Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Riziko šíření koronaviru v EU je vysoké, zemřely desítky lidí. Zavřou se hranice?

Autor: ČTK - 
2. března 2020
14:00

Riziko šíření nového koronaviru mezi obyvateli Evropské unie vzrostlo z mírného na vysoké. Řekla to v pondělí předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž se EU snaží mobilizovat všechny dostupné prostředky pro boj s virem a spouští nový informační portál. Eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová uvedla, že v 18 zemích Unie bylo registrováno zatím 2100 případů. Celkem 38 občanů EU zemřelo.

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) v pondělí podle von der Leyenové zvýšilo stupeň rizika spojeného se šířením nového typu koronaviru způsobujícího nemoc COVID-19.

„Jinými slovy, virus se dále šíří,“ konstatovala šéfka unijní exekutivy na tiskové konferenci s pěticí komisařů, které pověřila koordinací společného postupu EU vůči virové nákaze.

Kontroly na hranicích zatím země nechystají

Mezi opatřeními má být například společný nákup ochranných prostředků, jako jsou roušky či respirátory či spuštění informačního webu, na němž lidé najdou údaje o šíření viru nebo o souvisejících dopravních a jiných omezeních. Řada států včetně Česka ruší lety do některých mimounijních zemí, z nichž je hlášen velký výskyt viru.

Podle komisařky pro vnitřní věci Ylvy Johanssonové zatím žádná unijní země neuvažuje o zavedení kontrol na vnitřních hranicích EU.

e.lesanova ( 2. března 2020 18:46 )

Začínám lépe rozumět větě...SVĚT SE ZBLÁZNIL...

sejdemeseupopelnic ( 2. března 2020 14:52 )

Zavírat hranice má smysl před šířením viru, a ne teď, když už je všude.

gallio ( 2. března 2020 14:20 )

Můžeme jen závidět Velké Británii,nastane otevřená islámská invaze do Evropy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa