Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prymula odmítl petici proti opatřením, v pátek představí další. A některá na dlouho

Aktualizováno -
4. října 2020
15:15
Autor: kal, for - 
4. října 2020
11:20

Na pět tisíc lékařů „vyčinilo“  vládě, ale i médiím. V petici žádají, aby byla uklidněna veřejnost, aby se přestalo hrozit restrikcemi a aby se vláda začala věnovat  obnově zdevastovaného hospodářství. Zkritizovali také plošné nošení roušek, masové informování o počtech nakažených, ale také uspěchaný vývoj vakcíny. Petice pořádně nadzdvihla ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO). Na twitteru se do lékařů opřel, že nejsou epidemiologové, a argumentoval, že naprostým upuštěním bychom mohli mít v ČR na 200 mrtvých denně. V České televizi pak Prymula dodal, že v pátek 9. října představí opatření, která budou platit od dalšího pátku - některá i dlouhodobá.

„Z medicínského hlediska nevidíme důvod k prohlubování restriktivních opatření,“ píší lékaři v petici založené 1. října. Do výzvy se připojilo 5 tisíc lékařů. Mezi nimi je i prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, kardiochirurg Jan Pirk nebo psychiatr Radkin Honzák. 

Strach je horší než koronavirus

Lékaři v petici a v otevřeném dopise žádají vládu, aby uklidnila obyvatelstvo a přestala je děsit počtem nakažených, aby upustila od dalších restriktivních opatření a povinné roušky zavedla pouze tam, kde to vyžaduje epidemiologická situace. 

Vedle vlády by pak měla uklidňovat veřejnost i média. „Mnohem větší nebezpečí pro celkové zdraví lidu představuje mediálně vytvořený obraz nemoci Covid. Nikdy v minulosti nebylo obyvatelstvo informováno o jedné konkrétní nemoci tak dlouho, tak detailně a všemi médii naráz. Veřejnost je následkem toho nebývalým způsobem vystrašená,“ zmiňují experti.

O tom, jak stoupají počty nakažených, zemřelých a uzdravených, se informuje dvakrát denně. V sobotu pražští hygienici informovali, že čísla za hlavní město opět uvidíme až po víkendu kvůli aktualizaci dat. 

V otevřeném dopise dále lékaři apelují i na opuštění od povinného testování osob bez příznaků. Podle nich by toto rozhodnutí mělo být na uvážení ošetřujícího lékaře. Za klíčové pak považují věnování se práci na obnově zdevastovaného hospodářství. 

Prymula: Mohlo by umřít 200 lidí denně

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Krátce po uveřejnění zprávy se ozval ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Svůj názor na petici sdílel na twitteru. „Jsem velice znepokojen naprosto nezodpovědným přístupem signatářů této petice. Nikdo z nich nerozumí epidemiologii a překvapivě nechápe ani základní fakta,“ uvedl ministr a dodal, že za poslední měsíc počet zemřelých denně 10krát vzrostl ze 2 na 20. 

Ke kritice petice se přidal i poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09). „Problémem je, že řada skvělých specialistů podlehla klamu, že rozumí celé medicíně. Kdosi vtipně napsal, cituji: Uvěřím jim, až si Šmucler nechá od Pirka opravit zuby a Pirk si od Šmuclera dá operovat srdce,“ napsal Kalousek na svém účtu na Twitteru. 

„Když nebudeme nic dělat, za další měsíc bude umírat 200 lidí denně v příznivém scénáři. To snad přece nikdo z nás nechce,“ pokračoval následně ministr, který od začátku epidemie úzce spolupracoval s vládou a pomáhal s vytvářením opatření. Za své zásluhy si dokonce vyslouží státní vyznamenání z rukou prezidenta Miloše Zemana a rovněž i post ministra po Adamu Vojtěchovi.

Roman Prymula ostře reagoval na petici lékařů, kteří požadují, aby nebyla zaváděna další restriktivní opatření Roman Prymula ostře reagoval na petici lékařů, kteří požadují, aby nebyla zaváděna další restriktivní opatření | Twitter/Roman Prymula

Prymula ostře zareagoval i na debaty ohledně vakcíny na koronavirus, na jejímž vývoji v rekordním čase pracují vědci na celém světě. „Jsme znepokojeni zprávami o narychlo vyrobené očkovací vakcíně proti COVIDu-19. Účinnost takové vakcíny je více než sporná a může přinést spoustu nežádoucích účinků,“ uvádí lékaři v dopise. „Podobně nesmyslné jsou informace o vakcíně, ta povinná nebude,“ reagoval ministr na twitteru.  

Lékaři nicméně uznávají, že virus může být jistou hrozbou pro starší a chronicky nemocné občany, a to zhruba ve stejné míře jako jiné koronavirové, chřipkové a další virové infekce. „Věříme, že naše zdravotnictví je na vysoké úrovni a je schopno se o ohroženou skupinu obyvatel postarat, uvádí.

Dlouhodobý plán dalších opatření proti epidemii nového typu koronaviru bude podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) představen v pátek 9. října. Oznámit chce, jaká méně zásadní nařízení začnou platit od pátku, jaká po 14 dnech a jaká budou dlouhodobá. Řekl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podrobnosti, o jaká opatření půjde, sdělit nechtěl.

„Komplex opatření bude představený v pátek. Bude řečeno, která nastanou příští pátek, a jaká chceme udělat dlouhodobě,“ řekl ministr. Podle něj je nutné přijmout i opatření na delší časové období, aby nemusela ČR fungovat v „peacích“, tedy aby se stav epidemie nezhoršoval a zlepšení zase nevyžadovalo přísnější opatření.

 

rosicak ( 5. října 2020 12:49 )

A to je přesně důsledek toho, že se chřipkaři nechali promořit. A chřipka je tady zase každý rok. Takže to promoření bylo úplně na-prd.

rosicak ( 5. října 2020 12:43 )

Pět tisíc "epidemiologů" navrhuje, abychom dělali, že žádná koronová epidemie neexistuje. Super metoda. Ten virus, jak to uvidí, tak se strašně nas-ere a vztekem se rozplyne. A bude zase ráj na zemi. Geniální strategie. To určitě vymysleli odborníci na slovo vzatí Pirk s Žaloudíkem. Na rakovinu pacoši umírají po tisících. Onkologové na to mají dobrou výmluvu. Měli jste přece přijít DŘÍV !

jajas ( 5. října 2020 10:53 )

A ty se běž nechat vyšetřit, pěkně ti hrabe...

gejza22 ( 5. října 2020 10:48 )

Máš pravdu

gejza22 ( 5. října 2020 10:45 )

Prymulo Ty inteligente, umíš opravdu prd, jen znepokojovat národ nejsem Tvý otroci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa