„Přijeli jsme v 5.45 hodin. Během pár chvil se tu nakupilo tolik lidí, že stále nevíme, zda se k registraci dostaneme. Co jsem počítala, jsme asi 140. v pořadí,“ řekla Jarmila Marková (65) z Ostravy. Mnozí dokonce před ordinací v Ostravě-Lhotce, kde začal ordinovat nový zubař, nocovali!

Video
Video se připravuje ...

Jarmila Marková (65) ve frontě na registraci k novému zubaři v Ostravě čekala od půl šesté ráno. Michal Charbulák

Fronta se v pondělí táhla několik set metrů. Na kolik lidí se nakonec usmálo štěstí a podařilo se jim k mladému zubaři zapsat, není známo. Do ordinace se nešlo dovolat, v pondělí i v úterý bylo stále obsazeno…

Pět let shání zubaře

Strašnou zkušenost s hledáním zubaře má i Naresh Dasani (43) z Karvinska. Shání ho celých pět let, co žije v Česku.

Se svou partnerkou Monikou (42) žil obchodník Naresh, který je původem z Indie, kvůli práci v zahraničí, před pěti lety se přestěhovali do Karviné. „Už najít praktického lékaře zde byl problém, sehnat zubaře pak nemožné. Karviná i Havířov smůla, Ostrava je na tom stejně,“ vylíčil.

Bez jakýchkoliv preventivních prohlídek byla otázka času, kdy přijde nějaký problém se zuby. Objevil se zánět, dvě bezesné noci plné bolesti ho dohnaly před časem na pohotovost v Ostravě.

Stálý problém

Před tou se utvořila už 20 minut před otevřením fronta a další lidé přicházejí. Naresh dorazil sice před otvíračkou v 18 hodin, ale až jako 17. v pořadí. Před sebou tak měl minimálně tři až čtyř hodiny čekání…

Vzhledem k počtu obyvatel je zubních pohotovostí v kraji zoufale málo. Soukromá klinika v Ostravě je jediná, která je otevřená denně. Je přetížená, sjíždí se sem lidi z celého kraje, dokonce i z Olomoucka. Pohotovosti v Ostravě na provoz přispívají kraj a pojišťovny, aby lidé nemuseli platit žádné nečekané či zvýšené platby.

Pojišťovny si nevědí rady

Pojišťovny se snaží požadavky klientů na stomatologickou péči řešit, přestože je jim jasné, že zubařů je málo.

*RBP: Revírní bratrská pokladna například nabízí alternativní možnosti. „V případě potřeby hradíme našim klientům i péči v rámci přeshraniční spolupráce v Polsku a na Slovensku. Tento model je hodně využíván,“ uvedl mluvčí Ivo Čelechovský.

*ČPZP: Česká průmyslová zdravotní pojišťovna potvrdila, že se počet klientů, kteří potřebují pomoci s vyhledáním zubaře, stále zvyšuje. „Dlouhodobě řešíme tíživou situaci nedostatku stomatologů ve spolupráci s Českou stomatologickou komorou, MZ ČR a s krajskými úřady,“ uvedla mluvčí Elenka Mazurová.

*VZP: Všeobecná zdravotní pojišťovna připravila pro praktické zubní lékaře program, který odměňuje zubní lékaře za dobrou praxi při registracích. „Mimo jiné bonifikuje poskytovatele i za přijetí nových pojištěnců do péče,“ uvedl mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.

VIDEO: V Ostravě stáli lidé hodiny v dlouhé frontě na registraci k novému zubaři...

Video
Video se připravuje ...

V Ostravě stáli lidé hodiny v dlouhé frontě na registraci k novému zubaři... Michal Charbulák

Fotogalerie
13 fotografií