Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Další princezna na útěku. Bojím se, že mě zabijí, zoufá šlechtična a prosí o pomoc

Autor: Darina Jíchová - 
21. května 2020
06:20

Australská stanice Channel 9 přinesla příběh dubajské šlechtičny Maíthy Maktúm, která zveřejnila video, v němž zoufale prosí o pomoc, zmínila i strach, že bude zavražděna. Žena je členkou rozvětvené královské rodiny Spojených arabských emirátů (SAE), v posledních dvou letech je už třetí dubajskou princeznou, která by ráda uprchla před krutostí své rodiny. V roce 2018 zkusila utéct princezna Latifa, dcera dubajského korunního prince, premiéra SAE a v podstatě nejmocnějšího muže země, šejcha Muhammada bin Rašída Al Maktúma (70). Princeznu ale dostihli otcovi muži, šejch od té doby dceru vězní. Loni šejchovi Muhammedovi i s dvěma dětmi utekla nejmladší manželka, jordánská princezna Hajá bint al-Hussajn.

Není přesně jasné, z jaké doby pochází video princezny Maíthy, zda se jedná o aktuální záběry nebo zda bylo natočeno už loni. Právě v roce 2019 se totiž obrátila na humanitární organizace s prosbou o pomoc. Jednala mimo jiné i s právníkem zastupujícím princeznu Latifu, která Maíthu inspirovala.

Těžký život dubajských princezen

Princezny v arabském království to rozhodně nemají jednoduché, jak těžký mají život, dokazuje svědectví Haji a Latify. Jejich život jim často diktuje rodina, ať už otec nebo manžel. Princezna Latifa na situaci upozornila jako první ve videu, které se objevilo na sociálních sítích krátce po jejím pokusu o útěk. Mluvila v něm o šejchově krutosti, o tom, co otec udělal její starší sestře Šamse a jak ji potrestal za první pokus o útěk.

Princezna Šamsa v roce 2000 během pobytu v Británii zmizela z rodinného sídla, byla vůbec první šlechtičnou, která se pokusila utéct. Na svobodě ale nezůstala dlouho, otec za ní vyslal komando, které ji dostihlo a odvleklo zpátky do Dubaje, od té doby je pod vlivem léků v domácím vězení. Stejný osud potkal po druhém pokusu o útěk i Latifu.

Krásná Hajá porazila šejcha

Šejchova nejmladší manželka Hajá o krutosti svého muže nevěděla, když se dozvěděla, jak se zachoval k vlastním dcerám, ve strachu o svůj život a život svých dvou dětí uteka do Londýna. Povedl se jí doslova husarský kousek, nejenže v pořádku dorazila do Británie, vyhrála navíc soudní při s mocným šejchem. Podle rozsudku Muhammad nařídil únosy svých dvou dcer a vedl zastrašovací kampaň vůči své manželce. Humanitární pracovníci a bojovníci za osvobození princezny Latify věří, že to pomůže i jejímu případu.

„Už to nemůžu dál snášet.“

Maítha Maktúm není dcerou ani manželkou šejcha Muhammada, patří však do jeho rozvětvené rodiny. Na svém videu, které australská stanice publikovala o víkendu v pořadu 60 minutes, v slzách prosí o pomoc s útěkem. Svěřila se, že se bojí o život. „Přemýšlím, že uteču už dneska v noci? Proč? Už to nemůžu dál snášet. Už to nevydržím,“ uvedla vyděšená žena, na nahrávce se prokázala svým občanským průkazem.

Stejnou metodu použila ve svém videu v roce 2018 i princezna Latifa. „Z mých rodičů je mi špatně, cítím se… Ne, uteču za pár hodin. Jestli mě chytí, vím, že mě zabijí,“ pokračuje Maítha. Video má dost hlučné pozadí, je pravděpodobné, že ho natáčela doma a nechtěla, aby ji někdo slyšel. „Tohle jsou záběry, které by lidé měli vidět v případě, že se mi něco stane,“ dodala.

Princezna Latifa je velkou fanynkou skydivingu. Princezna Latifa je velkou fanynkou skydivingu. | reprofoto/instagram

Maítha viděla svobodu, kterou nemohla mít

Lidsko-právní advokát a zástupce princezny Latify David Haigh vysvětlil, že Maítha chce utéct z Dubaje kvůli potlačování práv žen. „Rodina jí nedovolovala žít život, jaký chtěla, neměla taková práva, jaká viděla u žen ze západu. V Dubaji žije mnoho cizinek, u kterých mohla vidět, jak vypadá svobodný život,“ okomentoval video.

„V Dubaji, v celých SAE žijí ženy pod archaickým systémem mužského opatrovnictví. Samozřejmě obzvláště v Dubaji nebo Abú Zabí vidí ženy nádech západního života, ale jejich opatrovníci jim rychle připomenou, že je to něco, co ony nemůžou mít. Což pro ně musí být velmi obtížné a musí být pochopitelné, že spousta z nich chce utéct,“ doplnil Haigh.

Právník: Ztratili jsme kontakt, nevím, co s ní je

Odtajnil rovněž, že během minulého roku byl v kontaktu s Maíthou, ale neslyšel od ní nic poté, co její žádost o pomoc s útěkem nevyšla. Připustil, že neví, kde šlechtična je a co se s ní stalo. „Kontakt jsem s ní ztratil na konci roku 2019. Zdůrazňuji

, že bez svolení a doprovodu opatrovníka nemohla sama cestovat, studovat ani pracovat,“ uvedl Haigh.

„Latifa není jediná žena, která trpí. Mnoho žen je v podobné situaci jako ona. V jejich světě je vcelku normální, že jsou ženy v domácím vězení. Doufám, že její příběh spustí novou vlnu hnutí MeToo. Je načase, aby se v Perském zálivu přestalo přehlížet utlačování žen. Myslím, že to je to, co by si Latifa přála. Říkala, že nechce, aby její útěk, i kdyby byl neúspěšný, vyšel nazmar,“ prohlásila Tiina Jauhiainenová, nejlepší přítelkyně princezny Latify, která jí pomáhala s útěkem.

„Případy princezen Šamsy, Latify, Haji a teď Maíthy ukazují lidem Dubaj a emiráty v jejich pravém světle, ne jako turistický ráj a exotickou destinaci. Jejich příběhy mluví o utlačování žen, o problémech a krutosti královské rodiny. Šejch Muhammad se hlavně na mezinárodním poli snaží zachovat svou tvář, ale bortí se mu to pod rukama jako domeček z karet,“ uzavřel Haigh.

Video  Ustaraná princezna Hajá dorazila k soudu  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi