Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kamarádka princezny Latify exkluzivně pro Blesk: O „rozvodu století“, šejchovi a dětech

Autor: Darina Jíchová - 
21. listopadu 2019
12:07

Jordánská princezna Hajá bint al-Hussajn (45) v minulém týdnu zahájila hlavní přelíčení soudní bitvy se svým manželem, dubajským korunním princem, premiérem Spojených arabských emirátů (SAE) a v podstatě nejmocnějším mužem země, šejchem Muhammadem bin Rašídem Al Maktúmem. Manželé se soudí o to, komu budou do péče svěřeny jejich dvě děti. „Případ princezny Latify a Šamzy je jasným příkladem toho, proč by šejchovi děti být svěřeny neměly,“ řekla exkluzivně pro Blesk Zprávy Tiina Jauhiainenová z Finska, nejlepší přítelkyně dubajské princezny Latify (33), která se v únoru 2018 pokusila utéct před krutostí svého otce, šejcha Muhammada.

Soudní pře mezi princeznou Hajou a šejchem Muhammadem se v tisku označuje jako „rozvod století“, zatím se ale jedná pouze o děti. Předsedající soudce Andrew McFarlanem na případ uvalil přísné informační embargo, zvláště kvůli nízkému věku dětí, a zprávy o vývoji situace jsou tak jen kusé.

Boj za osvobození Latify pokračuje

„Úzce spolupracujeme s právníky princezny Haji, bohužel jsme vázaní embargem a nemůže sdílet mnoho detailů. Společně s médii se snažíme dál vytvářet tlak na šejcha Muhammada a donutit ho, aby Latifu propustil. Pomáhá nám také bratranec Latify, šejchův synovec Marcus Essabri,“ vysvětlila Jauhiainenová.

Zároveň dodala, že poslední důkazy o tom, že Latifa je naživu a „relativně“ v pořádku, jsou snímky z loňského prosince, ze setkání s irskou exprezidentku a bývalou velvyslankyni OSN pro lidská práva Mary Robinsonovou, které sjednala právě princezna Hajá.

Princezna Latifa s irskou exprezidentkou Mary Robinsonovou, snímek pochází z 15. prosince 2018. Princezna Latifa s irskou exprezidentkou Mary Robinsonovou, snímek pochází z 15. prosince 2018. | Profimedia.cz

Tato schůzka pak Haju přiměla dopátrat se pravdy o osudech svých dvou nevlastních dcer, princezen Latify a Šamzy, které se v předchozích letech pokusily z Dubaje utéct, Latifa dokonce dvakrát, a obě nakonec skončily v domácím vězení pod vlivem drog.

Jauhiainenová: Soud ovlivní i Latifu

„Má to obrovský vliv a dopad na Latifin případ, to určitě,“ komentovala soudní spor mezi princeznou Hajou a šejchem Jauhiainenová. „To, co se stalo Latifě a Šamze, lze považovat za ukázkový příklad toho, proč by šejchovi neměly být do péče svěřeny děti, které má s princeznou Hajou,“ domnívá se Jauhiainenová. „Doufám, že až soud skončí, princezna Hajá bude moct veřejně vystoupit, promluvit a pomoct Latifě,“ doplnila Jauhiainenová.

Svěřila se Blesku Zprávám, že osobně se s princeznou Hajou ještě nesetkala. „Je známá pro svou humanitární práci, myslím, že jakmile soud skončí, pomůže Latifě,“ řekla. „Domnívám se, že teď jsme (kampaň FreeLatifa, v češtině Osvoboďte Latifu, poz. red.) v té nejlepší možné pozici, v jaké jsme kdy byli. Děláme toho dost v zákulisí naší kampaně,“ dodala Jauhiainenová, že letos dvakrát vystoupila před Pracovní skupinou pro vynucená a nedobrovolná zmizení OSN.

„Není lehké být optimistická“

Připomněla rovněž protest před velvyslanectvím SAE v Helsinkách, který uspořádala ve spolupráci s humanitární organizací Amnesty Finland.  „Byla to malá demonstrace, na velvyslanectví jsme donesli petici za propuštění Latify,“ popsala událost.

„Není vždycky lehké zůstat optimistická,“ připustila v rozhovoru pro Blesk Zprávy Jauhiainenová. „Přece jen je to už přes 20 měsíců, kdy Latifu unesli, ale snažím se dělat vše, abych jí pomohla, a doufám, že to všechno dobře dopadne. To je v podstatě vše, co můžu dělat,“ prohlásila Finka.

Jauhiainenová a princezna Latifa se seznámily v 2010 v SEA, ženy se poznaly ve sportovním centru patřící královské rodině. Finka princeznu učila brazilské bojové umění kapoeira. Jauhiainenová vypověděla, že se z nich okamžitě staly kamarádky a princezna jí záhy odtajnila, že si s rodinou není blízká. Pak se jí svěřila i s tím, jak se k ní otec zachoval po jejím prvním útěku z Dubaje, jak ji nechal uvěznit, bít a mučit.

Demonstrace v Helsinkách za osvobzení princezny Latify:

Finka pomáhala princezně Latifě s loňským útěkem z Dubaje, absolvovala s ní náročnou cestu do Ománu a pak i nebezpečnou plavbu na jachtu, na které se měly dostat do Indie. Princezna Latifa následně chtěla odletět do Spojených států a požádat o politický azyl, její plán několik kilometrů od indického pobřeží zmařili šejchovi muži a Latifu odvlekli pryč. Jauhiainenová skončila ve vězení v SEA, o její propuštění se zasadil tlak médií, humanitární organizace Detained in Dubai a finské vlády.

Jauhiainenová stojí v čele kampaně FreeLatifa a neúnavně se snaží osvobodit svou kamarádku. Zlom v případu princezny Latify přišel letos v létě, kdy z Dubaje utekla šejchova šestá a nejmladší manželka, princezna Hajá, která se od června skrývá i se svými dětmi v Londýně. Od manžela uprchla ve strachu o svůj život i život dětí, k zoufalému kroku se rozhodla, když zjistila, že všechny zvěsti o manželově krutém zacházení s dcerami jsou pravdivé, vypověděli její známí britskému tisku.

Princezna Hajá, která je zároveň nevlastní sestrou jordánského krále Abdulláha II., požádala Nejvyšší soud v Londýně, aby jí byly do péče svěřeny její děti. U předběžných slyšení dosáhla dílčího vítězství, děti byly svěřeny pod ochranu soudu, což znamená, že nesmí opustit zemi bez svolení soudce. Závěry hlavního listopadového přelíčení budou známy na začátku prosince.

„Pokrytecký“ šejch

Tisk i humanitární organizace zdůrazňují, že princezna se na rozdíl od šejcha účastnila všech jednání. Šejch Muhammad byl v době soudu v Londýně, místo boje o děti si ale šel koupit dostihového koně. Šejch byl rovněž z několika stran obviněn z „nechutného pokrytectví“, kvůli příspěvku, který sdílel na svém twitterovém profilu u příležitosti Světového summitu tolerance, (rok 2019 byl SAE vyhlášen za rok tolerance, pozn. red. ), jak uvádí oficiální prohlášení kampaně FreeLatifa.

„Přijali jsme mechanismy, jak předejít domácímu násilí, případně jak do takového případu zasáhnout a ochránit oběti. My, ve SAE, netolerujeme žádný druh ubližování dětem, seniorům nebo ženám,“ napsal šejch na twitteru, vystoupila proti němu řada humanitárních organizací.

Video  Ustaraná princezna Hajá dorazila k soudu  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi