Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Princezna Hajá u „rozvodu století“ slaví dílčí výhru. Šejch slíbil odplatu

Autor: Darina Jíchová - 
1. srpna 2019
18:00

Ve Velké Británii skončilo dvoudenní slyšení sledovaného „rozvodu století“ mezi princeznou Hajou bint al-Husajn (45) a jejím manželem korunním princem a premiérem Spojených arabských emirátů (SAE), šejchem Muhammadem bin Rašídem Al Maktúmem (70). Šejch se na rozdíl od své manželky soudu osobně neúčastní, poslal za sebe do Londýna zástupce, k dění se vyjadřuje na instagramu, kde sdílí arabské básně. Ta poslední „Meče trpitele“ mluví o překonávání překážek a boji s nepřáteli, informoval deník Daily Mail.

Ostře sledovaný proces se prozatím zabýval pouze otázkou, komu z manželů budou děti svěřeny do péče. Princezna Hajá žádá pro děti ochranu, obává se zvláště toho, že by je její mocný manžel mohl donutit ke sňatku, a tím je dostat zpět do Dubaje. Princezna Hajá se i se svými dvěma dětmi, dcerou Džalílou (11) a synem Zajídem (7), ukrývá na svém soukromém panství v Kensingtonu.

První úsměv: Princezna Hajá bint al-Husajn u londýnského soudu (31. 07. 2019) První úsměv: Princezna Hajá bint al-Husajn u londýnského soudu (31. 07. 2019) | Reuters

První úsměv princezny

Předsedající soudce Andrew McFarlane dovolil tisku, aby informoval o tom, že princezna Hajá zažádala o vydání příkazů na ochranu obětí nucených sňatků a domácího násilí. Chtěla by tím zajistit, aby její děti nemohly být odvezeny z Británie. Před soudem měla rovněž prohlásit, že z Dubaje utíkala ve strachu o svůj život a o životy svých potomků. Další podrobnosti nejsou známé, přelíčení bude pokračovat 11. listopadu.

Princezně se podařilo dosáhnout toho, že její děti byly svěřeny pod ochranu britského Nejvyššího soudu, což znamená, že nesmí opustit zemi bez svolení soudce. Podle korespondenta BBC se Hajá obává, že by ona nebo její děti mohly být násilím uneseny z Británie.

Tento týden se šlechtična poprvé od svého útěku z Dubaje ukázala na veřejnosti, v úterý k soudní budově dorazila ve světlých šatech a se zachmuřelým výrazem. Ztrhaně a unaveně se tvářila i při svém příjezdu ve středu, bílý model vyměnila za květované šaty. Po odchodu od soudu se trochu usmála, rozhodnutí soudce ji snad alespoň trochu uklidnilo. V obou dnech ji doprovázel její tým právníků a několik bodyguardů.

Krutost manžela ji donutila k útěku

Z Dubaje princezna Hajá utekla, když zjistila, jak krutě její manžel zachází se svými dvěma dcerami, princeznami Šamzou a Latifou, které se pokusily z Dubaje uniknout. 

Hajá, jordánská šlechtična a nevlastní sestra jordánského krále Abulláha, je nejmladší ze šejchových šesti žen, s dalšími větvemi jeho rodiny se téměř nestýká. O osudu svých nevlastních dcer nevěděla. Přátelé princezny vypověděli, že Hajá se strachovala, že se šejch stejně zachová i k ní a k jejich dětem.

Šejch v básni slibuje odplatu

Šejch Muhammad se skrze svůj tým právníků dožadoval toho, aby se jeho děti okamžitě vrátily do Spojených arabských emirátů. Královský palác oficiálně probíhající soud nekomentuje, jedinou reakci nabídl šejch na svém instagramu. Ve středu na svém profilu zveřejnil báseň, kde popisuje své utrpení, boje s nepřáteli a překonávání překážek.

K probíhajícímu soudu s manželkou Hajou se dubajský šejch vyjadřuje pomocí básní, které sdílí na svém instagramu. K probíhajícímu soudu s manželkou Hajou se dubajský šejch vyjadřuje pomocí básní, které sdílí na svém instagramu. | Instagram šejcha Muhammada

„Skrze meče bolesti nalezne svou sílu. Přinese slávu své rodině, vrátí se s odplatou a překoná všechny obtížnosti,“ uvádějí verše. Pomocí arabské poezie se vyjádřil i k útěku své nejmladší manželky, tentokrát se v básni mluvilo o nevěrné a zrádné ženě. Několik královských úředníků se nechalo slyšet, že Hajá udržovala „velmi blízký“ vztah se svým britským bodyguardem Russelem Flowersem.

Princezny v domácím vězení

Ženy v dubajské královské rodině to nemají vůbec lehké. Byla to právě princezna Latifa, která ve svém videu sdíleném loni na jaře po jejím pokusu o útěk upozornila, že její otec nerespektuje právě žen ani svobodu slova. Svým útěkem chtěla pomoct nejen sobě a své sestře Šamze, ale i všem ženám žijícím v SAE.

Útěk se Latifě nepodařil, šejchovi vojáci ji odvlekli zpátky domů, kde ji otec drží v domácím vězení a zřejmě pod vlivem drog. Stejný osud potkal i princeznu Šamzu, ta se otci snažila utéct v roce 2000, ani ona však nebyla úspěšná.

Za Haju se postavil její bratr

Na rozdíl od princezen má Hajá šanci, že v boji s mocným dubajským vládcem uspěje. Podporu jí vyjádřil například její bratr, jordánský princ Alí bin al-Husajn, ředitel jordánské fotbalové asociace. Na svém twitteru sdílel jejich společnou fotku a zbožňovanou sestru označil za „svou pýchu“.

Jordánští královští sourozenci: princ Alí bin al-Husajn a princezna Hajá Jordánští královští sourozenci: princ Alí bin al-Husajn a princezna Hajá | Twitter prince Alího bin al-Husajna

Princezna Hajá je známou osobností, hlavně na poli sportu, Jordánsko dokonce reprezentovala na Letních olympijských hrách v Sydney v roce 2000.

Ředitelka humanitární organizace Detained in Dubai Radha Stirlingová, která se zabývá případem princezny Latify a podílí se na kampani „Osvoboďte Latifu“, se domnívá, že princezna Hajá má „dobrou pozici“, pokud by soud vyhrála, mohlo by to znamenat i jistou naději pro Šamzu a Latifu.

„Když vidíte, jak členky královské rodiny utíkají za hranice a prosí o azyl a ochranu, musím vám být jasné, že na jejich příběhu musí být něco pravdivého. Všechny utíkají před stejným mužem. Tento fakt musí vzbuzovat obavy, že jsou porušována jejich práva, možná ještě více, než je tomu u běžných žen,“ prohlásila Stirlingová.

buban ( 1. srpna 2019 18:55 )

A také mám velmi silný dojem,že ten plachetkář rozhodnutí britského soudu nebude akceptovat.

AliAlice ( 1. srpna 2019 18:43 )

Taky mám ten dojem,že se bude až do smrti bát a svůj život a život svých dětí…Šejch to bere jako svoje ponížení,a bude se určitě mstít...

hennessy7 ( 1. srpna 2019 18:19 )

Mám pocit, že se bude do konce života strachovat nejen o sebe, ale i o své děti a případně i o vnoučata. Ten košiláč nevypadá, že by měl Alzheimera a taky působí dost mstivě i ješitně. Blbá kombinace.

Zobrazit celou diskusi