Kdo je vlastně princezna Hajá (Haya) Bint Al Hussein, o které se poslední dobou píše převážně v souvislosti s jejím útěkem do Velké Británie a právě probíhajícímu rozvodu s manželem? Miliardářský dubajský šejch ji na sociálních sítích nařkl z nevěry a zrady, a hodlá se s ní do krve soudit především o to, kdo z nich dostane do péče jejich dvě děti. On sám má přitom dvě „hlavní“ manželky a 21 dalších potomků, a to nejenom s první manželkou Hind (57), ale i s dalšími čtyřmi ženami.

Princezna Hajá je sestrou jordánského krále Abdulláha a manželka vládce Dubaje. Patří mezi velice vzdělané ženy, původně studovala v Jordánsku, později ji rodiče poslali do Velké Británie. Tam s bakalářským titulem vystudovala Ofxord. Plynně hovoří anglicky a francouzsky, rozumí ale i dalším čtyřem světovým jazykům, mezi něž patří například ruština. Už od třinácti let se věnuje jezdeckému sportu, a vyhrála dokonce celou řadu cen. Celý život se zapáleně věnovala charitě, bojovala proti hladomoru a vystupovala v OSN.

V dubnu roku 2004 se stala manželkou jednoho z nejvlivnějších mužů na světě a porodila mu dvě ratolesti, dceru Al Jalil (12) a syna Zayeda (7). Po boku svého muže se objevovala na všech důležitých společenských setkáních, například s francouzskými politiky či britskou královnou Alžbětou II. (93). Byla totiž nejenom krásná, ale i oduševnělá a inteligentní, a tak byla bohatému šejchovi vždy dokonalým doprovodem. Ještě počátkem tohoto roku vypadalo jejich manželství nadmíru spokojeně a Hajá často zveřejňovala na sociálních sítích fotky Muhammada s dětmi.

Dnes je však všechno jinak. Přátelé princezny Haji sdělili tisku, že od manžela utekla poté, co se dozvěděla pravdu o šejchových dcerách. Ty měly být po nezdařeném pokusu dostat se ze zlaté klece vězněny a mučeny. Jako nejmladší ze šesti šejchových žen se Hajá se svými nevlastními dětmi setkávala jen zřídka, a proto jejich příběh neznala a věřila tomu, co jí vyprávěl manžel.

Jakmile se ale dozvěděla pravdu, sbalila děti i 900 milionů a přesunula se s pomocí německého diplomata nejprve do Německa a vzápětí do Londýna, kde okamžitě zažádala o azyl. Podle listu The Guardian Hajá vlastní luxusní zámeček blízko Kensingtonského paláce, kde bydlí Princ William (37) se svou rodinou.

Fotogalerie
53 fotografií