Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Rozvod století“ pokračuje: Princezna Hajá bojovala za děti, šejch kupoval koně

Autor: Darina Jíchová - 
9. října 2019
21:35

Jordánská princezna Hajá bint al-Hussajn (45) se v úterý účastnila úvodního přelíčení rozvodového řízení, které řeší londýnský Nejvyšší soud. Na rozdíl od svého manžela, dubajského korunního prince, premiéra Spojených arabských emirátů a v podstatě nejmocnějšího muže země, šejcha Muhammada bin Rašída Al Maktúma (70). Šejch přitom do Británie také dorazil, místo k soudu si ale zašel na aukci koní, za sebe poslal právníka, který nedávno u Nejvyššího soudu slavil vítězství proti premiérovi Borisi Johnsonovi, uvedla stanice Sky News.

Šejch Muhammad pár týdnů před začátkem hlavního jednání, které tisk označuje za „rozvod století“, rozšířil tým svých zástupců, kromě Helen Wardové ho bude reprezentovat také David Pannick. Byl to právě on, kdo zastupoval u Nejvyššího soudu stěžovatele proti premiérovi Johnsonovi a vyhrál.

Právní tým princezny Hajá vede Fiona Shackletonová, které se v Británii přezdívá „ocelová magnolie“. Mezi její klienty patří členové britské královské rodiny, zastupovala prince Andrewa během jeho rozvodu se Sarah Fergusonovou v roce 1992 a i prince Charlese během rozvodu s princeznou Dianou v roce 1996.

U soudu zatím vyhrává princezna Hajá

Zřejmě i díky ní dosáhla princezna Hajá dílčího vítězství u červencového slyšení a její dvě děti, dcera Džalíla (11) a syn Zajíd (7), byly svěřeny pod ochranu britského Nejvyššího soudu, což znamená, že nesmí opustit zemi bez svolení soudce. Žádala rovněž o vydání příkazů na ochranu obětí nucených sňatků a domácího násilí. Chtěla by tím zajistit, aby její děti nemohly být odvezeny z Británie. 

Předsedající soudce Andrew McFarlane dovolil novinářům publikovat jen kusé informace o průběhu přelíčení. Princezna Hajá měla popsat, proč a jak z Dubaje utekla. Prchala prý „ze strachu o život svých dětí i život vlastní“.

Přísné embargo platí dál a tisk nesmí zveřejňovat téměř žádné detaily o jednání. Reportéři Sky News, kteří v úterý byli v soudní síni, informovali o tom, že soudce zavedl zvláštní opatření, která zajišťují bezpečí dětí. Není jasné, zda se ochrana vztahuje i na princeznu.

Princezna Hajá a její manžel Mohammed bin Rashid AL Maktoum mají rádi koně. Hajá dokonce v jezdectví reprezentovala Jordánsko na olympiádě. Princezna Hajá a její manžel Mohammed bin Rashid AL Maktoum mají rádi koně. Hajá dokonce v jezdectví reprezentovala Jordánsko na olympiádě. | Profimedia.cz

Červencové i včerejší soudy se zabývaly pouze tím, kterému z rodičů budou děti svěřeny do péče, neřeší rozvod jako takový nebo finanční vyrovnání mezi manžely. Hlavní přelíčení začne 11. listopadu a mělo by trvat pět dní.

Šejch se u soudu neukázal, vybíral si koně

Šejch Muhammad se sice nedostavil k soudu, nebyl ani u červencových jednání, ale přiletěl do Británie. Podle svědků se účastnil aukce dostihových koní v Tattersallsu.

Princezna Hajá od svého muže utekla letos na jaře, k zoufalému kroku se rozhodla poté, co se dozvěděla o tom, jak krutě její manžel zachází se svými dcerami z jiného manželství, princeznami Latifou a Šamzou. Obě se pokusily z Dubaje utéct, byly přivlečeny zpátky do země a zdrogované jsou drženy v domácím násilí. Hajá se bála, že by se tak mohl zachovat i k jejich dětem, nebo k ní samotné.

Hajini přátelé vysvětlili, že jako šejchova nejmladší ze šesti manželek se s ostatními větvemi jeho rodiny téměř nestýká a své nevlastní dcery nezná. Příběh princezny Latify začala řešit po jejím útěku v roce 2018, Latifa se dostala skoro do Indie, než ji dostihli šejchovi vojáci. Šejch své manželce řekl, že se dcera stala obětí vyděračů a on ji musel zachránit. Hajá o jeho slovech nepochybovala.

Krutost manžela princeznu dohnala k útěku

Nicméně přátelé Latify spustili obrovskou kampaň za její osvobození, princezna se o útěk pokusila na konci února, po jejím dopadení o ní neměli žádné zprávy a Latifa se neobjevovala na veřejnosti. Humanitární organizace navíc zveřejnila video, které princezna Latifa nahrála a ve kterém popsala mučení a týrání, kterému ji otec vystavil.

Pravdu o Latifě se Hajá dozvěděla letos v lednu, krátce poté, co Dubaj navštívila její dobrá přítelkyně, irská exprezidentka a bývalá velvyslankyně OSN pro lidská práva Mary Robinsonová. Ta Latifu označila za „problémovou“, za což však sklidila mezinárodní kritiku. Právě tato reakce donutila princeznu Haju, aby začala pátrat po pravdě. To, co zjistila, ji šokovalo, a začala plánovat svůj útěk, který uskutečnila na konci května. Od té doby se skrývá v Londýně.

Princezna Hajá, která je nevlastní sestrou jordánského krále Abdulláha a má podporu svého bratra prince Alího bin al-Husajna, má podle expertů velkou šanci na to, že boj s dubajským šejchem vyhraje, což by mohlo pomoct i vězněným princeznám Latifě a Šamze.

Zobrazit celou diskusi