Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Manželka diplomata zabila mladého motorkáře (†19) a unikla trestu. Zasáhne Trump?

Aktualizováno -
8. října 2019
20:30
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
7. října 2019
16:30

Manželka amerického diplomata Anne Sacoolasová (42) ve Velké Británii zabila mladého motorkáře Harryho Dunna (†19). Žena mladíka srazila autem letos v srpnu nedaleko letecké základny Croughton v hrabství Northamptonshire, následně využila diplomatickou imunitu a odcestovala zpátky do Spojených států. Podle policie Američanka jela po špatné straně silnice, v Británii jí hrozí obvinění ze zabití kvůli nebezpečnému řízení, uvedl deník Daily Mail. Rodiče mladíka Charlotte Charlesová a Tim Dunn chtějí, aby žena přišla o diplomatickou imunitu.

Americké velvyslanectví odmítá britským policistům umožnit zadržení a výslech Sacoolasové. Vyšlo navíc najevo, že žena odjela zpátky do USA. To pobouřilo zvláště matku oběti Charlotte Charlesovou, která se obrátila na premiéra Borise Johnsona. Požaduje, aby „koukal zavolat prezidentovi Trumpovi“.

Matka: Nemůžeme truchlit

„Rádi bychom se zeptali Borise Johnsona, jestli už volal prezidentovi Trumpovi. To, co se nám stalo, je nelidské. Na kolenou vás prosím, pomozte nám. Harry utrpěl mnohačetná zranění a zemřel, dokud pro něj nezískáme spravedlnost, nemůžeme truchlit,“ sdělila Charlesová reportérům Daily Mailu.

V úterý rodiče motocyklisty požádali amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby jim pomohl dosáhnout spravedlnosti. O nehodě v pondělí telefonicky hovořili také americký ministr zahraničí Mike Pompeo a jeho britský protějšek Dominic Raab.

Není přesně jasné, jakou pozici manžel Sacoolasové Jonathan Sacoolas zastává v americké vládě, aby měl nárok na diplomatickou imunitu. Nicméně televizní stanici Sky se podařilo zjistit, že na počátku roku 1994 americká a britská vláda uzavřela dohodu, že všichni, kdo pracují v Croughtonu, včetně jejich rodiny, budou mít nárok na diplomatickou imunitu. Tamní základna je také známá jako „špionážní centrum“.

Američanka odjela na radu z velvyslanectví z Británie

Reportéři Sky rovněž uvedli, že Sacoolasová sice do USA odjela, ale domů se nevrátila. O své diplomatické imunitě informovala vyšetřovatele hned po nehodě, podle policistů ale vypadala, že je ochotná spolupracovat. Z tohoto důvodu zažádali o povolení ji vyslechnout. Následně se dozvěděli, že odcestovala ze země.

Policisté vypátrali, že jednala na radu někoho z amerického velvyslanectví, kdo ji upozornil na to, že by bylo lepší, kdyby i „s celou rodinou odjela do USA“. Britský ministr zahraničí Raab kontaktoval amerického velvyslance s tím, aby povolil výslech Sacoolasové, také jeho požadavek byl zamítnut.

Britská vláda tvrdí, že „dělají všechno, co můžou“. Charlesová se ale obává, že smrt jejího syna „zametou pod koberec“, dodala, že její rodina včetně dvojčete zabitého Harryho Nialla jsou zničení. „Prosím, vraťte se sem. Chceme s vámi mluvit, pochopit, co se stalo. Vraťte se a postavte se následkům svého činu. Uleví se vám i nám,“ vzkázala skrze tisk Sacoolasové. „Podívejte se na ten případ,“ vyzvala prezidenta Trumpa.

Žena jela po špatné straně cesty

Charlesová vypověděla, že k nehodě došlo 27. srpna, její syn Harry byl podle ní „zkušený a schopný“ řidič, vždycky jezdil „bezpečně, podle předpisů a na své straně cesty“. Policisté řekli rodině, že Sacoolasová řídila své volvo na špatné straně silnice. Po srážce byla na místo přivolaná záchranka a policie. Mladík krátce po převozu do nemocnice podlehl svým zraněním.

Sacoolasová vezla v autě nejstarší ze svých tří dětí. Druhý den po nehodě se Američanka dostavila na policejní stanici, kde strážníky informovala o své diplomatické imunitě, prohlásila ale, že nemá v plánu v nejbližší době odjet z Británie. Podle zdroje blízkého vyšetřování Sacoolasová i s rodinou opustila Británii jen pár hodin po rozhovoru s policií.

Harryho rodina je připravená jet do USA

Americké ministerstvo zahraničí se odmítlo k případu vyjádřit, jeho pracovníci však zdůraznili, že imunita bývá jen málokdy odebrána a že „Sacoolasová je pod její plnou ochranou“. Charlesová pohrozila, že pokud bude třeba, její rodina je připravená odcestovat do USA. Žádají, aby jim ministerstvo zahraniční vyplatilo odškodné.

„Souhlasím se vším, co Charlotte řekla. Ztráta Harryho je nesnesitelná,“ doplnil otec oběti Tim Dunn, manželé žijí odděleně. Právní expert a vysloužilý plukovník americké armády Stephen Lanyard se domnívá, že rodina v boji za spravedlnost „nic moc nezmůže“. „Jakmile osoba využije diplomatickou imunitu a odjede ze země, neexistuje skoro nic, co by se dalo udělat, aby ji dostali zpět,“ vysvětlil Lanyard.

dvix ( 11. října 2019 12:12 )

nu ju, amik, udelat to rusak tak by byla valka.

Vsude_je_jen_lhani ( 7. října 2019 16:58 )

Kam se dnes kouknu je jen :Nepřejícné zakomlexované tupé hova­do,za­vist,l­ež,zlo­ba,in­triky,­nenaž­ranos­t,pom­luva,­jedy,­slin­ty,de­mentní reklama,hňup novinářskej zdege­nero­vanej­,zakom­plexo­vanos­t,záš­ť,na­bubře­lost,m­ěštác­tví,zl­oděj­na,.­.cham­ti-ost.­..,b­ezcha­rakter­nost,u­davač­ství,ř­iťovle­zectví­,ubo­host,l­akota a bezcitnost a debi.lita mladej­ch..pr­imitiv­nost­..se­bestřed­nost­...sa­dismus!
No hnůj ten dneštní svet...🤮🤮🤮🤮👎👎👎👎👎

Jarabak ( 7. října 2019 16:47 )

To jo, na americkou diplomatku si troufají, ale když něco provede nějakej migrant, tak se bojej i říct, že vůbec něco provedl. Hrdinové Krom toho, s netrestáním vrahů mají britové svoje zkušenosti, že? Jak se jmenoval ten čech, co ho zabila parta mladíků a soud v británii je osvobodil? Inu spravedlnost je spravedlnost, padni komu padni

Zobrazit celou diskusi