Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jordánský princ přiletěl za Hajou. V boji s vládcem Dubaje princeznu podporuje

Autor: Darina Jíchová - 
3. srpna 2019
13:30

Jordánský princ a prezident tamní fotbalové asociace Alí bin Husajn (43) přiletěl do Londýna za svou starší sestrou, princeznou Hajou bint al-Husajn (45). Sourozenci se sešli na tajném místě, pravděpodobně v kensingtonském sídle, kde se Hajá i s dvěma dětmi ukrývá před svým manželem, korunním princem, viceprezidentem a premiérem Spojených arabských emirátů (SAE). Tedy se šejchem Muhammadem bin Rašídem Al Maktúmem (70). Princ Alí chtěl sestře vyjádřit svou podporu v jejím boji proti šejchovi, manželé se soudí o svěření dětí do péče, uvedl deník Daily Mail.

Princ Alí návštěvu v Londýně oznámil na svém twitteru, kde sdílel fotku se sestrou. Haju na snímku svírá v náručí a v příspěvku ji označil „za svou pýchu“. Princezna má na mikině jordánskou vlajku. Princ Alí je první z jordánské královské rodiny, kdo se k případu vyjádřil.

Princezna Hajá se obává především o bezpečí svých dětí, syna Zayeda a dcery Al Jalil Princezna Hajá se obává především o bezpečí svých dětí, syna Zayeda a dcery Al Jalil | Instagram

Hajá nechtěla způsobit bratru králi problémy

Hajin nevlastní bratr, jordánský král Abdulláh, rozvod nijak nekomentoval. Nicméně místo za sestrou vyrazil už dvakrát do SAE, kde se sešel s korunním princem Abú Dhabí Muhammadem bin Zajídem Al Najhanem.

Novináři se domnívají, že princezna Hajá zvolila Londýn jako své útočiště, aby neohrozila vztahy mezi Jordánskem a SAE. Princezna Hajá z Dubaje utekla na konci května, i s dětmi se přes Německo dostala do Velké Británie, kde nyní žije ve svém soukromém panství. K zoufalému rozhodnutí ji dohnal strach o život i o životy svých dětí, prohlásila tento týden před Nejvyšším soudem v Londýně.

Malé vítězství

Jordánská šlechtična a bývalá olympionička se v lednu dozvěděla pravdu o tom, jak krutě její manžel zachází se svými dcerami, princeznami Šamzou a Latifou, šejch Muhammad své dcery vězní pod vlivem drog, protože se pokusily utéct před jeho tyranií. Princezna Latifa otcovu krutost popsala ve videu, které zveřejnila před svým útěkem. Mluvila o mučení, bití, věznění a omezování práv.

Případ princezny Haji a šejcha Muhammada je ostře sledován, další slyšení manžele čeká v listopadu, bude se týkat jejich dětí. Rozvodové řízení ještě vůbec nezačalo. Hajá slaví dílčí vítězství, dosáhla toho, že její děti jsou pod ochranou Nejvyššího soudu a bez svolení soudce nesmí opustit Británii. Zažádala také o plné svěření do péče a vydání příznaku na ochranu obětí nuceného sňatku a domácího násilí.

Zobrazit celou diskusi