Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Princezna Latifa: Dubajský šejch svou dceru uvěznil, musí začít mluvit, potvrdila OSN

Autor: Darina Jíchová - 
11. prosince 2020
17:30

Humanitární kampaň Free Latifa, která bojuje za osvobození vězněné princezny Latify (35), dcery dubajského korunního prince, premiéra Spojených arabských emirátů (SAE) a v podstatě nejmocnějšího muže země, šejcha Muhammada bin Rašída Al Maktúma (71), dosáhla dílčího vítězství. Úřad Pracovní skupiny pro vynucená a nedobrovolná zmizení (WGEID) při OSN, jenž se případem zabývá, potvrdil rozhodnutí Nejvyšší soudu v Londýně: Šejch nařídil a zorchestroval únos své dcery a nechal ji uvěznit. A za to se podle WGEID musí šejch zodpovídat, uvedl list The Sun.

Přestože se humanitárním aktivistům podařilo získat mezinárodní pozornost a rozšířit povědomí o osudu princezny Latify, její případ se dlouho nikam „nehýbal“. Od letošního října aktivisté vystupňovali svůj tlak na OSN a WGEID, od kterých se dožadují, aby vydaly oficiální výzvu, v níž SAE přikážou, aby dodaly přesné informace o tom, kde a v jakém stavu se princezna nachází. Chtějí rovněž, aby se zástupci OSN mohli s Latifou setkat a pomoct jí s odjezdem ze SAE.

WGEID tento týden vyšla aktivistům vstříc a jejich jménem se dovolá spravedlnosti pro uvězněnou princeznu. Podle nich šejch svým jednáním hrubě porušil Deklaraci o ochraně všech osob před nuceným zmizením, za což „se musí zpovídat a nést odpovědnost“.

Latifa je o krok blíže k osvobození

„To je naprosto skvělé rozhodnutí, dodalo nám odvahu a naději, věříme, že povede k osvobození Latify,“ okomentoval humanitární právník a spoluzakladatel kampaně David Haigh. „Jsme obzvláště potěšení, že se WGEID nenechala zastrašit odmítnutím spolupráce vlády SAE a že prohlédla jejich neupřímnost a lži a řídila se podloženými důkazy, které skupině byly předloženy,“ uvedl Haigh.

„Princezna Latifa je momentálně držena izolovaná v domácím vězení v Dubaji,“ usnesla se WGEID, která se stejně jako aktivisté obává o její život. Jejich prvním krokem v princeznině případě bylo zjistit, kde přesně se nachází, tato fáze vyšetřování je podle WGEID u konce. Místo, kde je Latifa držena, se podařilo zjistit díky dalším skupinám při OSN.

„Jak ještě dlouho bude svět nečinně přihlížet?“

„Jsme vděčni, že WGEID zajistila, že OSN bude nadále vyvíjet tlak na Dubaj,“ přidal se Haigh, aktivisté dosáhli také toho, že celý případ bude posuzován podle mezinárodního práva. „Věznitelem Latify je její otec, který je v podstatě vládcem země, nicméně posudek WGEID je fackou pro jeho despotickou vládu a porušování lidských práv vlastní dcery. Opravdu chceme věřit tomu, že tohle je cesta k Latifině svobodě,“ prohlásil Haigh.

„Jak ještě dlouho bude svět nečinně přihlížet?“ podivuje se nad celou záležitostí Tiina Jauhiainenová, nejlepší kamarádka princezny a hlavní hybatelka boje za její osvobození.

Jímavá slova princeznina bratrance

Latifu se na svobodu snaží dostat i její bratranec Marcus Essabrí, který žije v Anglii. „Znám Latifu od malička, vyrostla z ní úžasná žena, která nechtěla nic jiného než svobodu a poznat svět a najít v něm své místo. Jsem neskonale vděčný členům WGEID za jejich odhodlání dosáhnout v jejím případě spravedlnosti. Stojíme proti vládci, kterého nezajímá názor světa, dokud se ho to osobně netýká,“ uvedl Essabrí.

Byla to právě Jauhiainenová, kdo Latifě v roce 2018 pomáhal s útěkem. Cílem jejich plánu bylo dostat Latifu do Spojených států, kde plánovala zažádat o politický azyl, chtěla bojovat za osvobození starší sestry Šamzy, která je rovněž kvůli útěku vězněna v Dubaji, i za práva žen v SAE. To jim ale překazili šejchovi vojáci. Latifu od svobody tehdy dělilo jen pár kilometrů.

Latifa prosila o smrt

Vojáci ji „křičící a kopající“ odvlekli pryč, podle Finky její kamarádka prosila, aby ji radši zabili. Sama Jauhiainenová skončila v dubajském vězení. „Vyhrožovali, že mi vystřelí mozek. Bylo to šokující a nepochopitelné,“ pokračovala Jauhiainenová.

Převezli ji do státní věznice s nejvyšší ostrahou a na několik týdnů zavřeli na samotku. „Byla jsem v cele se studeným světlem, které nikdy nezhasínalo. Ve dveřích byla malá dvířka, kterými mi dávali jídlo. Bylo to psychické mučení. Odpírali mi spánek, stráže mi opakovali, že jsem dubajského vládce bodla do zad. Říkali mi, že budu odsouzená k smrti nebo na doživotí. Nutili mě, abych podepsala falešné doznání, které tvrdilo, že jsem Latifu podvodem přinutila k útěku. Někdy byli tak rozčílení, že jsem myslela, že mě uhodí,“ řekla o svém pobytu v dubajském vězení.

K jejímu propuštění přispělo video, které před útěkem nahrála Latifa. Princezna jí tak v podstatě i na dálku zachránila život. Na zhruba 40minutové nahrávce Latifa popsala, jak se její otec chová ke své rodině. Informovala o tom, jak tři roky po prvním útěku strávila v domácím vězení a jak ji šejch nechal týrat.

Latifa o zvěrstvech, kterých se dopouští její otec:

Promluvila také o sestře Šamze, která rovněž v touze po svobodě utekla. V létě 2000 zmizela ze šejchova britského panství, nakonec ji ale dostihli otcovi muži a odvlekli zpátky do Dubaje. Od té doby, tedy už přes 20 let, je v domácím vězení, podle Jauhiainenové ji drží zdrogovanou. Stejný osud asi stihl i Latifu.

Hajin boj o svobodu

Největší mediální pozornosti se případu dostalo, když z Dubaje utekla i šejchova nejmladší manželka, jordánská princezna Hajá bint al-Husajn (46). Té se i se dvěma dětmi podařilo dostat do Londýna, od manžela prchla ve strachu, že ona a její děti dopadnou stejně jako Latifa a Šamza. V Británii se obrátila na Nejvyšší soud, který řešil, komu z manželů budou jejich potomci svěřeni do péče, rozhodl ve prospěch jordánské šlechtičny.

Součástí londýnského rozsudku bylo i usnesení, že „šejch nařídil únos svých dvou dospělých dcer, princezen Šamsy a Latify, a zorganizoval zastrašovací kampaň vůči své bývalé manželce Haje“.

Jauhiainenová: Dělám, co můžu

„Není vždycky lehké zůstat optimistická,“ připustila vloni při rozhovoru pro Blesk Zprávy Jauhiainenová. „Přece jen to už jsou více než dva roky, co Latifu unesli, ale snažím se dělat vše, abych jí pomohla, a doufám, že to všechno dobře dopadne. To je v podstatě vše, co můžu dělat,“ uvedla Finka, která stále doufá, že Latifin příběh „pohne“ s arabskými ženami, které po jejím vzoru vystoupí a objasní, jak je s nimi zacházeno.

Video  Ustaraná princezna Hajá dorazila k soudu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi