Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Melania chce prostě domů.“ Smířila se už Trumpova manželka s prohrou u voleb?

Autor: Darina Jíchová - 
11. prosince 2020
10:33

Jedním z nejsledovanějších témat současnosti – vedle pandemie koronaviru, je „střídání stráží“ na postu „nejmocnějšího muže světa“. Současný prezident Spojených států Donald Trump u listopadových voleb neuhájil Bílý dům a v lednu ho nahradí demokrat Joe Biden. Trump ale odmítá uznat prohru. Stanice CNN přinesla exkluzivní vhled do toho, jak celou záležitost vnímá první dáma. „Melania chce prostě jen jít domů,“ sdělil reportérům zdroj blízký Melanii Trumpové.

Trumpová sice oficiálně stojí za postojem svého muže, tudíž ani ona nepřipustila jeho porážku, dokonce se odmítla setkat se svou nástupkyní Jill Bidenovou, v soukromí se ale nechala informovat, na co všechno má nárok po odchodu z Bílého domu. Nejvíc ji zajímalo, jak bude vypadat její rozpočet a kolik zaměstnanců ji bude následovat poté, co opustí roli první dámy.

Podle zdroje, který vyzpovídali reportéři CNN, už Trumpová prochází, jaký nábytek pošle do sídla na Floridě a který poputuje do luxusního bytu v New Yorku. „Opravdu se chce pouze vrátit domů,“ uvedl zdroj. Podle něj Trumpová ani není nadšená z toho, že by její muž chtěl znovu kandidovat v roce 2024. „To nedopadne dobře,“ řekl zdroj reportérům.

Penze jen v případě manželova úmrtí

Trumpová si rovněž ověřila, jak to vypadá s penzí pro bývalé první dámy, daňoví poplatníci mohou být v klidu. První dámy pobírají „ubohou“ roční penzi 434 tisíc korun, ale jen v případě, že jejich manžel – americký exprezident, zemře. Oproti tomu odcházející prezident si bude užívat hned několika benefitů, vláda mu bude financovat zaměstnance a „poprezidentský úřad“ a některé výdaje na cestování. Střežit ho budou i nadále agenti tajné služby.

Končící první dámu informace o tom, že nedostane žádné peníze, nijak nerozhodila, dosvědčily pro CNN hned tři zdroje blízké její rodině. Pár dní po volbách prý začala třídit osobní věci, nábytek a umělecká díla, tedy to, co budou muset Trumpovi z Bílého domu vyklidit. V současné době je podle zdrojů Trumpová posedlá svým odkazem, zvažuje vydání memoárů, sepsání pamětí se považuje za tradici první damy, knihy Michelle Obamové a Laury Bushové se staly bestsellery.

První dáma USA Melania Trumpová. První dáma USA Melania Trumpová. | Reuters

První dáma má napilno

Úplně však následovat své předchůdkyně nehodlá, pokud už Trumpová nějakou knihu napíše, zaměří se prý spíš na pohostinskou historii Bílého domu a úpravy a rekonstrukce, na kterých se jako první dáma podílela. Spíš než biografie by to tedy byla jakási designová fotokniha.

„Paní Trumpová se momentálně soustřeďuje na svou roli první dámy, toto pondělí odhalila dokončený tenisový pavilon, krátce předtím byla dokončena rekonstrukce růžové zahrady. Počátek prosince přinesl prezentaci letošní vánoční výzdoby. Její program je nabitý, má mnoho povinností jako matka, manželka a první dáma Spojených států,“ okomentovala tisková mluvčí Trumpové Stephanie Grishamová.

První dáma znovu zahájila spolupráci s bytovou dekoratérkou Tham Kannalikhamovou, která pro Trumpovy upravovala rezidenci Bílého domu, podle zdrojů nyní „úpěnlivě“ pracuje na rekonstrukci floridského sídla rodiny. Vypadá to, že Trumpová by ráda přesídlila na Floridu, nicméně jejich sídlo Mar-a-Lago je podle mnohých spíš hotel, a exprezidentovi tak pod okny budou chodit členové tamního golfového klubu a hosté okolních letovisek.

Florida jako oáza klidu pro exprezidentský pár

Pro Trumpovou je ale Mar-a-Lago „sluneční oáza klidu, pohody a sebepéče“. Podle zdrojů první dáma rovněž věří, že na Floridě se jejímu manželovi dostane „uznání, po kterém teď baží“. „Na druhou stranu je si plně vědoma toho, že její manžel nebude typ exprezidenta, který by chtěl žít v ústraní a psát knihy nebo malovat olejomalby,“ uvedl zdroj, ani Trump tak nenaváže na své předchůdce Baracka Obamu a George Bushe mladšího.

Podle zdroje bude Trump potřebovat podporu ostatních členů svého golfového klubu, kteří při něm stáli po celou jeho prezidenturu. Na posledním setkání se svými podporovateli sám Trump přiznal, že „pokud prohrál“, odejde na Floridu. První dáma se chce i po odchodu z Bílého domu věnovat svému projektu „Buďme nejlepší“, v angličtině Be Best, který se zaměřuje na pomoc dětem. Konkrétní plány ale podle zdroje nemá.

Poslední úkoly první dámy

Trumpová má za sebou rovněž jednu z finálních povinností coby první dáma USA, vybrala porcelánovou sadu nádobí, která zůstane v Bílém domě a bude reprezentovat vládu jejího muže, tato tradice sahá až k prezidentovi Jamesi Monroeovi, který stál v čele USA v letech 1817-1825. Trumpová podle všeho nejčastěji užívala set, který po sobě v Bílém domě zanechala Hillary Clintonová.

Video  Podle konspirátorů Trumpová užívá dvojnici  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi