Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Princeznu Latifu rodina vězní u luxusního hotelu. Podle právníka se ji věznitelé snaží zlomit

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
22. února 2021
19:50

Případ unesené princezny Latify (35) v posledním týdnu budí zájem zvýšený médií. Stanice BBC zveřejnila uniklé video, na kterém promlouvá Latifa ze svého vězení. OSN tlačí na Dubaj a královskou rodinu, aby daly k dispozici více informací o princezně a jejím stavu. „Je doma v péči rodiny,“ zaznělo z Dubaje, uvedla stanice CNN. Humanitární právník David Haigh vedle toho promluvil pro Daily Mail o tom, jak s princeznou zacházejí stráže. Latifa je dcera dubajského korunního prince, premiéra Spojených arabských emirátů (SAE) a v podstatě nejmocnějšího muže země, šejcha Muhammada bin Rašída Al Maktúma (71).

„Ve světle těchto znepokojivých důkazů jsme dali najevo, že nám tato věc dělá starosti,“ uvedla Liz Throssellová, mluvčí Rady OSN pro lidská práva. „Požádali jsme o více informací a vysvětlení ohledně současné situace Latífy,“ dodala. Zástupci Rady OSN pro lidská práva se kvůli tomu obrátili na stálé zastoupení Spojených arabských emirátů v Ženevě. „Požádali jsme o důkaz, že žije,“ řekla mluvčí.

„Její výsost je v péči rodiny“

OSN tak reagovala na video, kde princezna Latifa popisuje svoje věznění ve vile, kam ji otec nechal zavřít po neúspěšném pokusu o útěk v roce 2018. Důkazy o stavu princezny požaduje i Velká Británie. „Jako odpověď na zprávy tisku ohledně princezny Latify děkujeme za zájem o její zdraví. Nicméně to, co píší média, neodpovídá skutečnosti,“ vzkázala dubajská královská rodina, jejich prohlášení zveřejnilo Velvyslanectví SAE v Londýně.

„Její výsost je doma v péči rodiny, dostává se jí podpory příbuzných i zdravotníků a profesionálů. Její stav se zlepšuje, doufáme, že se v pravý čas bude schopná vrátit do veřejného života,“ dodala královská rodina, svými slovy pokračuje v tvrzení, že princezna má psychické problémy, například bipolární poruchu, to ale její přátelé popírají.

„Nedá se jim věřit“

Princezniny přátelé v čele s Finkou Tiinou Jauhiainenovou se v rámci kampaně „Osvoboďte Latifu“ snaží o její propuštění, s kampaní spolupracují humanitární organizace jako Amnesty International nebo Human Rights Watch. „Jakékoliv pravdivé ujištění, že je princezna Latifa v bezpečí, uvítáme. Ale prohlášení královské rodiny připomíná ta vydaná v letech 2018, 2019 a 2020,“ komentovali lídři kampaně. „Nedá se jim věřit,“ shodují se představitelé kampaně.

Byla to právě Jauhiainenová, kdo Latifě pomáhal v roce 2018 s útěkem, Finka kvůli tomu strávila několik týdnů ve vězení. Rovněž mobil, na který princezna nahrává zprávy ze svého vězení, patří Jauhiainenové. Finka odhalila, že ji kontaktovala osoba, která pomohla ženám opět navázat spojení.

Dubajská princezna Latifa a Finka Tiina Jauhiainenová jsou nejlepší kamarádky. Finka ji pomáhala i při útěku. Princezna se před krutostí svého otce pokusila utéct letos v únoru, od března o ní nejsou žádné zprávy, (12.12.2018). Dubajská princezna Latifa a Finka Tiina Jauhiainenová jsou nejlepší kamarádky. Finka ji pomáhala i při útěku. Princezna se před krutostí svého otce pokusila utéct letos v únoru, od března o ní nejsou žádné zprávy, (12.12.2018). | Archiv Tiiny Jauhiainenové

Stanici BBC se podle jejich tiskového prohlášení podařilo identifikovat místo, kde je Latifa držena. Vila přeměněná ve vězení se nachází kousek od pláže u luxusního hotelu Burdž al-Arab a střeží ji až 30 policistů. Zástupci BBC zdůraznili, že není známé, zda je Latifa stále ve vile. „Jsem tady už více než rok, drží mě na samotce. Nemám přístup ke zdravotní péči, nestanula jsem před soudem, z ničeho mě neobvinili… prostě nic. Každý den se bojím o své bezpečí. Vyhrožují mi, že už nikdy nespatřím slunce. Nejsem tady v bezpečí,“ uvedla Latifa na jedné z nahrávek.

Žiletky a stopky od policie

Další detaily z jejího věznění s tiskem sdílel spoluzakladatel kampaně „Osvoboďte Latifu“, humanitární právník Haigh. Promluvil o tom, že policisté dávali princezně do pokoje žiletky a snažili se podkopat jejího ducha. Jednou jí dokonce přinesli i stopky, aby si mohla odměřovat život v zajetí. „Nejdřív ji drželi v pouštním vězení, známém jako al-Alwír,“ odhalil pro tisk Haigh.

„V květnu 2018 ji ale přesunuli do zmiňované vily, která je vedle xhvězdičkového hotelu Burdž al-Arab, Latifu střeží policie, všude jsou kamery, na oknech a dveřích mříže. Latifa je na samotce,“ popsal situaci. „Každý den se u ní střídá asi 30 policistů, dělají všechno ve svých silách, aby zlomili jejího ducha,“ navázal Haigh. Odtajnil také, že v minulém roce měla Latifa zřejmě koronavirus, její věznitelé ji ale odepřeli lékařskou pomoc.

Zasáhne britská panovnice?

„Moje nejlepší kamarádka, princezna Latifa bint Muhammad bin Al Maktúm, je vězněná vlastní rodinou, drží ji v jedné místnosti. Prohlášení královské rodiny jsou směšná bez důkazů o tom, že Latifa je naživu. Jsem šokovaná a pobouřená jejich oficiálním stanoviskem,“ nechala se už mnohokrát slyšet Jauhiainenová, která zároveň vyzvala k turistickému bojkotu Dubaje. Finka se s prosbou o pomoc obrátila i na britskou královnu Alžbětu II., která má blízké vztahy se šejchem Muhammadem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi