Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Mučí ji!“ Princezna Latifa ze zajetí žádá svobodu pro sestru. Šamzu vězní 20 let

Autor: Darina Jíchová - 
26. února 2021
05:25

Když princezna Latifa (35) prchala v roce 2018 z Dubaje před krutostí svého otce, korunního prince a premiéra země, šejcha Muhammada bin Rašída Al Maktúma (71), chtěla rovněž upozornit na osud své starší sestry Šamzy (39). Ta je od svých 19 let držena v domácím vězení pod vlivem drog, protože se pokusila otci utéct. Latifa doufala, že se jí podaří zajistit sestřino propuštění, nakonec ale stejně jako ona skončila v domácím vězení. Nebylo to poprvé, kdy se Latifa pokusila pomoct své sestře. Z vlastního zajetí se obrátila na britskou policii, informovala stanice BBC.

Proč právě na britskou policii? Konkrétně na oddělení v hrabství Cambridgeshire?  V roce 2000 pobývala princezna Šamza na otcově britském sídle, odkud se jí podařilo utéct. Zhruba dva měsíce se ukrývala ve městě Cambridge, kde ji nakonec šejchovi vojáci dostihli a násilím odvlekli nejdřív zpět na panství, odkud ji helikoptéra převezla do Francie, zde na princeznu a její věznitele čekal soukromý tryskáč, který je vzal do Dubaje.

Šamze tehdy bylo pouhých 19 let, od té doby se neukázala na veřejnosti. Stanici BBC se podařilo získat ručně psaný dopis, ve kterém se vězněná Latifa obrací na policisty z Cambridgeshiru a prosí je, aby znovu otevřeli případ únosu její sestry a vše důkladně prošetřili. 

Latifa se bojí o svoje bezpečí

Pořad stanice BBC Panorama přinesl minulý týden šokující video, na kterém mluví Latifa ze svého zajetí, otec ji drží ve vile nedaleko luxusního hotelu, do kterého ročně zavítají tisíce turistů. Humanitární organizace v čele s kampaní „Osvoboďte Latifu“, jejíž spoluzakladatelkou je princeznina dobrá kamarádka a učitelka Finka Tiina Jauhiainenová, OSN, vlády Spojených států a Británii tlačí na Dubaj, požadují průkazné důkazy, že Latifa je stále naživu.

Pomoc pro Šamzu

„Jediné, o co vás žádám, je, abyste prosím věnovali pozornost jejímu případu, protože tak by mohla získat svobodu. Vaše pomoc a pozornost by ji mohla osvobodit,“ stojí v dopise, který princeznini přátelé předali tuto středu britským policistům. „Sestra má silné vazby na Anglii, miluje Anglii, má na ni ty nejmilejší vzpomínky,“ navázala Latifa. Na dopise je sice datum „únor, 2018“, jde ale o záměr, princezna nechtěla upozorňovat věznitele na to, že má způsob, jak komunikovat se světem.

„Drželi ji na samotce, nebyla z ničeho obviněna ani souzena, neví, kdy ji pustí. Mučí ji, švihají ji přes chodidla,“ Latifa vylíčila sestřin hrůzný osud. Britové Šamzin únos vyšetřovali v roce 2001, kde se Šamze podařilo spojit s imigračním právníkem. Vyšetřování se ale dostalo do slepé uličky, policistům byl odepřen vstup do Dubaje. Později se ukázalo, že šejch Muhammad zřejmě „zatahal za nitky“ prostřednictvím britského ministerstva zahraničí.

Policisté se na případ znovu podívali v roce 2018, tehdy jeden z vyšetřovatelů záležitost označil za „značně citlivou“. Další přezkoumání Šamzina únosu a jeho vyšetřování přišlo v roce 2020, kdy Nejvyšší soud v Londýně zveřejnil rozsudek v kauze jordánské princezny Haji bint al-Hussajn, šejchovy nejmladší exmanželky, která i s dětmi utekla z Dubaje. Soud uznal, že šejch nařídil únos svých dvou dcer, které nyní vězní.

Policie: Je to složité

Reportéři BBC se obrátili na policejní okrsek v Cambridgeshiru, podle prohlášení byl „Latifin dopis zařazen mezi důkazy a bude prozkoumán“. „Tohle je velice komplexní a závažná situace a bylo by velmi nevhodné, kdybychom v tomto momentě sdíleli informace s veřejností,“ stojí v prohlášení. Ministerstvo zahraničí na dotazy, co se stalo v letech 2000-2001 během šetření únosu, nereagovalo. Nicméně současný ministr zahraničí Dominic Raab se nechal slyšet, že je dubajským případem „hluboce znepokojen“.

Dubajská královská rodina v roce 2018 vzkázala BBC, že princezna Šamza „je doma zbožňována a opečovávaná“.  Šamzin osud byl jakousi předzvěstí toho, co se stane další člence šejchovy rodiny, pokud se rozhodne utéct. Latifa to zkoušela dvakrát, jednou jako teenagerka a podruhé před třemi lety. Ani jednou neuspěla. Krátce před druhým pokusem zveřejnila na kanálu YouTube video, kde bez příkras popsala, jak krutě se šejch chová.

Šamza je pod vlivem sedativ

Reportéři BBC jsou v kontaktu s osobou, která má pravidelný kontakt se Šamzou. „Nepotřebujete být doktor na to, abyste poznali, že je pod vlivem sedativ,“ sdělila osoba pro BBC. Sama Latifa na svém videu odhalila, že svou sestru Šamzu poprvé znovu spatřila až 8 let, tj. v roce 2008, po jejím pokusu o útěk. „Byla v hrozném stavu, při chůzi ji museli podpírat, ani neotevřela oči. Nevím proč. Nutili ji jíst, pak jí dali nějaké prášky, udělali z ní živoucí mrtvolu, zombie, měli nad ní plnou kontrolu,“ stav Šamzy potvrdila také Jauhiainenová.

Zpověď princezny Latify:

„Než jsme utekly z Dubaje, Latifa mi řekla, že chce pomoct své sestře, kterou rodina drží zdrogovanou v domácím vězení. Šamza je naprosto odříznutá od ostatních, za svůj pobyt v Dubaji jsem ji viděla jen dvakrát,“ řekla Jauhiainenová exkluzivně pro Blesk Zprávy v roce 2019. Byla to právě Finka, kdo Latifě pomáhal plánovat její útěk.

„Šamza nikdy nebyla klasická princezna. Byla trochu přidrzlá, plná života, toužila po dobrodružství. Chtěla změnit postavení žen v arabském světě, chtěla posunout hranice… a to byl problém,“ řekl o své sestřenici Marcus Essabrí, který dlouho žil v Dubaji a měl k princezně blízko. Nyní je jednou z vůdčích postav kampaně „Osvoboďte Latifu“.

Princezna na útěku

„V září 1999 mi napsala, že jí otec zakázal pokračovat ve studiu a nedovolil jí jít na univerzitu. Psala: Nedovolil mi pokračovat. Ani se mě nezeptal, co mě zajímá, prostě řekl ne,“ vzpomíná Essabrí, přiznal, že se mu svěřila, že plánuje útěk.

V létě 2000 se Šamza odhodlala k útěku, počkala, až otec nebude doma, dokázala obelstít stráž a v černém Range Roveru opustit sídlo, informoval tehdy deník The Guardian. Otec za ní vyslal tým svých agentů. V srpnu 2000 se za pomoci neznámého muže dostala do Cambridge, kde si v hotelu University Arms Hotel pronajala pokoj. Netušila, že jsou jí na stopě 4 otcovi muži, ti ji dopadli venku na ulici. Hned druhý den byla Šamza odeslána do Dubaje. Tím skončily její sny o svobodě a vzdělání.

Vyšetřování

Trvalo 7 měsíců, než policie začala vyšetřovat její únos. Případu se ujal inspektor David Back. „Ne každý den se vám dostane na stůl případ s obviněním proti hlavě jiného státu,“ zhodnotil pro BBC. Beck dodal, že Šamze se podařilo spojit s imigračním právníkem, se kterým se poprvé zkontaktovala, když žila v Británii. „Nevím, jestli mám čas na to, jít do detailů. Jsem pod dozorem, takže přejdu rovnou k věci. Otec mě chytil a nechal mě zavřít. Žádám jen o to, abyste to nahlásili, prosím o pomoc,“ stálo v dopise, který Šamza poslala z Dubaje.

Podle Becka „důkazy ukazovaly na to, že dívka byla skutečně odvlečena proti své vůli“, citoval vyšetřovatele list The Mirror. V prosinci 2019 jeden z britských ministrů uvedl, že „šejch Muhammad se pokusil zasáhnout do probíhajícího vyšetřování britské policie ve věci jeho dcery, princezny Šamzy, a ukončit ho“. Policista zažádal o schůzku s princeznou Šamzou, Dubaj to ale odmítl, Beckovi dokonce zakázali vstup do země.

„Šamza už není Šamza.“

„Šamza rezignovala na život, to je na tom to nejsmutnější, ztratila jiskru,“ sdělil BBC zdroj, který má přístup k princezně. „Zbyla z ní jen prázdná schránka, už to není Šamza,“ doplnil. Latifa se se sestrou viděla znovu v roce 2019, v té době byla v zajetí i ona. O schůzce mluvila se svým bratrancem, kterému volala z ukrytého mobilu.

„Vůbec bys ji nepoznal, řekla mi Latifa do telefonu, který se nám podařilo dostat do jejího vězení. Je natolik zdrogovaná, ale je naživu… jen už to není naše Šamza,“ vypověděl Essabrí. „Tohle je něco, co bychom si nevymysleli, protože kdo by nám něco takového věřil. Zdá se to nereálné, ale opak je bohužel pravdou. Tohle je realita,“ dodala pro BBC osoba stýkající se se Šamzou.

„Chápu, že pro lidi je těžké to přijmout. Šamza, potažmo Latifa, je pro ně jen nějaká zazobaná holka z Dubaje. Takhle to ale vůbec není, skutečnost je víc než hrozivá,“ zakončil zdroj novinářů.

Video  Ustaraná princezna Hajá dorazila k soudu  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vaber ( 26. února 2021 13:37 )

článek je nesmyslný blábol , Muhammad bin Rašíd Al Maktúm je nejvetší liberál ze všech arabských vládců, co se může v Dubaji se nemůže v jiných arabských státech
byli i větší liberálove v arabském světě ,ale ti byli demokracií západu označení jako diktátoři a svrženi

Zobrazit celou diskusi