Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Proč ve Vrběticích zemřeli dva tátové? Operace ruských agentů měla podrýt vládu na Ukrajině

Autor: Darina Jíchová - 
27. dubna 2021
16:25

Proč museli ve Vrběticích zemřít dva tátové od rodin, zaměstnanci společnosti Imex Vratislav Havránek a Luděk Petřík? Mezinárodní investigativní skupina Bellingcat ve spolupráci s českým týdeníkem Respekt a ruským investigativním online deníkem The Insider Russia představila analýzu působení ruské vojenské rozvědky GRU a jejích operací v Česku a Bulharsku. Měly vést k podkopání ukrajinské vlády. Investigativci se zajímali hlavně o činnost jednotky GRU známé pod číselným označením 29155.

Vůbec poprvé Bellingcat o působení jednotky 29155 informoval ve spojitosti s otravou bulharského výrobce zbraní Emeliana Gebreva, ten v dubnu 2015 zkolaboval a upadl do kómatu. Lékaři v jeho těle identifikovali neznámou látku. V téže době byl otráven i jeho syn a manažer produkce jeho firmy. O měsíc později na Gebreva Rusové zaútočili znovu, jen pár dní poté, co byl on i jeho syn propuštěn z nemocnice.

Mise jednotky 29155

„V minulosti jsme identifikovali a popsali operace této elitní sabotážní jednotky GRU 29155. Kromě série otrav v Bulharsku v roce 2015 se agenti podíleli na anexi Krymu v roce 2014, v témže roce byli zapleteni do pokusu o destabilizaci v Moldavsku, v roce 2016 se podíleli na pokusu o převrat v Černé Hoře, v letech 2016 až 2017 prováděli sledovací operace ve Švýcarsku, snažili se o destabilizaci Španělska během referenda o nezávislost Katalánska v roce 2017 a v roce 2018 v Salisbury provedli útok na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala,“ píší investigativci.

V rámci jejich vyšetřování se jim rovněž podařilo zjistit, že šest členů této jednotky je přímo či nepřímo navázáno na explozi muničního skladu ve Vrběticích v říjnu 2014, při které zemřeli dva lidé, případně i na následný výbuch v prosinci 2014. Bellingcat rovněž uvedl, že v době této operace velitel elitního komanda 29155 – generál Andrej Averjanov – v utajení přicestoval do Rakouska a i do Česka. Jedná se zatím o nejvýše postaveného člena GRU zapleteného do činnosti jednotky 29155, kterého se podařilo identifikovat.

Vrbětice jako „nevídaná mise“ GRU

„Výbuchy muničního skladu ve Vrběticích byly do té doby nevídanou misí GRU, a to z hlediska jejího rozsahu i vysoké hodnosti agentů, kteří ji prováděli. Šlo minimálně o šest agentů GRU včetně velitele jednotky a dvou agentů, kteří se do země dostali pod diplomatickou zástěrkou,“ popisuje Bellingat.

Vysoce postavení jsou i agenti Alexander Miškin a Anatolij Čepiga – ten obdržel také nejvyšší státní vyznamenání Hrdina Ruska – oba jsou přímo napojeni na výbuchy ve Vrběticích, jsou spojeni i se Skripalovou otravou. Na tom je vidět, jak pro Rusko musela být operace v Česku důležitá.

Investigativci si položili další otázky, zaprvé zda je mise v Česku nějak napojená na otravu Gebreva a další dva Bulhary na jaře 2015. České úřady vidí spojitost v tom, že vybuchlá munice z vrbětického skladu patřila jeho společnosti EMKO. Zadruhé je zajímá také to, jakou další skrytou motivaci mohly sabotáž v Česku a následně pokus o atentát na Gebreva mít.

Video  Ruští agenti u výbuchů ve Vrběticích  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Společný jmenovatel: Zbrojovka EMKO

Data, která měl Bellingcat k dispozici, potvrzují teorii o tom, že exploze ve Vrběticích byla součástí dlouhodobější operace zaměřené na destabilizaci Ukrajiny a její schopnost obstarat si zbraně v konfliktu se separatisty, kteří mají podporu ruských jednotek. Kromě výbuchů ve Vrběticích a pokusů o Gebrevovu otravu byla součástí operaci i nejméně jedna exploze muničního skladu v Bulharsku v polovině roku 2015.

Tuto verzi událostí podle investigavců dosvědčuje to, že mise v Česku a Bulharsku na sebe víceméně navazují, společným jmenovatelem je i Gebrevova společnost EMKO, výrobce zbraní navíc deníku The New York Times minulý týden přiznal, že dodával zbraně na Ukrajinu. Úkolem jednotky 29155 tak s největší pravděpodobností bylo zabránit vyzbrojování ukrajinské armády. Bellingat měl k dispozici i telefonní záznamy členů jednotky 29155, kteří byli v kontaktu s ruskými veliteli vyslanými do Donbasu, stejně tak komunikovali se separatisty a dalšími místními militantními veliteli bojujícími proti kyjevské vládě v letech 2014–2015.

Investigativci nahlédli i do korespondence mezi zbrojovkou EMKO a ostravskou firmou IMEX Group, která si v roce 2014 sklady ve Vrběticích pronajímala. To může naznačovat i to, že terčem útoku nebyla jen Gebrevova munice. Bellingcat zpochybnil hypotézu, kterou prosazuje český prezident Miloš Zeman, ale zmiňoval ji i premiér Andrej Babiš (ANO), podle níž rozvědka GRU plánovala munici odpálit po její repatriaci do Bulharska, tedy že k výbuchům mělo dojít na bulharském území.

Zbrojaři odmítají, že chtěli přiživit válečné konflikty

Společnost EMKO v tiskovém prohlášení uvedla, že munici ve Vrběticích neplánovala převážet do Bulharska ani exportovat do země ve válečném konfliktu, v té době tedy na Ukrajinu nebo do Sýrie. Toto prohlášení přišlo poté, co české úřady oznámily, že rozvědka se zacílila na Vrbětice, protože uložená munice měla být exportována na Ukrajinu. I v předešlých prohlášení EMKO tvrdila, že prodej zbraní na Ukrajinu je limitovaný. To potvrzuje i dokumentace mezi zbrojovkou EMKO a firmou IMEX.

Nicméně už v roce 2019 bulharská společnost potvrdila, že na konci roku 2014 a na počátku roku 2015 Ukrajině zbraně prodala, to v e-mailu pro deník The New York Times odhalil i Gebrev. Podle několika dostupných zdrojů mohla být zbrojovka EMKO jediným možným zahraničním výrobcem zbraní vyrábějící munici kompatibilní se zbraněmi, které používá ukrajinská armáda.

Tyto zdroje totiž uvádějí, že ruské tajné služby nabízely společnostem s kompatibilní municí lepší smlouvy, než mohla Ukrajina. EMKO tak mohla být pro Ukrajinu jediná možnost, zdroje potvrdily nejméně tři zásilky od bulharské zbrojovky, není však jasné, zda s Ukrajinou obchodovala přímo nebo přes zprostředkovatele.

Bellingcat má k dispozici seznam munice, kterou si od EMKO objednala Ukrajina v listopadu 2014, jen část pochází z výrobny zbrojovky EMKO, ostatní je od dalších bulharských společností. Jednalo se o zakázku v hodnotě 645 milionů korun, ne u všech ale nakonec došlo k exportu na Ukrajinu. EMKO pro Bellingcat potvrdila pravost seznamu, popírá však, že by export proběhl prostřednictvím třetí země. Nehledě na to, kolik přesně munice EMKO dodala na Ukrajinu, v očích Ruska byla společnost a její šéf Gebrev klíčovými faktory ve zbrojení Ukrajiny. Což vysvětluje, proč se stal terčem GRU.

Sklady ve Vrběticích

Pokud zbrojovka EMKO nehodlala exportovat munici uloženou ve Vrběticích na Ukrajinu, jak tvrdí zbrojovka a společnost IMEX a podle Bellingcatu to dosvědčují i všechny důkazy, proč se vrbětické sklady staly terčem útoku GRU? IMEX uvedl, že EMKO byla jedna ze čtyř společností, která u nich měla v roce 2014 uskladněnou munici, dvě ze společností byly bulharské, zbylé dvě domácí. Dva zaměstnanci IMEXu, kteří při explozi zemřeli, dávali před říjnovým výbuchem nové štítky na boxy s municí, které měly být přemístěny, jednalo se však o položky jedné z českých firem.

IMEX vysvětlil, že i ve druhém skladu byla munice hned několika zbrojovek včetně EMKO. Je tak možné, že agenti GRU necílili jen na zásoby EMKO, ale na celý inventář vrbětických skladů. Rusové to mohli považovat za preventivní metodu, jak zabránit výrobcům zbraní z Evropské unie, aby podporovali Ukrajinu. Alternativní verzí by mohlo být to, že ruská rozvědka měla nepřesné informace o záměrech EMKO a jeho zásob v Česku.

Bellingcat poukázal na to, že česká zbrojařská firma IMEX se neúspěšně snažila přimět EMKO, aby repatriovala svou munici. Vyplývá to například z dopisu bývalého šéfa IMEXu Petra Bernatíka adresovaných Gebrevovi. Bernatík se ptal i na to, zda by Bulhaři svoji munici prodali zpátky IMEXu, který měl už i případné další kupce. Gebrev odepsal 7. října 2014, že neplánuje svou munici prodat, ani přemístit do Bulharska a uvedl, že zásoby případně přesune do jiného českého skladu, pokud je IMEX nechce skladovat.

České úřady věří, že k explozím skladů ve Vrběticích došlo předčasně, že ruští agenti plánovali odpálit munici EMKO, až bude mimo české území. Investigativci však upozorňují, že pro tuto teorii zatím úplně nejsou důkazy, nebo je aspoň české úřady nepředložily. EMKO se rozhodla nechat svou munici ve Vrběticích i po říjnovém výbuchu, dosvědčuje další z dopisů mezi bulharskou a českou firmou.

GRU a lov na Gebreva

Na počátku mise v Česku v září 2014 dva členové jednotky 29155 Denis Sergejev a Jegor Gordienko vycestovali na základnu GRU v Evropě, která se nachází blízko francouzsko-švýcarských hranic. Agenti se tam setkali s generálem Averjanovem. V říjnu 2014, kdy se operace v Česku dostala do kritické fáze, se tito dva agenti nepřipojili ke kolegům v Česku, ale odjeli do Moskvy, kde v té době pobýval i Gebrev. Bulhar do Ruska cestoval s manželkou, kterou zde čekala léčba posledního stadia rakoviny.

Po celou dobu Gebrevova pobytu v Moskvě tam zůstávali i Sergejev a Gordienko, Bellingcat nemůže s jistotou říct, zda jejich úkolem bylo sledovat Bulhara, nebo měli jinou misi, protože technicky GRU nemá přímé svolení operovat na území Ruské federace. Následně se v únoru 2015 oba agenti ve společnosti dalšího člena GRU Sergeje Ljutěnka přesunuli do Bulharska, kde bydleli v hotelu Hill, hned vedle kanceláří EMKO. Do Bulharska se pak několikrát vrátili, do Sofie si zaletěl ještě v únoru podívat se i klíčový člen „české operace“ Nikolaj Ježov.

Jedna z návštěv se odehrála od 24. do 29. dubna, i tentokrát agenti sídlili v hotelu s výhledem na budovu zbrojovky. K Sergejevovi a Gordienkovi se připojil také plukovník Ivan Terentjev, který přicestoval pod krycím jménem Ivan Lebeděv. Terentjev rovněž působí v jednotce 29155, jde o pravou ruku generála Averjanova. Trojice v Bulharsku zůstala 10 dní a pak se 8. května vrátila do Moskvy.

Tahle návštěva ruských agentů v bulharské metropoli se stala Gebrevovi málem osudnou, v ohrožení života byl i jeho syn a spolupracovník. Bezpečnostní kamera zachytila 28. dubna 2015 pohyb Sergejeva v podzemních garážích, kde parkoval také Gebrev a jeho zaměstnanci. Několik hodin nato Gebrev, jeho syn a manažer zkolabovali s příznaky těžké otravy organofosfáty. O měsíc později byl terčem dalšího útoku. Také v druhé polovině května byli v Bulharsku přítomní tři výše zmínění agenti.

Bulharští vyšetřovatelé jsou přesvědčení, že ruští agenti v dubnu 2015 aplikovali smrtelný toxin ze skupiny, do které spadá i novičok použitý během otravy Skripala v březnu 2018, na kliky aut Gebreva a jeho manažera. Gebrevův syn se zřejmě otrávil náhodně v otcově autě. Vyšetřovatelé zatím nezjistili, jak se toxin dostal do země. Mohl ho do Bulharska dostat například agent GRU plukovník Alexej Kapinos, který přicestoval 25. dubna 2015 na diplomatický pas a pobýval jen 3 hodiny jízdy od Sofie a následně se přesunul do Řecka, o tři později se objevil však v Helsinkách, odkud odletěl do Moskvy.

Odměny pro agenty 

Bellingcatu se podařilo zjistit, že mnoho agentů zapojených do operací v Česku a Bulharsko dostalo za svůj „výkon“ odměnu, někteří v podobně vojenských vyznamenání nebo nových bytů. Miškin a Čepiga díky speciálnímu prezidentskému dekretu dostali nejvyšší ruské vojenské vyznamenání „Hrdina Ruska“. Gordienko a Terentjev obdrželi Řád statečnosti, vyznamenán byl i Ljutěnko.

Čepiga, Miškin, Gordienko a Vladimir Moisejev, který používá krycí jméno Vladimir Popov a který se podílel na operaci v Černé Hoře, dostali nové byty v moskevském komplexu. Tři z nich se nacházejí ve stejné budově. Nositelé vyznamenání „Hrdina Ruska“ mají ze zákona nárok na nespočet benefitů včetně bytu, z toho investigativci vyvozují, že tento řád dostali i Gordienko a Moisejev.

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Video  Fischer o ultimátu pro Rusko, Babišově couvání i spojenecké podpoře  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

holahej ( 28. dubna 2021 09:02 )

Máme jen to co našim čučkařům nakuká britská zpravodajská služba ve svůj prospěch

Jaronovaku ( 28. dubna 2021 08:26 )

Máme nové super detektivy. Nevím proč se sedm let flákali a teprve teď vše odhalili. To jako že najednou mají odposlechy telefonů od hloupých agentů, kteří netušili, že je někdo může odposlouchávat, navíc asi neměli prachy na šifrované telefony a ještě redaktoři znali jejich čísla telefonů. No a vše co se stalo za posledních 20 let mají agenti na svědomí také včetně vyhynutí dinosaurů. To si opravdu myslí, že lidi jsou tak hloupí? Mají smůlu, že nás komouši naučili číst mezi řádky!

fakt.fakt ( 28. dubna 2021 07:26 )

http­s://ces­ky.ra­dio.cz­/radi­ozur­nal-agenta-skripala-v-cesku-tajne-sledovali-stejni-lide-ktere-britove-8149052

V roce 2018 o ruskýxch agentech tvrdili něco jiného, to sledovali Skripala říjnu 2014.
Až letos jim hodili na krk Vrbětice

e.lesanova ( 27. dubna 2021 23:33 )

Pokud "fakta" dodává plátek jako je Blesk, tak je zbytečné se celou záležitostí dál zaobí­rat.­..Pr­ezident udělal maximum pro došetření případu a je třeba vyčkat. Další bláboly médií jsou bezcenné

holahej ( 27. dubna 2021 23:11 )

Bellingcat je tisková agentura britských služeb a služby tak velmi rafinovaně provádějí svou geopolitiku a propagandu. To už vlastně ani nepotřebujeme BIS. Bellingcat se nezabývá NIČÍM, co není v britských zájmech. Přesněji řečeno v zájmech britského extrémně pravicového režimu, který osvobodil rabijáta, který utloukl českého kluka na ulici řetězem.

Zobrazit celou diskusi