Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Ubohá lež.“ Šéfa ruské rozvědky rozlítily Vrbětice, velvyslanec zmínil psychózu

Aktualizováno -
24. dubna 2021
15:05
Autor: ČTK - 
23. dubna 2021
12:15

Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin dnes prohlásil, že obvinění Ruska z účasti na výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích je založeno na „ubohé a nízké lži“. Česko se podle něj vydalo cestou konfrontace s Ruskem a dostalo se mu odpovídající odpovědi, píše agentura TASS. Podle české vlády panuje důvodné podezření, že za výbuchem ve Vrběticích z roku 2014 stála ruská vojenská rozvědka GRU. Případ rozpoutal diplomatickou roztržku mezi Prahou a Moskvou.

„Ve svých akcích se (Česko) schovalo za nějakou naprosto ubohou a nízkou lží. Určena může být jen lidem s nedostatečně vysokou mírou inteligence,“ řekl Naryškin během dnešního zahájení výstavy k výročí vítězství ve druhé světové válce.

Česko se podle něj vydalo cestou konfrontace a zhoršení vztahů s Ruskem a dostalo se mu patřičné odpovědi. „Političtí lídři, politická věrchuška skupiny západních zemí se krok po kroku snaží s maniakální tvrdohlavostí zničit jemnou a poměrně křehkou strukturu mezinárodní stability a mezinárodní bezpečnosti,“ prohlásil šéf ruské tajné služby SVR.

Česko dále označil za zemi s „poměrně omezenou suverenitou v zahraniční politice“, která se vydala cestou konfrontace s Ruskem. „A upřímně, dostala svoje,“ domnívá se Naryškin, který je zároveň předsedou Ruské historické společnosti.

Čekání ruských diplomatů na odlet z Česka do Ruska (19. 4. 2021) Čekání ruských diplomatů na odlet z Česka do Ruska (19. 4. 2021) | Blesk: David Kundrat

Diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem vypukla v sobotu. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích na Zlínsku důvodně podezřelí agenti GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády. Rusko v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě.

Ve čtvrtek české ministerstvo zahraničí informovalo o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka. ČR počet diplomatů a dalších pracovníků na ruské ambasádě v Praze srovná podle současného stavu na českém velvyslanectví v Moskvě, který je nepoměrně nižší. Do konce května proto musí odejít z Česka 63 pracovníků ruské ambasády. Ruské ministerstvo zahraničí v reakci oznámilo, že Rusko přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“.

Ruský velvyslanec při EU: Protiruská psychóza

Vyhoštění ruských diplomatů z Česka a snaha zapojit do diplomatické roztržky Evropskou unii a NATO je součást „protiruské psychózy Západu“, prohlásil v sobotu ruský velvyslanec při EU Vladimir Čižov. „Evropská unie a služba pro vnější činnost EU uvedly, že otázka vyhoštění diplomatů je výlučně v kompetenci členských států. Chci věřit, že si vzali ponaučení z hrubé politické chyby, kterou udělali v roce 2018,“ řekl agentuře TASS Čižov. EU tehdy podle něj zjistila, jak Rusko „v podobných případech reagovalo a bude reagovat“.

„Český příběh není izolovaná epizoda. Je to součást současné protiruské psychózy Západu. Není to už ani hysterie, je to vskutku psychóza, naprosto klinický případ,“ prohlásil vyslanec při EU. O „masové protiruské psychóze“ tento týden v reakci na české vyhoštění ruských diplomatů hovořil i mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Čižov dále mimo jiné uvedl, že v současné diplomatické roztržce jde podle něj o „další pokus odvrátit pozornost občanů od vnitřních problémů“ na Západě, například se zpožděnými dodávkami vakcín proti covidu-19 v evropské sedmadvacítce.

Video  Babiš, Hamáček a Kulhánek s ostrým vzkazem Rusům: Zastropování počtu diplomatů v Praze  - abl
Video se připravuje ...

Video  Fischer o ultimátu pro Rusko, Babišově couvání i spojenecké podpoře  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

panda82 ( 24. dubna 2021 19:24 )

tak začněte, ale hlavně myslet

panda82 ( 24. dubna 2021 19:22 )

No jo, ale oni se probudili až po 7mi letech, to tehdy nebyly ještě Dukovany ve hře tak špína nebyla třeba, co chcete po Hamáčkovi, ví že končí tak vystrkuje růžky

wenzel trousil ( 24. dubna 2021 18:22 )

Do Ruska bylo "vyhosteno" 18 "spionu"...Z Ruska se vratilo 20 "muzikantu",...

wenzel trousil ( 24. dubna 2021 18:19 )

Cesko zadne nove pratele neziskalo akorat si udelalo nove nepra­tele­..PO­dekuj­te Cuckarum...A navic, Cuckari ze sebe udelali jeste vetsi paka nez byli dosud...Inu sranda musi bejt,,,jen pockat co ztoho vzejde a komu to prospelo...

Ievice-je-smegma ( 24. dubna 2021 17:18 )

Těch 18, o kterých se to vědělo byli vyhnáni hned, zbytek do konce května. A vše musí začít od počátku. To naštve i šéfa ruských špionů.

Zobrazit celou diskusi