Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko vyplatilo Agrofertu na dotacích 155 milionů, vracet je nebude. Brusel chystá kontrolu

Autor: ČTK - 
27. dubna 2021
09:25

Z projektů kritizovaných auditem Evropské komise vyplatilo Česko firmám holdingu Agrofert ze státní pokladny zhruba 155 milionů korun. Uvedl to server iROZHLAS.cz. Mluvčí Agrofertu serveru řekl, že holding nic vracet nemusí. Audit se týkal dotací Evropské unie pro Agrofert, který vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO). V roce 2017 Babiš vložil kvůli zákonu o střetu zájmů akcie svých firem do svěřenských fondů. Podle závěrečné zprávy auditu, kterou komise zveřejnila v pátek, ale Babiš fondy ovládá, a je tak ve střetu zájmů. Babiš označil audit za účelový a zmanipulovaný.

Mluvčí Evropské komise Balázs Ujvari v pondělí řekl, že Česko nemusí na základě auditu vracet Unii žádné peníze. České úřady totiž nepožádaly o proplacení evropských dotací, které byly předmětem auditu. Dotace na některé z dotčených projektů už ale stát takzvaně předfinancoval ze státního rozpočtu. Jedná se podle iROZHLAS.cz o dotaci 100 milionů korun na stavbu linky na toastový chléb firmy Penam, 50 milionů pro firmu Lovochemie na vylepšení výroby hnojiv a dvě dotace dohromady za zhruba pět milionů na výměny sušáren zrnin pro firmu Cerea.

Projekty linky na toastový chléb a výrobu hnojiv podle auditu nepřinášejí dostatečné inovace, což bylo podmínkou získání evropských peněz. U peněz na sušárny pro firmu Cerea je problémem podle serveru mimo jiné to, že tendr na dodání sušáren vyhrála firma TIS-CR, jejímž jednatelem a společníkem je Ivan Hájek, bratr člena představenstva a finančního ředitele Cerey Petra Hájka. „Ze zprávy nevyplývá žádná povinnost ani pro Českou republiku ani pro společnosti skupiny Agrofert vracet jakékoli dotační prostředky,“ řekl serveru mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Ministerstvo se závěry nesouhlasí

Se závěry komise nesouhlasí ministerstvo průmyslu a obchodu nebo ministerstvo pro místní rozvoj. Není tak jisté, jestli budou příslušné státní úřady po firmách Agrofertu požadovat vrácení již státem vyplacených peněz na zmíněné projekty. Například u dotace na linku na toastový chléb ministerstvo průmyslu a obchodu nadále tvrdí, že holding nárok na peníze měl. Nechává si kvůli tomu zpracovat nový znalecký posudek, podle něhož se podle serveru rozhodne, zda bude peníze po Agrofertu chtít zpět.

Závěrečná zpráva auditu je konečná a Česko její závěry může napadnout pouze u soudu. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) v pondělí novinářům řekla, že České orgány se závěrem auditu nesouhlasí. Stojí proti sobě podle ní dva právní názory a úřady analyzují možné kroky, které by vedly k získání soudního rozhodnutí.

Česko může přijít o všechny dotace

Evropská komise bude také prověřovat, zda se v Česku opakovaně porušuje pravidlo o střetu zájmů. Hospodářským novinám (HN) to potvrdila členka komise zodpovědná za oblast právního státu Věra Jourová. Pokud by nyní zjistila, že Česko má s dodržováním pravidla o střetu zájmů systémový problém, mohla by ČR podle deníku přijít o všechny dotace z nového evropského rozpočtu, tedy o stovky miliard korun.

„Evropská komise bude zkoumat, zda kauza Andreje Babiše a Agrofertu je individuální případ, nebo zda v České republice dochází k systémovému selhání ve vztahu ke konfliktu zájmů,“ sdělila HN Jourová. Komise může proti Česku použít nové pravidlo spojující čerpání společných peněz s dodržováním principů právního státu.

Europoslanci Evropské lidové strany v pondělí navrhli, aby komise toto pravidlo proti ČR použila. „Tím, že Česko nepředchází a nepostihuje střet zájmů českého premiéra, nedodržuje legislativu EU a režim podmíněnosti na ochranu rozpočtu Unie. S cílem ochránit rozpočet by komise nyní měla tento mechanismus spustit,“ uvedla německá lidovecká europoslankyně Monika Hohlmeierová. 

Podle Jourové je důležitá česká reakce na audit. „Pokud je v něm Česká republika vyzývána k nějaké systémové nápravě a neudělá to, bude to zdroj obav o situaci v Česku,“ řekla deníku eurokomisařka.

Video  Babiš o chaosu s rozvolněním: „Byli jsme zase za pitomce.“ A rýpl do Hamáčkovy cesty do Ruska  - Blesk
Video se připravuje ...

mirkli ( 27. dubna 2021 14:12 )

Co tak začít myslet, než začnete někoho titulovat blbečkem.
1. Někdo stanovil podmínky, za jakých se může o dotaci žádat, a o dotaci mohl požádat každý i Vy
2. Byla sepsána žádost o dotaci dle stanovených podmínek
3. Žádost byla podána se všemi příslušnými podklady a dokumenty na příslušný útvar, KDYBY
NEBYLA KOMPLETNÍ A DOKUMENTAČNĚ V POŘÁDKU TAK BY NEBYLA PŘIJATA
4. V následné fázi probíhá prověřování dokumentace a uvedených údajů ze strany ministerstva a jeho
příslušných odborů
5. Pokud je vše v pořádku, tak je žádost předložena komisi (tam nesedí jeden člověk) k posouzení, a
na jejímž výstupu je žádost zamítnuta a nebo schválena
6. A na závěr když po skončení prověřování stanovených podmínek je žádost schválena, komise j
předkládá ministrovi k podpisu a dotace může být teprve potom poskytnuta.

Takže problém je v nekompetentnosti těchto úřadů a jejich pracovníků, kteří žádosti kontrolovali a schválili, a pokud chcete někoho pronásledovat, tak jedině tyto osoby.

Citronel ( 27. dubna 2021 13:12 )

Je to podnik jako každý jiný a na dotace má nárok jako každý jiný. Kontrola je na místě a jestli naši úředníci postupovali a dělali práci za kterou jsou placeni, tak nic nehrozí, jako u každého jiného. Střed zájmů tu ovšem je a je jedno jakou českou kličkou to obejde, stále on je vlastníkem.

AVATAR ( 27. dubna 2021 12:33 )

AVATAR ( 27. dubna 2021 12:30 )

dynaty ( 27. dubna 2021 12:17 )

to bullshit - neraď co má psát a raději napiš jestli má, nebo nemá pravdu, ideální by bylo přidat i nějaké fakta. co ty na to?

Zobrazit celou diskusi