Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
22:35
26. 10. 2021

Dnes už se s online přenosem k hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana loučíme, dobrou noc. Opět se přihlásíme ve středu ráno.

21:54
26. 10. 2021

„Pod tu zprávu se podepíše Prof. Zavoral. Že si na to svolal konzilium? To bych udělal taky. Zrovna tak bych chránil soukromí svých kolegů. Nepleťme si pojmy: Oni nerozhodnou, to musí obě komory Parlamentu. ÚVN jen dodá podklady. A dělá to s veškerou odbornou péčí,“ hodnotí svolání lékařského konzilia pro prezidenta Miloše Zemana bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Reagoval tak na kritiku na sociálních sítích, že jména lékařů nebyla zveřejněna.

20:43
26. 10. 2021

Termín případné schůze Senátu k převodu prezidentských pravomocí kvůli zdravotnímu stavu Miloše Zemana stanoví organizační výbor horní komory 9. listopadu. Důvodem je snaha provázat jednání se schůzí nově zvolené Sněmovny, uvedli po dnešním jednání výboru předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra. Vystrčil v neděli zmínil 9. listopad už jako možný termín samotné schůze horní komory.

19:25
26. 10. 2021

Nejen prezident Miloš Zeman má zdravotní problémy. Britská královna Alžběta II. ze zdravotních důvodů nepojede na klimatickou konferenci COP26 do skotského Glasgow, oznámil Buckinghamský palác.

18:31
26. 10. 2021

Bývalý europoslanec Pavel Telička ocenil, že zdravím Miloše Zemana se bude zabývat lékařské konzilium, jeho stav to ale nezlepší. „Je dobře, že prezident bude mít nové lékařské konzilium, které se bude starat o jeho zdraví. A lepší zdraví mu rozhodně přeji. To však s ohledem na vážnost jeho stavu, napojení na přístroje a předchozí alhohol. delirium nemění nic na tom, že není schopen,“ napsal. 

17:13
26. 10. 2021

Prezident Miloš Zeman letos udělí vyznamenání in memoriam také předválečnému britskému ministrovi Alfredu Duff Cooperovi, informuje Deník N. Slavnostní ceremoniál byl ale letos odložen kvůli prezidentově hospitalizaci na 1. ledna.

15:42
26. 10. 2021

„Zeman má konsilium. Jeho složení je tajné, ale členem je rektor UK profesor Zima. Zemana rád nemám, ale tohle si snad ani on nezasloužil,“ hodnotí novou lékařskou skupinu biolog Jaroslav Flegr, který během pandemie profesora Zimu kritizoval za zlehčování covidové situace.

15:10
26. 10. 2021

Dění okolo zdraví a hospitalizace prezidenta Miloše Zemana pro Blesk Zprávy okomentovala i místopředsedkyně a končící ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

„Přeji si, aby se pan prezident brzy zotavil. Celá ta debata mi přijde trochu hysterická... Pan prezident není ani první, ani druhý, ani třetí prezident, který má zdravotní potíže během svého úřadování. Trochu mě překvapila ta rychlost, s jakou chtějí všichni jednat. Myslím, že minimálně do 8. listopadu není kam spěchat,“ uvedla. 

Zvládla podle ní prezidentská kancelář komunikování celé věci? „To je druhá věc, kterou je potřeba oddělit. Myslím, že tam všichni vidíme prostor pro zlepšení. Kdy jste viděla vůbec prezidenta naposledy? Myslím, že to bylo někdy v létě. A byl v dobré kondici,“ uvedla.

Jana Maláčová, místopředsedkyně ČSSD (26. 10. 2021)
14:23
26. 10. 2021

Šéf ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala by se měl s prezidentem Milošem Zemanem setkat, až bude prezident hospitalizován na standardním pokoji. Chce počkat, až bude hlavou státu na návštěvu pozván.

12:55
26. 10. 2021
!

Lékařský tým, který pečuje o prezidenta Miloše Zemana, se schází minimálně jednou denně. Specialisté ÚVN konzultují stav prezidenta s lékaři z dalších nemocnic.

12:45
26. 10. 2021
!

Ústřední vojenská nemocnice potvrdila vznik lékařského multioborového konzilia k Zemanovu zdravotnímu stavu. Výstup by měl být počátkem listopadu.

Stav Zemana má posoudit nové lékařské konzilium. Bude v něm i Zima a expert na psychiatrii
11:32
26. 10. 2021

Na hospitalizovaného prezidenta čeká další úkol. K podpisu dostane přestupkovou novelu, kterou schválil v úterý Senát. Lidé, kteří během sportovních utkání použijí pyrotechniku, by nově mohli být potrestáni pokutou až do 100.000 korun. Hrozit jim bude rovněž zákaz vstupu na stadiony.

Novela má také zjednodušit agendu spojenou s přestupky a zlepšit součinnost úřadů při ochraně dětí před domácím násilím. Zavádí pravidla šetrného výslechu svědka mladšího 15 let a informační povinnost správního orgánu vůči orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případě, že byl přestupek vykazující znaky užití násilí v rodině nebo v partnerském vztahu spáchán na dítěti nebo před dítětem.

11:14
26. 10. 2021
!

O stavu prezidenta Miloše Zemana, který se léčí v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, se poradí nově vzniklé lékařské konzilium. Jedním z jeho členů je končící rektor Univerzity Karlovy v Praze, lékař Tomáš Zima, napsal web Seznam Zprávy.

Zima, který se specializuje na klinickou biochemii a vnitřní nemoci, informaci o vzniku konzilia serveru potvrdil. „Ano, jsem členem konzilia. Až se sejdeme a poradíme, vydáme vyjádření. Myslím si, že je to správné,“ řekl Seznam Zprávám.

V nově vytvořeném sboru by mělo být zhruba devět lékařů. Vedle Zemanova ošetřujícího lékaře a šéfa ÚVN Miroslava Zavorala jsou mezi nimi odborníci se specializací na fyzioterapii, diagnostiku nebo léčbu nemocí v oblasti břicha a také expert z oboru psychiatrie, napsal web.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima promluvil o rouškách, opatřeních vlády i budoucnosti opatření proti koronaviru v pořadu Epicentrum.
11:07
26. 10. 2021

O stavu prezidenta Miloše Zemana se poradí nově vzniklé lékařské konzilium. Jedním z jeho členů je rektor UK Tomáš Zima, napsaly Seznam Zprávy.

9:55
26. 10. 2021

Termín případné schůze Senátu k převodu prezidentských pravomocí kvůli zdravotnímu stavu Zemana bude stanoven 9. listopadu, uvedl šéf senátorů ODS.

9:12
26. 10. 2021

Za 17 dní na lůžku přijal prezident Miloš Zeman - kromě rodiny a svých spolupracovníků - tři návštěvy. 14. října za ním byl Radek Vondráček (ANO) jako šéf končící Sněmovny, 21. října dorazil na 50 minut bývalý prezident Václav Klaus a 25. října, v pondělí, se přidal ombudsman Stanislav Křeček. Ti všichni se nezdráhali dorazit na KARIM Ústřední vojenské nemocnice.

Naopak končící premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho pravděpodobný nástupce Petr Fiala (ODS) s návštěvou prezidenta čekají, až bude přeložený se standardní, ne intenzivní péčí.

8:03
26. 10. 2021

V úterý budou jednat senátoři, kteří mají na programu zavedení klouzavého mandátu pro poslance, kteří jsou členy vlády, zpřísnění dohledu nad strojvedoucími a nové tresty na používání pyrotechniky na stadionech

Aktuálním tématem případného převodu prezidentských pravomocí kvůli zdravotnímu stavu Miloše Zemana se senátoři na nynější schůzi zabývat nebudou. Předpokládá se, že by tuto otázku v případě přetrvávající potřeby řešili po ustavení nové Sněmovny v druhém listopadovém týdnu.

Senátoři o zdraví prezidenta Miloše Zemana (18. 10. 2021): Zleva Václav Láska, Miloš Vystrčil a Jiří Růžička
7:17
26. 10. 2021

Zatímco prezident Zeman je hospitalizovaný, jednání o nové vládě koalic Spolu a PirSTAN pokračují. Jejich zástupci se sejdou ve Sněmovně v 10 hodin k programovým prioritám, výstup na tiskové konferenci je plánovaný na zhruba 13:30.

7:00
26. 10. 2021

Pěkné úterní ráno, vítejte zpět u online zpravodajství o hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana a všem, co s ní souvisí - třeba jmenování nové vlády.

Miloš Zeman leží v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) už 17. den, pondělí přineslo klíčovou změnu v jeho diáři. Už je jisté, že ve čtvrtek nebude předávat a propůjčovat státní vyznamenání na Hradě u příležitosti oslav 28. října. Ve čtvrtek večer Hrad jen zveřejní seznam jmen, cermoniál je odložen na 1. ledna 2022.

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa