Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Volby 2020: Výhru ANO vystřídala „sprcha“ pro Babiše a Zeman zaryl od poražené levice

Aktualizováno -
4. října 2020
22:00
Autor: simao, vei, sab, kal, sova, trm - 
2. října 2020
05:05

V říjnových krajských volbách opět nejvýrazněji uspělo hnutí ANO - na prvním místě je v deseti krajích, na druhém místě jsou celkově Piráti s 99 zastupiteli, stejně jich má i ODS. Naopak ČSSD i KSČM propadla. Premiér Andrej Babiš (ANO) pro Blesk Zprávy připustil, že po fantastickém výsledku přišla očekávaná sprcha u tvorby koalic, které jsou často bez ANO. Zmínil také nenávist, kterou k němu chovají jeho oponenti. Babišovi k úspěchu na CNN Prima News popřál i prezident Miloš Zeman, který podtrhl neúspěch levice. Podle něj je chyba v lidech, ale za Janem Hamáčkem (ČSSD) a Vojtěchem Filipem (KSČM) jsou podle něj horší. Dění kolem voleb, které se odehrály ve stínu covidu, jsme na Blesk.cz sledovali online.

  • Letošní účast v krajských volbách byla s 37,9 procenty druhá nejvyšší v historii.
  • Vládní sociální demokraté přišli o 88 zastupitelů a budou jich mít 37. Počet krajských mandátů komunistů se sníží z 86 na 13. Propad o osm na 53 křesel regionálních zastupitelů zaznamenali i lidovci. Vítězné vládní hnutí ANO si polepšilo o dva na 178 mandátů. O 31 krajských zastupitelů víc bude mít hnutí STAN, a to 69. Počet zastupitelů ODS vzrostl po letošních volbách ze 76 na 99. TOP 09 si zachová 19 krajských zastupitelů.
  • Jediný kandidát se stal senátorem v prvním kole - Zbyněk Linhart na Děčínsku. První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi.
  • Volby proběhly v době pandemie koronaviru. Její průběh v Česku i ve světě sledujeme v ONLINE přenosu zde
  • Lídři stran a hnutí včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) se střetli před volbami v superdebatě Blesku plné hádek a osobních útoků. Odtajnili však i své volební ambice.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) byl v neděli hostem pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére.
  • Po volbách o půlnoci z neděle na pondělí vstoupí v Česku v platnost nový stav nouze. V řadě regionů zavřou střední školy, omezení postihne i restaurace a hospody, kde budou muset lidé sedět maximálně po šesti osobách u jednoho stolu. Přehled opatření ZDE.

Video  Babiš pro Blesk o volbách, obcházení v krajích i nepoměru mezi covidem a rakovinou  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Array

Volby 2020
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
ANO ANO Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj KDU-ČSL KDU-ČSL Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj KSČM KSČM Liberecký kraj Liberecký kraj Miloš Zeman Miloš Zeman Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj ODS ODS Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj *** Piráti *** Piráti Plzeňský kraj Plzeňský kraj Senát ČR Senát ČR SOCDEM (býv. ČSSD) SOCDEM (býv. ČSSD) SPD SPD STAN STAN Středočeský kraj Středočeský kraj TOP 09 TOP 09 Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
13:55
4. 10. 2020

Vytvoření povolební koalice v Plzeňském kraji bude podle lídrů stran trvat ještě několik dnů. ANO, vítěz krajských voleb, se odpoledne sejde s několika možnými spojenci. O jaké se jedná, neupřesnilo. S rychlou dohodou nepočítá, stejně jako ODS. Občanští demokraté budou mít večer regionální radu a chtějí se soustředit na pomoc svému kandidátovi do Senátu za Plzeň-město do druhého kola senátních voleb příští týden.

13:43
4. 10. 2020

První místopředseda ODS Zbyněk Stanjura se vyslovil pro koalici pravicových stran pro sněmovní volby příští rok. Konkrétnější ale v dnešní Partii televize Prima nebyl. Uvedl pouze, že jednání pokračují, domluveno ale nic není. Lídrem by měl být podle něj předseda občanských demokratů Petr Fiala. Předseda Pirátů Ivan Bartoš zase zmiňoval možnost spolupráce pirátské strany s hnutím STAN.

29. kongres ODS: Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura (18.1.2020)
13:36
4. 10. 2020

Starostové zvítězili v Libereckém kraji ve všech velkých městech. Největší podporu získali v krajském městě Liberci, kde pro ně hlasovalo 39,64 procenta voličů. Podle údajů z www.volby.cz skončili Starostové na prvním místě i v České Lípě, které jinak vládne ANO a starostkou tam je náměstkyně hejtmana Jitka Volfová. ANO v České Lípě zaostalo za vítěznými Starosty o pouhých 90 hlasů.

13:30
4. 10. 2020

Z devíti radních Pardubického kraje se jich sedm znovu dostalo do zastupitelstva. Neuspěli jen dva, kteří kandidovali za ČSSD - dosavadní radní pro školství Bohumil Bernášek byl na devátém místě kandidátky, radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil až na 19. pozici.

13:23
4. 10. 2020

Sociálnědemokratický senátor Jan Žaloudík probere se svou ČSSD, zda si nechá mandát jihomoravského zastupitele. Díky preferenčním hlasům získal v krajských volbách jeden ze čtyř mandátů z 25. místa kandidátky jihomoravské ČSSD. Žaloudík ČTK řekl, že se ziskem mandátu nepočítal, za dva roky mu vyprší senátorský mandát a kandidovat už nehodlá. Lídr ČSSD Marek Šlapal uvedl, že by byl za Žaloudíkovu pomoc v zastupitelstvu rád.

Senátor a lékař Jan Žaloudík (za ČSSD)
13:10
4. 10. 2020

Piráti na jihu Čech preferují koalici bez dvou nejsilnějších subjektů ANO a ODS. Jednalo by se o alianci s TOP 09 a KDU-ČSL, ČSSD, STAN a Jihočechy a dohromady by měla 31 mandátů z 55. Ostatní případní partneři však tuto variantu nevidí jako jedinou možnou. 

12:50
4. 10. 2020

„Vyluxovalo“ ANO voliče ČSSD a KSČM? „To nemá s tím nic společného (...) Já si myslím, že ty jejich hlasy asi odešly k extrémní levici, to jsou ti Piráti. A k SPD,“ míní Babiš. „ČSSD může poděkovat Hamáčkovi, že šel do vlády, že ji zachránil. Je to podle mého názoru od prezidenta Zemana nejlepší předseda ČSSD,“ dodal premiér v pořadu Blesku.

12:38
4. 10. 2020

Babiš vnímá v ANO jistý problém. „My si musíme říct v rámci hnutí, co ty kraje pro to hnutí přinášejí, jednotlivé kraje, protože je tam velký rozdíl, jestli ty kraje stále pracují, zakládají nové organizace, nebo si to zprivatizovaly a jsou aktivní jenom, když jsou volby. Dlouhodobě nejsem spokojen,“ uvedl ve studiu Blesku.

„Hnutí si bude muset říct, jak dál. Máme málo času, za rok jsou klíčové volby a my musíme generovat nějaké osobnosti. To hnutí jich negeneruje dostatečně,“ podotkl Babiš. „Hnutí se musí očistit od kariéristů. Musí tam skutečně zůstat jen srdcaři,“ dodal.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pořadu Ptám se, pane premiére (4. 10. 2020)
12:27
4. 10. 2020

„Paní hejtmanka je tvrdohlavá, ona je svá. Já jsem jí na začátku řekl, aby neusilovala o hejtmana,“ uvedl Babiš k porážce ANO ve Středočeském kraji, kde hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová skončí v opozici, která oslavuje její sesazení.

Babiš se vrátil do roku 2016, kdy dle něj Jermanová „za každou cenu chtěla být hejtmanka“, přitom v roce 2017 po vítězství ve Sněmovních volbách mohla být předsedkyní Poslanecké sněmovny. „Vzala si tam kolem sebe divný lidi a zkrátka dopadlo to, jak to dopadlo,“ podotkl Babiš a dodal: „udělala tam plno dobré práce, ale zkrátka všechna ta práce byla překryta těmi aférami.“

12:14
4. 10. 2020

„Problém naší politiky je v tom, že všechny tyto strany nemají žádný program, oni mají jenom toho Babiše. Nesnáší Babiše, protože Babiš sem přišel, rozvrátil ten zkorumpovaný systém, Babiše nikdo neůže uplatit,“ postěžoval si Babiš v pořadu Ptám se, pane premiére. „Tradiční strany spolu vždycky dělaly kšefty,“ poznamenal. „Proč bychom neměli mít koaliční potenciál? Jaký je to program, nesnášet a nenávidět Babiše? Jaký je to program?“ čílil se Babiš.

12:06
4. 10. 2020

„Já jsem měl obavy z těch voleb, protože to vlastně ani nebyly krajské volby. O čem to bylo? Vláda a covid-19,“ uvedl Babiš v pořadu Ptám se, pane premiére.

K obtížnému povolebnímu vyjednávání poznamenal: „To je očekávaná sprcha. Přece 2016 jsme vyhrál iv devíti krajích a měli jsme jen 5 hejtmanů a teď jsme vyhráli v 10 krajích a kolik budemem mít hejtmanů, já nevím, zatím to vypadá na pana Vondráka (hejtman Moravskosleszkého kraje - pozn. red.), zbytek já netuším,“ podotkl Babiš.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pořadu Ptám se, pane premiére s moderátorem Jakubem Veinlichem (4. 10. 2020) Premiér Andrej Babiš (ANO) si během rozhovoru pro Blesk Zprávy "trhnul" (4.10.2020)
12:00
4. 10. 2020
!

Na Blesk.cz odstartoval pořad Ptám se, pane premiére s Andrejem Babišem (ANO). Živě ho můžete sledovat zde.

11:45
4. 10. 2020

Na jižní Moravě by večer možná mohli zástupci KDU-ČSL, Pirátů, ODS se Svobodnými a Starostů podepsat koaliční smlouvu. Záležet bude na dohodě.

11:30
4. 10. 2020
!

Moravskoslezský kraj povede koalice vítězného hnutí ANO s ODS, lidovci a nově rovněž s ČSSD. Dohodli se na tom na svém dnešním jednání představitelé těchto čtyř uskupení. V pětašedesátičlenném zastupitelstvu bude mít koalice převahu 46 hlasů. Novinářům to dnes řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO), který opět stane v čele kraje. Rychlé vytvoření koalice avizoval už po volbách, a to především s ohledem na pondělní vyhlášení nouzového stavu. Koaliční smlouvu uskupení teprve podepíšou, pravděpodobně v úterý v 16:00.

11:30
4. 10. 2020

Do 2. kola senátních voleb pronikla i bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, kandidující v obvodu Brno-město. Takhle se slavilo v jejím štábu.

11:28
4. 10. 2020

Miloš Zeman ve 2. kole senátních voleb svůj hlas neodevzdá, volit nepůjde. „Nebudu, protože bohužel můj kandidát neuspěl a skončil třetí a soupeří mezi sebou dva kandidáti z opačného názorového břehu. Nechci dávat panu Žantovskému polibek smrti, řekl bych, že je o něco přijatelnější, než pan Láska, ale na druhé straně ne o tolik, abych ho šel volit,“ vzkázal Zeman. Prezident se už dříve nechal slyšet, že v senátních volbách podpořil šéfa motolské nemocnice Miloslava Ludvíka.

Prezident Miloš Zeman v nedělní Partii Terezie Tománkové FTV Prima (4. 10. 2020)
11:26
4. 10. 2020

„Jsem pro model první na pásce. Dokonce jsem kdysi navrhoval, aby hejtmanem se stal ten, kdo dostal nejvíce preferenčních hlasů na kandidátce nejúspěšnější politické strany. Ale nechci říci zrovna pidistrany, ale středně úspěšné strany se proti tomu vždycky budou bránit, protože slimáček by nepřišel ke své kapustičce,“ řekl dále Zeman k tématu „vzpoury méně schopných“ proti vítězi voleb.

11:23
4. 10. 2020

Zemanovi se nelíbí, že proti vítěznému hnutí ANO se v řadě krajů formují koalice, které mu nedovolí získat hejtmanské křeslo. „Když jako prezident někoho jmenuji premiérem, tak vždy jmenuji vítěze voleb,“ vysvětloval prezident a dodal: „Tento vítěz voleb by si pak měl dohodnout nějakou koalici. To už je na něm. Bohužel v české politické realitě je taková vzpoura méně schopných, a tyto poražené strany vytvoří proti vítězi voleb vlastní koalici a to není sportovní.“

„Vítěz voleb si musí zajistit koaliční podporu, ale tady se bavíme o situaci, kdy se poražení proti vítězi spiknou,“ je přesvědčen Zeman.

Prezident Miloš Zeman v nedělní Partii Terezie Tománkové FTV Prima (4. 10. 2020)
11:18
4. 10. 2020

Podle prezidenta Miloše Zemana je hlavní důvod neúspěchu levice nedostatek výrazných tváří. „Příčin je několik, ale hlavní příčina je v lidech. Úspěch politické strany je z 80 procent způsoben lídry či předsedy těchto stran,“ řekl Zeman a vzpomněl na odchody Jaroslava Foldyny a Jiřího Zimoly z ČSSD.

Prezident Miloš Zeman v nedělní Partii Terezie Tománkové FTV Prima (4. 10. 2020)
11:11
4. 10. 2020

„Poražení jsou všichni, kteří ztratili (…) K mé lítosti je to především sociální demokracie. Poněkud oslabila i ODS, ale je otázka, jak to měříte,“ odpověděl Zeman na otázku, kdo je vítězem a poraženým současných voleb.

11:07
4. 10. 2020

Prezident Miloš Zeman vystoupil v pořadu Partie na televizi Prima a okomentoval výsledky voleb. „Já jsem včera večer blahopřál panu předsedovi Babišovi, protože udržet si pozici vítěze krajských voleb je mnohem těžší než takovou ztratit,“ uvedl prezident. „Vítězi se má blahopřát a nemá se mu závidět,“ dodal.

Prezident Miloš Zeman v nedělní Partii Terezie Tománkové FTV Prima (4. 10. 2020) Prezident Miloš Zeman v nedělní Partii Terezie Tománkové FTV Prima (4. 10. 2020)
10:47
4. 10. 2020

Hnutí ANO, které v krajských volbách ve Zlínském kraji těsně zvítězilo před druhými lidovci, usiluje o funkci hejtmana a několik míst v radě. ČTK to řekl volební lídr ANO a starosta Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku Radim Holiš. Povolební vyjednávání podle něj zatím ANO vede se subjekty, které se vymezily proti schválené stavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Její vznik prosazuje KDU-ČSL dosavadního hejtmana Jiřího Čunka a také STAN.

„Máme za sebou pět stran v prvním kole vyjednávání, dneska chceme dodělat zbytek. Řekli jsme své požadavky na kolegy, ti si to teď přebírají. Možná už dnes nastane i část druhého kola vyjednávání. Zatím výsledek ještě není, předpokládám, že tak rychle nebude,“ uvedl Holiš. S lidovci ani zástupci hnutí STAN, které v krajských volbách skončilo čtvrté, podle něj ANO zatím o možné koaliční spolupráci nejednalo.

10:28
4. 10. 2020

ANO získalo v krajských volbách nejvíce hlasů ve Vojníkově na Písecku. Baštou ODS byly Líbeznice. Starostové bodovali v Xaverově a ve Svojkově.

10:20
4. 10. 2020

Nejvyšší volební účast byla tradičně v Čilé na Rokycansku, a to 94,12 procent. Nejnižší účast měli ve Vřesové na Sokolovsku, pouze 13,61 procenta.

9:05
4. 10. 2020

„Jestli jsou krajské volby referendem o vládě, pak v ANO můžou znovu slavit, zatímco ČSSD voliči poslali do klinické smrti,“ píše v komentáři pro Blesk Zprávy Petr Holec. „A podobně i polovládní komunisty, také oni utrpěli další knockout. Radovat se naopak můžou Piráti, kteří svým druhým místem stvrdili, že nejsou žádným internetovým hoaxem, ale skutečně druhou nejsilnější politickou stranou,“ dodává.

8:02
4. 10. 2020

Měli smělé plány, výsledky voleb je jim však zkřížily. Lídři stran a hnutí z Poslanecké sněmovny doufali, že se po krajských volbách mapa Česka přebarví. Jenže hnutí ANO premiéra Andreje Babiše vyhrálo hned v 10 krajích ze 13. A o jeden kraj si polepšilo oproti roku 2016. Bitva o hejtmany teprve propukne, přesto - v co doufali Babiš, ale i Petr Fiala (ODS), Ivan Bartoš (Piráti), Jan Hamáček (ČSSD) a další? A jak se jim to vyplnilo? 

Jak dopadly krajské volby 2020 z pohledu ambicí lídrů stran a hnutí?
7:30
4. 10. 2020
!

Premiér Andrej Babiš (ANO) zapil v sobotu večer výhru panákem, jak se mu ale volební výsledky i s ohledem na skládání krajských koalic bez ANO rozležely přes noc v hlavě? Zůstane stranou krajských vyjedánávání? A jak zareaguje na hodnocení voleb od prezidenta Miloše Zemana? Dívejte se od 12 hodin živě na Blesk.cz na pořad Ptám se, pane premiére. Moderátor Jakub Veinlich neopomene také téma koronaviru - Česko od pondělí opět vstoupí do nouzového stavu s řadou omezení. A s premiérem rozebere také plány na poslední rok vlády a (ne)splněné sliby voličům.

Premiér Andrej Babiš (ANO) okomentoval výsledek voleb (4. 10. 2020)
23:45
3. 10. 2020

Do zastupitelstva Jihomoravského kraje se z příček mimo první desítku dostali díky preferenčním hlasům oba bývalí hejtmani. Stanislav Juránek se stal jedním z jedenácti zastupitelů KDU-ČSL z 21. místa, Michal Hašek z 18. místa získal jeden ze čtyř mandátů ČSSD. Za sociální demokraty se zastupitelem stal díky preferenčním hlasům i senátor Jan Žaloudík, který byl až na 25. místě. Vyplývá to z volebního webu Českého statistického úřadu.

Nejvíce poskočila předsedkyně hnutí Žít Brno Barbora Antonová, která na kandidátce Spolu pro Moravu složené z TOP 09, Zelených a dalších subjektů získala jeden z pěti mandátů až z 33. místa. Ze sedmého místa na první poskočil u Spolu pro Moravu krajský zastupitel Michal Doležel, který také v minulosti spolupracoval s Žít Brno.

23:20
3. 10. 2020
!

Pojďme si shrnout, jak letošní krajské volby a 1. kolo voleb senátních dopadly:

  • Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše znovu ovládlo krajské volby. Vyhrálo v deseti ze 13 krajů, před čtyřmi lety zvítězilo v devíti krajích. Ve Středočeském kraji vyhrálo hnutí STAN, v Královéhradeckém kraji zvítězila koalice ODS, STAN a Východočeši a v Libereckém kraji jasně obhájili vítězství Starostové pro Liberecký kraj.
  • Povolební vyjednávání v krajích už začala, v některých regionech se proti vítěznému hnutí ANO formuje koaliční opozice.
  • První kolo senátních voleb vyhráli Starostové, jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů. Jediný Zbyněk Linhart (za STAN) na Děčínsku mandát obhájil už v úvodním kole. O dalších 26 senátorech voliči rozhodnou za týden ve druhém kole.
  • Hnutí ANO letos neobhájilo vítězství ve středních Čechách a v Královéhradeckém kraji. Premiérově ale vyhrálo v Jihočeském kraji a na Vysočině. V těchto regionech byla před čtyřmi lety první ČSSD. Hnutí ANO poprvé zvítězilo také ve Zlínském kraji, kde v roce 2016 vyhrála KDU-ČSL. Letošní výsledek je ale těsný, ANO získalo 19,11 procenta a lidovci 18,63 procenta. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) s výsledkem není spokojen, čekal vítězství. ANO letos obhájilo vítězství v Moravskoslezském, Ústeckém, Olomouckém, Pardubickém, Plzeňském, Karlovarském a Jihomoravském kraji.
  • Premiér Babiš považuje výsledek hnutí ANO, jehož je předsedou, ve volbách za skvělý. Poděkoval všem občanům, kteří i přes koronavirovou epidemii přišli k volbám. Kvůli mediální masáži a stálé kritice vlády měl z voleb obavy, jediným programem opozice je podle něj porazit Babiše ve sněmovních volbách příští rok. Předseda kabinetu též uvedl, že nehodlá zasahovat do vyjednávání o koalicích v jednotlivých krajích, je to podle něj na tamních organizacích. Výsledky senátních voleb příliš nesledoval.
  • Podle politologů vítěznému hnutí ANO po krajských volbách hrozí, že v řadě regionů vzniknou koalice bez něj. Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu v Praze ČTK řekl, že volby jsou také obrovskou porážkou koaliční ČSSD a komunistů, kteří menšinový kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) tolerují. Podle Josefa Mlejnka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy je to pro ANO varování před sněmovními volbami v příštím roce. Politology, které ČTK dnes oslovila, zaujala také vysoká volební účast.
  • I když ANO ve většině krajů zvítězilo, leckde se proti němu už formuje koaliční opozice. V Jihomoravském kraji se jedná o koalici KDU-ČSL, Pirátů, ODS a STAN. Strany by obešly vítězné ANO. Hejtmanem by mohl být lídr KDU-ČSL Jan Grolich. Také v Pardubickém kraji se už strany stávající koalice, v níž ANO chybí, dohodly na jejím pokračování. Jednání začalo i v Moravskoslezském kraji, hejtman Ivo Vondrák (ANO) chce i v dalším období spolupracovat s KDU-ČSL a ODS. Jednat bude i s ČSSD a Piráty. Vznik koalice ale očekává brzy. ANO v kraji zvítězilo se ziskem přes 30 procent hlasů, získalo 24 ze 65 zastupitelů a pro ostatní strany bude obtížné ho obejít.
  • Na opoziční roli se těší dosavadní středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), je ale připravena jednat s ostatními stranami o nové koalici. Zatím však podle ní hnutí ANO nikdo neoslovil. Jednička vítězného hnutí STAN ve Středočeském kraji Petra Pecková, která už jednala o koalici s ODS, Piráty a TOP 09.
  • První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti ČSSD, která obhajovala deset křesel, dokázali postoupit jen ve třech obvodech. Kandidáti navržení TOP 09 postoupili ve třech obvodech, adepti Pirátů a hnutí Senátor 21 ve dvou. KSČM, SPD ani Trikolóra se neprosadily. Neuspěli ani bývalí ministři Jiří Dienstbier (ČSSD), Miloslav Ludvík (ČSSD), Vítězslav Jandák (za ANO) a Antonín Prachař (nezávislý).
  • První volební kolo zatím navzdory úspěchu Starostů nevyřešilo patovou situaci, který klub bude v Senátu nejpočetnější a bude mít právo nominovat předsedu horní komory. Znovuzvolení Zbyňka Linharta (STAN) na Děčínsku znamená, že bez ohledu na výsledek finále mají kluby Starostů a ODS v horní komoře shodně 16 členů a obě nyní obhajují tři křesla.
  • Letošní krajské volby, které na rozdíl od těch předchozích doprovázela epidemie covidu-19, přilákaly k volebním urnám 37,9 procenta oprávněných voličů. Letošní účast u krajských voleb byla vyšší než v letech 2016 i 2012. Před čtyřmi lety přišlo volit do krajů 34,6 procenta. Vyšší účast byla jen v roce 2008, kdy volilo 40,3 procenta voličů. U voleb do třetiny Senátu přišlo volit 36,71 procenta voličů.
Premiér Andrej Babiš (ANO) po skončení krajských a senátních voleb sáhl po panáku (3. 10. 2020)
23:02
3. 10. 2020
!

První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Kandidáti nominovaní TOP 09 postoupili ve třech obvodech, adepti Pirátů a hnutí Senátor 21 ve dvou. KSČM, SDP ani Trikolóra se neprosadily.

23:01
3. 10. 2020
!

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Příbram postoupili Petr Štěpánek (STAN) a dosavadní senátor Jiří Burian (ODS). Štěpánek dostal 21,98 procenta hlasů, druhý Burian 16,19 procenta hlasů. Rozdíl mezi Burianem a v pořadí třetím Stanislavem Holobradou (ČSSD) byl 26 hlasů. Druhé kolo se koná za týden. Voleb se zúčastnilo přibližně 38,63 procenta voličů, o hlasy usilovalo osm kandidátů.

22:59
3. 10. 2020
!

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Kolín podle propočtů ČTK postoupili Pavel Kárník (za STAN) a Igor Karen (ANO). Kárník má nyní 20,04 procenta hlasů, druhý Karen má 14,84 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden. Voleb se zúčastnilo přibližně 39,21 procenta voličů, o hlasy usilovalo 11 kandidátů.

V roce 2014 zvítězila v Kolíně Emilie Třísková (ČSSD). Ve 2. kole získala 56,24 procenta hlasů. Druhý skončil Milan Rak (za ODS).

23:05
3. 10. 2020

Povolební vyjednávání začalo ještě večer bezprostředně po zveřejnění výsledků. Rýsuje se už koalice ve Středočeském kraji. V jedné z pražských restauracích jednali o možné spolupráci Martin Kupka (ODS), Petra Pecková (STAN), Jiří Snížek (Piráti) a Jan Jakob (TOP 09).

„Padla dohoda, že spolu budeme dál jednat a že spolu budeme jednat v tomto uskupení, a za to jsem moc ráda a moc si toho vážím,“ řekla ve večerních hodinách vítězka voleb ve Středočeském kraji Petra Pecková (STAN). Kdo bude hejtmanem, však není jasné, ale Martin Kupka (ODS) naznačil, že respektuje výsledek voleb. „Bude to předmětem dalšího jednání,“ řekl však Jiří Snížek (Piráti).

Jak uvedla Pecková, jednali by ještě déle, ale vládní nařízení stanoví, že restaurace zavírají v deset večer. Jednání o koalici ve Středočeském kraji tak bude pokračovat zítra odpoledne.

Video  
Video se připravuje ...
22:32
3. 10. 2020

V Průhonicích nedaleko Prahy, kde žije premiér Andrej Babiš (ANO), zvítězila v krajských volbách ODS se ziskem téměř 26 procent. V Benešově, kde bydlí současná hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), vyhráli Starostové a nezávislí. STAN o jediný hlas porazil Babišovo hnutí i v Olbramovicích, kde je farma Čapí hnízdo.

V Průhonicích skončilo ANO až na třetím místě se ziskem necelých 17 procent, druhé skončilo STAN s téměř 23 procenty. Také v Benešově skončilo ANO třetí, získalo zde téměř 19 procent, druzí jsou občanští demokraté s více než 21 procenty.

Naopak například v Kolíně, kde nyní vládne zástupce STAN a starostoval zde i předseda hnutí Vít Rakušan, získali Starostové téměř 46 procent hlasů. STAN dominoval i Mnichovicích, kde je starostkou jeho středočeská jednička Petra Pecková. Pro STAN zde hlasovalo 59,57 procent voličů, pro ANO jen 9,54 procenta. Ale ještě větší úspěch měl ve Líbeznici, kde i starostuje, krajský lídr ODS Martin Kupka. Občanským demokratům zde dalo svůj volební lístek 73,28 procenta voličů. ANO volilo 7,65 procenta obyvatel obce, STAN pak jen 3,38 procenta.

22:10
3. 10. 2020

Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj (skládající se z KDU-ČSL, TOP 09, Strany zelených a ProOlomouc) zahájí jednání o vytvoření koalice v Olomouckém kraji s Piráty a STAN a ODS, tedy bez vítězného hnutí ANO.

Volební štáb Spojenců - Koalice pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL, TOP 09, Strana zelených a ProOlomouc) v centru Olomouce po sečtení všech okrsků. Noví krajští zastupitelé, vpravo je předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, jednička kandidátky (3. 10. 2020) Volební štáb Spojenců - Koalice pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL, TOP 09, Strana zelených a ProOlomouc) v centru Olomouce po sečtení všech okrsků. Jednička kandidátky Marian Jurečka (vlevo) a dvojka Zdeňka Blišťanová, starostka Jeseníku (3. 10. 2020) Volební štáb Spojenců - Koalice pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL, TOP 09, Strana zelených a ProOlomouc) v centru Olomouce po sečtení všech okrsků. Jednička kandidátky Marian Jurečka (vlevo) a dvojka Zdeňka Blišťanová, starostka Jeseníku (3. 10. 2020)

levice-je-smegma ( 5. října 2020 13:54 )

Hloupá huso, po převratu měl soudruh estébák Babiš holou (_!_). Zneužil privatizaci a když mu za to začalo hrozit trestní stíhání tak šel do politiky, aby to stíhání mohl regulovat.

jjusa2 ( 5. října 2020 09:20 )

bude líp,ty víš dobře že to NENÍ PRAVDA Babiš do politiky šel jako mld.,tak NELŽI!!!

xiioma ( 5. října 2020 08:50 )

ANO slábne. Podle všeho ztrácí řadu regionů, protože nebude schopno složit koalice. ANO sice získalo nejvíce procent hlasů, ale není to vítězství, které by mohlo Babiše těšit. Je možné, že ve většině krajů se ANO jen těžko dostane k velkému vlivu, natož k pozici hejtmana.

ANO_nam_bude_lip ( 5. října 2020 08:37 )

Nezapomeň, že z těch "svinstev" si soudruh Babiš napakoval 80 miliard.

Dodo52 ( 5. října 2020 07:27 )

Tak za prvé nemelu a za druhé nefňukám. Konstatuji jen holou pravdu a nemůžu za to že ty se svým fíkovým mozkem to nemůžeš a nebo nechceš pochopit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa