Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Volby 2020: Výhru ANO vystřídala „sprcha“ pro Babiše a Zeman zaryl od poražené levice

Aktualizováno -
4. října 2020
22:00
Autor: simao, vei, sab, kal, sova, trm - 
2. října 2020
05:05

V říjnových krajských volbách opět nejvýrazněji uspělo hnutí ANO - na prvním místě je v deseti krajích, na druhém místě jsou celkově Piráti s 99 zastupiteli, stejně jich má i ODS. Naopak ČSSD i KSČM propadla. Premiér Andrej Babiš (ANO) pro Blesk Zprávy připustil, že po fantastickém výsledku přišla očekávaná sprcha u tvorby koalic, které jsou často bez ANO. Zmínil také nenávist, kterou k němu chovají jeho oponenti. Babišovi k úspěchu na CNN Prima News popřál i prezident Miloš Zeman, který podtrhl neúspěch levice. Podle něj je chyba v lidech, ale za Janem Hamáčkem (ČSSD) a Vojtěchem Filipem (KSČM) jsou podle něj horší. Dění kolem voleb, které se odehrály ve stínu covidu, jsme na Blesk.cz sledovali online.

  • Letošní účast v krajských volbách byla s 37,9 procenty druhá nejvyšší v historii.
  • Vládní sociální demokraté přišli o 88 zastupitelů a budou jich mít 37. Počet krajských mandátů komunistů se sníží z 86 na 13. Propad o osm na 53 křesel regionálních zastupitelů zaznamenali i lidovci. Vítězné vládní hnutí ANO si polepšilo o dva na 178 mandátů. O 31 krajských zastupitelů víc bude mít hnutí STAN, a to 69. Počet zastupitelů ODS vzrostl po letošních volbách ze 76 na 99. TOP 09 si zachová 19 krajských zastupitelů.
  • Jediný kandidát se stal senátorem v prvním kole - Zbyněk Linhart na Děčínsku. První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi.
  • Volby proběhly v době pandemie koronaviru. Její průběh v Česku i ve světě sledujeme v ONLINE přenosu zde
  • Lídři stran a hnutí včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) se střetli před volbami v superdebatě Blesku plné hádek a osobních útoků. Odtajnili však i své volební ambice.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) byl v neděli hostem pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére.
  • Po volbách o půlnoci z neděle na pondělí vstoupí v Česku v platnost nový stav nouze. V řadě regionů zavřou střední školy, omezení postihne i restaurace a hospody, kde budou muset lidé sedět maximálně po šesti osobách u jednoho stolu. Přehled opatření ZDE.

Video  Babiš pro Blesk o volbách, obcházení v krajích i nepoměru mezi covidem a rakovinou  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Array

Volby 2020
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
ANO ANO Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj KDU-ČSL KDU-ČSL Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj KSČM KSČM Liberecký kraj Liberecký kraj Miloš Zeman Miloš Zeman Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj ODS ODS Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj *** Piráti *** Piráti Plzeňský kraj Plzeňský kraj Senát ČR Senát ČR SOCDEM (býv. ČSSD) SOCDEM (býv. ČSSD) SPD SPD STAN STAN Středočeský kraj Středočeský kraj TOP 09 TOP 09 Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
14:06
4. 10. 2020

Jihočeská ODS má několik let osvědčeného sběratele preferenčních hlasů. Je jím bývalý hejtman Jan Zahradník, který to potvrdil i při letošních krajských volbách. Ze 13. místa jej přednostní hlasy vynesly na druhou pozici a opět mu zajistily místo v zastupitelstvu.

„Samozřejmě, že mě to těší. Ale já jsem hlavně rád za výsledek, kterého ODS v Jihočeském kraji dosáhla. Je to velká zásluha (krajského předsedy) Martina Kuby, který dokázal vytvořit skvělý tým,“ řekl jednasedmdesátiletý Zahradník.

13:10
4. 10. 2020

Piráti na jihu Čech preferují koalici bez dvou nejsilnějších subjektů ANO a ODS. Jednalo by se o alianci s TOP 09 a KDU-ČSL, ČSSD, STAN a Jihočechy a dohromady by měla 31 mandátů z 55. Ostatní případní partneři však tuto variantu nevidí jako jedinou možnou. 

21:15
3. 10. 2020

Jihočeští občanští demokraté se ziskem 17,52 procenta hlasů jsou druzí za ANO, které získalo 18,12 procenta. Mandátů mají stejně. O krajské koalici chce ODS diskutovat se všemi demokratickými stranami.

Lídr Martin Kuba ČTK řekl, že volební výsledek ODS opravňuje k tomu, aby žádala pozici hejtmana. Zástupci ODS již zahájili koaliční jednání. Večer jednali s hnutím ANO, před 21:00 skončila další schůzka se sociálními demokraty.

„Scházíme se se všemi subjekty. Některé mi nabídly pozici hejtmana. Sociální demokraté preferují širší koalici. Shodli jsme se, že rada by neměla mít moc placených funkcí, aby nebyla moc rozežraná,“ řekl večer ČTK Kuba.

Jednou z možných koalic v kraji je spojení ODS, KDU-ČSL s TOP 09, ČSSD a uskupením Jihočeši 2012. Variantou je i širší koalice.

19:19
3. 10. 2020

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Strakonice podle propočtů ČTK postoupili Tomáš Fiala (za ODS) a Luboš Peterka (za KDU-ČSL). Fiala má nyní 28 procent hlasů, druhý Peterka má 15,06 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden. Voleb se zúčastnilo přibližně 35,33 procenta voličů, o hlasy usilovalo 11 kandidátů. Dosavadní senátor Karel Kratochvíle (ČSSD) neuspěl, dostal 8,93 procenta hlasů.

V roce 2014 zvítězil ve druhém kole se ziskem 51,25 procenta hlasů. Druhý skončil Martin Gregora (TOP 09).

14:48
3. 10. 2020

Nejrychleji byly sečteny volební hlasy také v Žimuticích na Českobudějovicku. Byly známy ve 14:29. Volební účast tam činila 51,61 procenta. Volit dorazilo 16 ze 31 voličů. Rovněž v Žimuticích, podobně jako v okrsku 1015 v Ústí nad Labem, zvítězilo hnutí ANO se ziskem 43,75 procenta hlasů.

21:45
2. 10. 2020

Necelých 20 procent voličů dosud odevzdalo svůj hlas na jihu Čech. Nižší účast je v Moravskoslezském kraji, kde dosud hlasovalo asi 15 procent lidí. Policie na Karvinsku prověřuje možné kupování hlasů voličů. Kraj ale žádné oficiální informace k incidentu nemá.

levice-je-smegma ( 5. října 2020 13:54 )

Hloupá huso, po převratu měl soudruh estébák Babiš holou (_!_). Zneužil privatizaci a když mu za to začalo hrozit trestní stíhání tak šel do politiky, aby to stíhání mohl regulovat.

jjusa2 ( 5. října 2020 09:20 )

bude líp,ty víš dobře že to NENÍ PRAVDA Babiš do politiky šel jako mld.,tak NELŽI!!!

xiioma ( 5. října 2020 08:50 )

ANO slábne. Podle všeho ztrácí řadu regionů, protože nebude schopno složit koalice. ANO sice získalo nejvíce procent hlasů, ale není to vítězství, které by mohlo Babiše těšit. Je možné, že ve většině krajů se ANO jen těžko dostane k velkému vlivu, natož k pozici hejtmana.

ANO_nam_bude_lip ( 5. října 2020 08:37 )

Nezapomeň, že z těch "svinstev" si soudruh Babiš napakoval 80 miliard.

Dodo52 ( 5. října 2020 07:27 )

Tak za prvé nemelu a za druhé nefňukám. Konstatuji jen holou pravdu a nemůžu za to že ty se svým fíkovým mozkem to nemůžeš a nebo nechceš pochopit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa