Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nouzový stav v ČR: Střední školy zavřely v 10 regionech a v hospodách u stolu nejvýš 6 lidí

Aktualizováno -
5. října 2020
00:00
Autor: ČTK, sova - 
30. září 2020
12:45

V Česku začal v pondělí na 30 dní platit nouzový stav, který vláda schválila před týdnem. V regionech, které mají červenou nebo oranžovou barvu, v pondělí na dva týdny zavřely střední školy. Pro vnitřní akce platí omezení na 10 osob, kina a divadla mohou dál hrát, opery a muzikálové scény ne. Mezi hlavními důvody, proč je nouzový stav potřeba, je přijetí opatření, která pomohou zastavit strmý růst počtu nakažených. Tento nárůst ohrožuje podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) kapacitu zdravotnických zařízení. Nouzový stav potřebuje vláda i proto, aby mohla zapojit studenty medicíny, protože řada zdravotníků je v karanténě. Nyní ale není jasné, jestli je po právní stránce na povolání mediků dokument dostatečně připravený a vláda ho ještě nebude muset doplnit.

„ČR patří mezi země, kde ten vývoj v posledních dnech zaznamenal nejvyšší počet nárůstů,“ uznal na tiskové konferenci po jednání vlády minulý týden ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) a zdůraznil, že primárním problémem je nárůst hospitalizovaných osob a tomu úměrný úbytek volných lůžek pro nemocné pacienty. Například během středy podle ministra přibylo v nemocnicích dalších 100 pacientů s covid-19.

Základním cílem podle něj zůstává dostat reprodukční číslo pod hodnotu 1, teď je 1,24.

Školy stručně

od pondělí 5. října:

  • na 1. stupni základních škol vyučování v dosavadním režimu bez zpěvu
  • na 2. stupni základních škol vyučování v dosavadním režimu bez zpěvu a namísto tělesné výchovy jsou doporučeny pohybové aktivity venku
  • na středních školách, konzervatořích, ZUŠ a VOŠ v oranžových a červených oblastech dojde k uzavření a je doporučena distanční výuka; praktické vyučování bude umožněno ve standardním režimu
  • na středních školách v zelených oblastech vyučování v dosadavním režimu bez zpěvu a namísto tělesné výchovy jsou doporučeny pohybové aktivity venku

 

Střední školy zavřou v rizikových regionech

Od pondělí 5. října zavřely střední školy v rizikových regionech, které mají na semaforu rizika nákazy červenou nebo oranžovou barvu. Středoškoláci přešli na distanční výuku.

Praktická výuka v uzavřených středních školách se podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) může konat. Základní umělecké školy, konzervatoře a vyšší odborné školy v červených a oranžových okresech budou rovněž vyučovat na dálku.

Základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií se omezení nedotkla, děti ale minimálně na několik týdnů přijdou o zpěv při hudební výchově, druhé stupně i o tělocvik. Opatření potrvá dva týdny.

Do škol podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) půjde 2,5 milionu respirátorů FFP2 pro pedagogy.

V restauracích maximálně šest osob u stolu

Kromě zavření škol od pondělí platí i avizované omezení volnočasových aktivit.

U vnitřních akcí je limit 10 osob, u venkovních 20 lidí. Výjimku ze zákazu konání vnitřních akcí mají divadla a kina, kam může přijít až 500 lidí. Zakázána ale budou představení, jejichž převážnou část tvoří zpěv – tedy například opery nebo muzikály.

„Zpěv je jednou z nejrizikovějších aktivit,“ uvedl Prymula. Zároveň v divadlech a kinech nejsou možné přestávky na občerstvení.

„Je nám jasné, že v oblasti kultury ekonomické dopady jsou, a budeme o nich nepochybně diskutovat,“ řekl Prymula. Podle něj jsou ale opatření mírnější než na jaře.

V restauracích může být od pondělí maximálně šest lidí u jednoho stolu. Obchodů se podle ministra Prymuly nová opatření nedotkla.

Sporty hrají od pondělí bez diváků

V případě sportovních akcí se od pondělí můžou konat profesionální soutěže, ale bez diváků s cílem zamezit jejich shlukování po utkáních.

Veškeré oficiální sporty, které jsou registrované, hrají, ale bez diváků,“ řekl Prymula. Počty účastníků jsou navržené tak, aby umožnily konání zápasů. V případě fotbalové ligy to bude 130 lidí. Zájmová sportovní činnost rekreantů, která není zastřešená svazem, musí respektovat předepsané limity.

Omezení počtu účastníků svateb a pohřbů na 30 lidí bude platit až od 19. října, oznámil Prymula. „U svateb bude limit 30 osob, ale dáváme tady poměrně dlouhý odklad. Nastane to až od 19. října, aby se na to mohli lidé připravit,“ vysvětlil.

Prymula: Senioři, omezte nákupy

Vláda nebude na rozdíl od jara vymezovat zvláštní dobu pro nakupování seniorů v obchodech, měli by nákupy ale omezit na nezbytnou míru, řekl Prymula. Chce na ně apelovat, aby omezili návštěvy různých zařízení a omezili riziko, že se nakazí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) nicméně v pořadu Blesk Zpráv Ptám se, pane premiére, odmítl, že by vláda zavedla znovu vyhrazené nákupní hodiny pro seniory - tedy jedno z jarních opatření.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

levice-je-smegma ( 5. října 2020 18:17 )

Nikoliv, mrskulo. Každý nemocný je přítěž vysávající peníze ze státní pokladny, které by jinak mohly přistát třeba veformě nějakých dotací do Agrofertu. Třeba pro nemocné děti s rakovinou se sbírají víčka od PET lahví, protože současná vládní pakáž na ně sseere a jen se těší, až pochcípají.

jjusa2 ( 5. října 2020 17:30 )

Vakeron,tebe nezajímá kolik lidí se kvůli tobě nakazí hlavně že penízky potečou,jsi nezodpovědný a na nikoho nebereš ohled.Přeji ti abys ten covid dostal aspoň bys nepsal takové krávoviny.

levice-je-smegma ( 5. října 2020 13:49 )

A soudruhovi estébákovi Babišovi na řepku.

paulawilde ( 5. října 2020 09:50 )

My běžní smrtelníci máme "informace" pouze z medií, o kterých se ví, že do jednoho lžou. Takže - je tady vůbec nějaký vir a není to jen hra farmaceutických firem ??

panchovilla ( 5. října 2020 09:40 )

Dobrá strategie

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa