Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ztráta čichu a chuti, únava: S příznaky koronaviru bojuje 9 z 10 vyléčených, ukázala studie

Autor: ČTK - 
29. září 2020
22:45

Devět z deseti lidí, kteří prodělali nemoc covid-19, v průzkumu v Jižní Koreji uvedlo, že po vyléčení u nich dál přetrvávaly potíže, jako je únava, ztráta čichu a chuti či psychologické problémy. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

V internetovém průzkumu, jehož se zúčastnilo 965 lidí vyléčených z nákazy koronavirem, uvedlo 91,1 procenta z nich, že po uzdravení pociťovali vedlejší účinky nemoci, řekl na tiskové konferenci představitel jihokorejské agentury pro kontrolu a prevenci nemoci (KDCA) Kwon Čun-uk.

K nejobvyklejším potížím patřila únava, se kterou se potýkalo 26,2 procenta vyléčených. Na ztrátu koncentrace si stěžovalo 24,6 procenta uzdravených. Mezi dalšími vedlejšími účinky byly zmiňovány psychické problémy a přetrvávající ztráta čichu a chuti.

Kim Sin-u, profesor vnitřního lékařství z univerzity v Tegu, oslovil 5762 zotavených pacientů v Jižní Koreji a 16,7 procenta se průzkumu zúčastnilo, uvedl Kwon. Kim podle něj plánuje v brzké době zveřejnit studii s detailní analýzou výsledků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 29. září 2020 23:17 )

vlastní zkušenost, neměl jsem ztrátu čichu ani chuti , bez kašle, ale zánět na plicích, vypadalo jako zápal plic, na rentgenu bylo vidět postižení plic, léčí se to pomalu. Test PCR selhal i po týdnu horeček ( to jsem se dostal po víkendu na první test), další test za týden bádání doktorů byl pozitivní. Plíce stále jedou na půl plynu , horší bylo, že ani na plicním nepoznali v srpnu covid z rentgenu, měl jsem negativní test PCR, neměl jsem kašel, čich a chuť OK, to jim stačilo . Podobný případ měli na Homolce, 2x test PCR negativní, potom prokázaný covid, bylo to u zdravotní sestry

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa