Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš nechce vyhrazené hodiny pro nákupy seniorů. A řekl, jak se doma učí Frederik s Vivien

Autor: Jakub Veinlich, Nikola Forejtová - 
4. října 2020
15:00

Registrační formulář v hospodě ani prodejní dobu pro seniory vláda neplánuje. Uvedl to premiér Andrej Babiš (ANO) v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére. Česko podle něj situaci s koronavirem zvládá a 700 mrtvých s covidem-19 za celou dobu pandemie podle něj odpovídá tomu, kolik v ČR zemře lidí za dva dny s rakovinou. V pořadu s moderátorem Jakubem Veinlichem se Babiš zdráhal odpovědět na konkrétní otázky u epidemiologických opatření s tím, že na odpověď je povolaný ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Babiš také řekl, jak si s distanční výukou poradily jeho děti Frederik a Vivien - prý mají těžké úkoly.

„Nejsem epidemiolog, zavolejte si Prymulu,“ reagoval premiér Andrej Babiš (ANO) na většinu otázek ke koronaviru, které mu položil moderátor během pořadu Ptám se, pane premiére. „Je to odborná věc (...) Nemá se k tomu co vyjadřovat stomatolog nebo kardiolog,“ poznamenal Babiš. Narážel tím i na petici lékařů, která byla zveřejněna tento týden a pod kterou jsou podepsaní i stomatolog Roman Šmucler a kardiolog Jan Pirk.

Rekordní nárůsty počtu nakažených koronavirem Babiš přešel. „Každý rok u nás zemře 110 tisíc lidí, 27 tisíc lidí na rakovinu. Věnuji se tomu. Chci postavit specializované onkologické centrum,“ uvedl premiér s tím, že dosavadní úmrtí byla úmrtí s covidem, a proto je zapotřebí se věnovat jiným nemocem. „S covidem zemřelo tolik lidí, kolik zemře za dva dny s rakovinou,“ komentoval. 

Video  Babiš pro Blesk o volbách, obcházení v krajích i nepoměru mezi covidem a rakovinou  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Prodejní doba ani formulář nebudou

Premiér v souvislosti s koronavirem řekl, že se nebude jednat o znovuzavedení prodejní doby pro seniory, která platila a opakovaně se měnila během jarní vlny. „To se mluvilo za první vlny. Nejohroženější jsou lidé nemocní. Samozřejmě o prodejní době nebyla řeč. První vlna byla taková, že za námi přišel externí expert, přišel s matematickým modelem na základě Itálie - a na to jsme reagovali,“ argumentoval následně Babiš na dotaz moderátora, proč se nezavede znovu, když máme více nakažených, než během jarní vlny. 

Ministra se bude v neděli Babiš na opatření doptávat, jak premiér prozradil v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Zavedení formuláře v hospodách a restauracích Babiš znovu odmítl. „Není třeba (...) Pokud by bylo, tak v digitální podobě. Ve formě aplikace. Nechceme lidi otravovat,“ dodal premiér a u tématu pohostinství ještě chvíli setrval. 

Video  Babiš o covidu: Situaci zvládáme, formuláře v hospodách nebudou a nákupní doba pro seniory také ne.  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„My jsme v létě, když byla aféra Techtle Mechtle, kdy se nakazilo 350 lidí a kdy byly jinde v Evropě bary zavřené, tak jsme si řekli, že jsme to měli zavřít hned. Ale po bitvě je každý generál,“ uvedl premiér. Zmínil, že prozatím vláda netuší, zdali bude ztráty barů a restaurací nějak kompenzovat, protože je cestovní ruch zvláštní segment. „Jednáme s nimi. Vyloučit se to nedá,“ uvedl.

Babiš: O problematickém zpěvu a domácí výuce dětí

Babiš dle svých slov nechce zničit ekonomiku. Na argument moderátora, co ale znamená zavíraní divadel, odvětil, že divadla se nezavírají, ale jen prostory, kde se zpívá. „Zpívání je největší problém. Zavírá se tam, kde ze zpívá. Diváky to má chránit,“ řekl a opětovně dodal, že není epidemiolog. 

K informaci, že by se mohly s nouzovým stavem uzavřít střední školy, případně i druhý stupeň základních škol, jak avizoval Prymula, se Babiš přílišně nevyjádřil. „Já vůbec netuším, kdy může dojít k zavření škol. V úterý na radě vlády pro zdravotní hrozby dostali za úkol, že mají zakomunikovat střední školy (...) Doporučil jsem ministrovi, aby mluvil jen dvakrát týdně. Vede úvahy nahlas a média se toho chytají,“ komentoval premiér. 

S uzavřením škol se pojí především distanční výuka, tedy výuka žáků z domova. S tou se potýká i syn premiéra Frederik. „Já myslím, že ji zvládá dobře. Já mu hlavně říkám, aby se učil jazyky. Umí dobře francouzsky, výborně anglicky a teď se učí německy,“ svěřil Blesk Zprávám premiér, jak jeho syn zvládá výuku z domova. „Určitě si zvykl, ale radši by chodil do školy,“ konstatoval.

Co se týče dcery Vivien, tak ta se do Španělska ke studiu nejspíše jen tak nedostane. Babiš podle svých slov netuší, kdy se tam vrátí, ale postěžoval si na domácí úkoly. „Úkoly, co dostávají středoškoláci a vysokoškoláci, jsou náročné. Školy by měly učit selský rozum a praxe. Myslím, že ve školství je strašně moc úkonů, které je potřeba realizovat,“ uvedl. 

Rodina Andreje Babiše pohromadě poté, co státní zástupce zrušil trestní stíhání premiéra a jeho ženy Moniky v kauze Čapí hnízdo (15. 9. 2019). Rodina Andreje Babiše pohromadě poté, co státní zástupce zrušil trestní stíhání premiéra a jeho ženy Moniky v kauze Čapí hnízdo (15. 9. 2019). | Andrej Babiš/Facebook

Na závěr covidového bloku pořadu Ptám se, pane premiére pak zhodnotil krizi jako celek. Podle Babiše to nyní není takové, jak si vláda představovala. Ubezpečil ale, že má Ústřední krizový štáb dostatek zdravotních pomůcek ve svém skladišti. Stejně tak ujistil, že máme dostatek nemocničních lůžek.

Video  „Museli jsme se spolehnout především na sebe,“ komentuje ředitelka vládní opatření ve školách.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

resty ( 10. října 2020 07:05 )

Vyhrazene hodiny byla dobra volba jak chranit duchodce pred temi co nejvic porusuji pravidla proti korone.Nedivejme se na prumerny vek umrti nekazy ze je vysoky cca 80 let ale na to ze prumerny vek nakazenych zdravych lidi je cca 45 let.A proto pozor na mlade.Jsem presvecen že vlada pri takovym narustu nema co doporucovat ale vydat prikaz a za prohresky pokutovat pokutovat.Za zapomenuti ridicaku vys.pokuty za rousku domluva

babatomanija ( 5. října 2020 10:56 )

Vaše vyjadřování neúcta ke stáří. Možná si úctu vaši rodiče a prarodiče nezasluhovali, ale jiní možná ano.

ingmarie ( 5. října 2020 09:03 )

Jj. A taky se učí jak s partou goril nepřátelsky převzít firmu

dietr ( 4. října 2020 18:17 )

už je po volbach, důchodci hurá do ulic

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa