Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ženy šílí kvůli zákazu partnera u porodu: Chceme rodit doma! Co na to přední porodník Pařízek?

Autor: Vera Renovica - 
26. března 2020
14:07

Tak tohle opatření nikdo nečekal, i když dává smysl! Kvůli tomu, aby se zbytečně nepřenášela nemoc Covid-19, nesmí být až do odvolání s rodičkou partner u porodu. A stejně jako všechno, co souvisí s mateřstvím, to způsobilo obrovský poprask.

Mohutně se ozvaly ženy v očekávání, kterým to nedává smysl. Ke včerejšku jich přes 37 tisíc podepsalo petici s názvem „Pusťte tatínky k porodu.“ „Maminky žijící s tatínky ve společné domácnosti jsou na porodním sále stejným (ne-li podstatně větším) rizikem pro personál i dítě jako otec v ochranných pomůckách,“ píše se tam. Jenže… právě ochranných pomůcek mají špitály akutní nedostatek. Na internetu už také některé budoucí rodičky píší, že pokud se opatření nezruší, zváží domácí porod. Ten je přitom podle mnoha expertů obrovským rizikem pro matku i dítě.

Chraňme personál

Odůvodnění ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (33, za ANO) je jednoduché. I když se ještě neprokázal přenos nemoci z infikované maminky na plod, nejde jenom o ně. „Nákaza se může zanést do porodnice a mohou být nakaženi případně zdravotníci, lékaři či sestry,“ uvedl.

Tím, že se u porodu eliminuje počet lidí, sníží se také počet případných nakažených účastníků. A tím pádem i možnost nákazy personálu, bez kterého by zdravotnictví zkolabovalo. Společně s šéfem Ústředního krizového štábu Romanem Prymulou (56) pak řekli, že jakmile to bude možné, opatření uvolní a tatínky znovu pustí na sál. Údajně ale zákaz ještě pár týdnů potrvá…

Elitní porodník, profesor Pařízek:

Všichni to teď musíme pochopit

Na to, jak to opravdu vypadá v době „koronavirové" ve slavné porodnici U Apolináře a jaký smysl dávají epidemiologická opatření, se Blesk zeptal vedoucího lékaře Perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN, Antonína Pařízka (61).

Vláda rozhodla, že s rodičkou teď dočasně u porodu nemůže být partner. Jak to přijímají ženy ve vaší porodnici?

„V naší porodnici jsme se nesetkali s vážnými problémy. Téměř bez výjimky se těhotné ženy a rodičky chovají zodpovědně, s pochopením pro vzniklou epidemiologickou situaci.“

Jaký na to máte názor vy a lidé, s nimiž bezprostředně pracujete?

„Dnešní situace vyžaduje opatření, aby bylo maximálně sníženo riziko nákazy u zdravých těhotných, a současně opatření pro ochranu zdraví veškerého zdravotnického personálu. Všichni lidé v naší zemi musí pochopit, že zdravotnická zařízení se sebelepší technikou bez personálu nikomu nepomohou. Snížení počtu osob, které se pohybují ve zdravotnických zařízeních, včetně partnerů těhotných žen, je zcela logickým krokem.

Na veřejnosti si stěžuje Liga lidských práv, která vyzvala v otevřeném dopise ministra zdravotnictví i Babišův kabinet, aby otcům opět přítomnost u porodu umožnila. Opatření dle organizace nemá žádné opodstatnění z hlediska ochrany veřejného zdraví. Souhlasíte s tím?

„Omezení přítomnosti otců u porodu je nepopulární krok. Vůbec nás netěší. Ale žijeme v mimořádné situaci a ta vyžaduje mimořádná opatření. I my jako zdravotníci jsme povinni respektovat názory odborníků oblasti infekční medicíny a epidemiologie. Jejich závěry a stanoviska jsou pro nás závazná. Prof. Prymula, epidemiolog par excellence, bezpochyby velmi dobře ví, co dělá. Laická veřejnost si mnohdy nedokáže představit následky, které současná pandemie může způsobit. Opakuji: nejedná se ani tak o riziko pro matku a dítě, ale o nebezpečí přenosu infekce z návštěvníků porodnice na zdravotnický personál.

Profesor Pařízek chápe, že to je teď pro ženy komplikované. Upozorňuje ale, že jde o hodně... Profesor Pařízek chápe, že to je teď pro ženy komplikované. Upozorňuje ale, že jde o hodně... | archiv Blesku, archiv A. Pařízka

A co argument, že pokud spolu partneři sdíleli domácnost, tak jestli má Covid-19 otec, má ho nejspíš i matka?

„Jsou popsány případy, kdy návštěvníci zdravotnických zařízení bagatelizují nebo dokonce zatají příznaky infekce a je nasnadě si představit riziko pro personál každého zdravotnického zařízení. Jsou porodnice s jedním dvěma porody denně, v případě naší kliniky máme za den i dvacet porodů. Je snadné si představit rizika nákazy při mnoha hodinových pobytech partnerů u porodu, byť s ochrannými pomůckami.“

Aktivisté také říkají, že přítomnost otce u porodu má pak dobrý vliv na jeho průběh, je pak prý míň císařských řezů apod. Je na tom něco?

„Přítomnost otce u porodu má z mnoha důvodů pozitivní vliv na psychosociální pohodu ženy u porodu. Avšak tato pozitiva v žádném případě nepřevyšují rizika infekce, které s sebou COVID-19 přináší. Nutno podotknout skutečnost, že současná věda o tomto novém viru stále málo ví a že se infekce tímto virem nepodobá ani těžké chřipce, ale těžkému zápalu plic, kdy se postižení udusí.“

Ministr Vojtěch v neděli prohlásil, že za pár týdnů už by opět mohla být účast partnera u porodu povolena. Myslíte, že to je dobré načasování?

„Rozhodnutí pana ministra je bezpochyby správné. Vítáme, že na prvním místě bude myšleno na porodnická zařízení, resp. přítomnost partnerů u porodu. Jen bych bral plně vážně epidemiology a infekcionisty. Stále zdůrazňují, že je tato choroba z vědeckého pohledu neznámá, proto je velmi těžké předjímat dobu, kdy kýžené rozvolňování nastane.“

Jak veliké je riziko nákazy Covid-19 pro nastávající maminky? Respektive, v čem spočívá to jejich ohrožení? Že by si nemohly vzít spoustu léčiv, která zklidňují symptomy?

„U zdravé maminky se zdravým dítětem je riziko nákazy velmi nízké, až raritní. Ale třeba v současné době před porodem do naší porodnice dochází několik těhotných žen, které jsou léčeny pro onkologickou chorobu. Dochází i ženy, které mají imunologické problémy. U těchto osob pochopitelně riziko přenosu infekce mnohonásobně roste.“

Jaká je atmosféra v porodnici? Jsou maminky více ve stresu?

„Nedávno proběhla v naší porodnici u zhruba u 60 maminek tzv. velká vizita, kde sledujeme i míru spokojenosti s našimi službami. Okolo 70 % čerstvých maminek se vyjádřilo, že neměly problém, že chyběl partner u porodu. Některé byly samy dokonce rády, ani jedna žena si nestěžovala na dnešní opatření. Ale téměř všechny maminky spontánně chválily naše porodní asistentky. Jejich přistup, empatii a povzbuzovaní, a že nad rámec své odbornosti dokonce pomáhaly při pořizování fotografií, videí apod. Jsme na naše porodní asistentky skutečně pyšní.“

Měli jste už nějaký potvrzený případ Covid-19, ať už u pacientky nebo u personálu?

„Do této chvíle mně na našem pracovišti není znám žádný případ. Ale porodnice ,U Apolináře‘ je připravena. Architekt Hlávka budovu postavil tak, že když se v době tzv. horečky omladnic vyskytla epidemiologicky nevhodná situace, tak se mohlo přeměnit jedno nebo více ze šesti křídel na infekční, a tím se provoz pro zdravé těhotné a rodičky nenarušil.“  

Vy jste kapacita v oboru s desetiletími praxe. Je epidemie Covid-19 ta největší zkouška, s níž jste se setkal?

„Během své profesní kariéry jsem za chřipkové epidemie zažil několik karanténních opatření. Ale takový případ, že by se jednalo dokonce o pandemii, jsem dosud nezažil. Na druhé straně všechno špatné může být k něčemu dobré. Myslím si, že se lidstvo probudí ze své bohorovnosti a mnohdy nepokory. V budoucnu snad budou celosvětově připraveny daleko dokonalejší epidemiologické plány, protože lze očekávat, že se podobné globální problémy, zejména virového původu, budou opakovat. Nelze si dnes přát nic jiného, než aby zabrali vědci a výzkumná pracoviště, aby byl co nejdříve objeven lék, eventuálně očkovací vakcína proti této zákeřné chorobě.“

Porodní asistentka: I pro nás je to složité, ale…

„U nás rodičky nešílí. Naprostou samozřejmostí je pro nás i v této době individualizovaná péče a ,one to one‘ přístup, ke kterému patří dotepání pupečníku, bondování dvě hodiny po porodu, a vedle toho suplujeme u porodu osobu blízkou. Opatření jsou však nutná, tak v tom buďte s námi.“ To přes Blesk vzkazuje maminkám Mgr. Nika Daňková, porodní asistentka porodnice „U Apolináře“ 1. LF UK a VFN.

„Každá, seč minimální, možnost eliminace zavlečení nákazy na naši kliniku má svůj význam. Mimo jiné se staráme o nejrizikovější případy, máme onkologicky nemocné těhotné ženy či extrémně nezralé novorozence. Pro ně by mohla mít nákaza až fatální následky,“ upozorňuje, kvůli komu všemu je nutné dočasně slevit ze svých požadavků. Dodává ale, že se ona i její kolegyně snaží nad rámec své odbornosti co nejvíce partnerům rodiček porod zprostředkovat. „Fotíme novorozence, jejich ošetření i vážení. Ženám pomáháme natočit pozdravy domů, které pak posílají,“ vysvětluje.

Porodní asistentka Nika Daňková Porodní asistentka Nika Daňková | archiv Blesku, archiv A. Pařízka

Herečky v akci: Tohle nerespektujeme!

Ze zákazu partnera u porodu jsou v současnosti rozčilené dvě české herečky. „Nechápu…, proč nemůže být u porodu zdravý doprovod. Co udělat nejprve testy, a pak zakazovat?“ vyjádřila se na instagramu těhotná Kristýna Leichtová (34). Kapacita na testy je ale v současné době jen pro ty, kdo vykazují nějaké symptomy; navíc nejsou vždy hned průkazné. „Zákaz otce, doprovodu u porodu nechápu a nerespektuji v jeho paušálnosti,“ dodala Leichtová.

Muzikálová herečka a zpěvačka Ivana Korolová (31), která je také v očekávání, pak na sociální sítě uvedla: „Pevně doufám, že si tohle líbit nenecháme! Chápu, že takové rozhodnutí může dát jenom muž, který nemá dítě, a pevně věřím, že tento ,omyl‘ bude brzy odvolán,“ napsala v narážce na ministra zdravotnictví, a rozjela hádku, v níž jí oponovaly i samotné porodní asistentky. Nakonec se za emoce omluvila a diskusi stopla s tím, že ale názor nemění….

Bezplatná poradna

Jste v očekávání a chcete vědět, kvůli čemu se stresovat a kvůli čemu už nemusíte? Bezplatnou internetovou poradnu ohledně těhotenství a koronaviru najdete na webu www.porodnice.cz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Diginka ( 26. března 2020 18:27 )

Dámy, promiňte mi to, ale chováte se jako krávy! Co vám ten chlap u toho porodu pomůže, není lepší skvělý porodník, asistentka a sestřičky? Pokud je vše OK tak jste v porodnici 3 - 4 dny - O jaká újma, pokud vás ted nemůže vidět partner - přijdete opravdu o tolik - chodíte jak kačeny, prsa vás bolí a jste rády, že se pohybujete, většina není k zulíbání. A rodit doma? No to může jen blbka. Mám sama 4 děti a vím, co to je. Jedno se rodilo koncem pánevním, jedno mělo pupeční šňůru kolem krku, nebýt toho, že jsem byla v porodnici, by mi moji kluci zemřeli. Vůbec ty dnešní matky nechápu, nevaří, plínky neperou a jakmile přijde táta z práce, hodí mu děti na krk, jak jsou šíleně unavené za celý de, asi z toho sezení u počítače a posílání nesmyslů na FB. Jak říkám, dámy, zamyslete se nad sebou.

Evka4 ( 26. března 2020 18:04 )

adeso: To ty holky z marketů dost urážíš...

Evka4 ( 26. března 2020 18:01 )

Evka4 ( 26. března 2020 17:59 )

majkaros:Přesně tak

Evka4 ( 26. března 2020 17:58 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa