Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Babiš bez Moniky „řval bolestí“ v lázních. Štve ho „lež“ o rouškách, těší Češi z turecké basy

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. července 2020
20:46
Autor: simao - 
25. července 2020
13:41

Zatímco si jeho manželka užívala Chorvatska, premiér Andrej Babiš (ANO) se o víkendu opět vydal sám do lázní. Potřetí, jen Třeboň tentokrát vyměnil za Mariánky. Vznikl z toho i třetí příspěvek do jeho Čau lidi, ve kterém opět řeší koronavirus. O víkendu Babiš hájil ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), kterého nevidí důvod vyhazovat. Rozlítil se však tentokrát i nad údajnou lží o rouškách a respirátorech. Co ho naopak potěšilo, bylo propuštění dvojice českých občanů z tureckého vězní. Co Babiše netěší, jsou pokračující debaty kolem svěřenských fondů, které neutichly ani o víkendu.

Počet nakažených v Česku dál roste, překonal již 15 tisíc případů, denní přírůstky pak nenechávají v klidu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), ani premiéra Andreje Babiše (ANO), který se vydal o víkendu opět do lázní. 

„Předně musím apelovat na lidi, aby byli zodpovědní, protože mám pocit, že tak jak jsme na začátku byli strašně disciplinovaní, nosili jsme roušky, tak teď jdeme do druhého extrému, kdy si kdekdo myslí, že je už všechno za námi. To není pravda a my musíme pořád v prvé řadě chránit starší osoby a nemocné, kteří jsou ohrožení,“ uvedl v rozhovoru pro Právo Babiš k aktuálnímu stavu, kdy se objevují nová ohniska a za poslední týden panovaly obavy kvůli denním přírůstkům nakažených.

Babiš v Mariánkách „řval bolestí“

Babiš, který před letošním létem prý nikdy v lázních nebyl, však opět na chvíli hodil obavy za hlavu - v červenci se již dvakrát vydal na jih Čech do lázní v Třeboni, nyní zamířil dotřetice do západních Čech. Vyrazil do Mariánských Lázní. „Zdravím z Mariánek! Paní Irenka mi dělala třikrát akupresuru po meridiálních drahách. Řval jsem bolestí. Dneska to hlášení bude stát za to,“ uvedl v neděli na Twitteru.

Lázeňskou kúru však opět zažíval sám. Jeho manželka Monika vyrazila do Chorvatska. Babiš sice propaguje, aby Češi zůstávali toto léto především v Česku a utráceli zde své peníze, s rodinou však vyrazí v srpnu na Krétu. Hotel si rezervoval loni, navíc se brání, že to slíbil dceři.

Potěšilo ho propuštění Markéty a Mirka z turecké basy

Za hranice se podíval Babiš i ve svém nedělním hlášení, když zmínil i případ Markéty Všelichové a Miroslava Farkase, Čechů propuštěných v pátek z vězení v Turecku, kde byli odsouzeni za terorismus - a to kvůli spolupráci s Turky nenáviděnými kurdskými jednotkami YPG, které sice bojovaly v první linii proti Islámskému státu, ale ani to jim ke zlepšení vztahů s Tureckem nijak nepomohlo.

„Mám velkou radost, že se nám povedlo, že Češi, kteří byli vězněni v Turecku, jsou doma. Markéta a Miroslav jsou doma a já mám velkou radost, že turecký prezident Erdogan splnil svůj slib (...) Naši občané byli odsouzeni na 6 let a de facto po třech letech jsou doma,“ uvedl v neděli Babiš. Češi si v tureckém vězení odseděli 3,5 roku, jejich dramatický příběh se začal psát 13. listopadu 2016, když je Turci zadrželi.

„Já jim přeju, aby se dostali nazpátek do normálního života, aby se jim dařilo. A chci také poděkovat naší BIS, která tu mojí dohodu s tureckým prezidentem dotáhla, chci také poděkovat ministerstvu zahraničních věcí, obrany, vnitra a spravedlnosti, které se následně podílely na té logistice. Byla to náročná operace, ale dopadlo to dobře a samozřejmě naše povinnost, povinnost státu je postarat se o všechny naše občany kdekoli na světě,“ pronesl Babiš.

Ochranných pomůcek je dost, tvrdí Babiš

Dostal se tradičně i ke koronaviru. „Já myslím, že jsme zvládli 1. vlnu, teďka tahle lokální ohniska také zvládáme. Ale jasně, chápu, že stále někdo musí kritizovat, často i manipulovat a lhát,“ rozčílil se Babiš ve svém nedělním hlášení.

„Celý týden tady některá vybraná média lhala o tom, že nemáme ochranné pomůcky,“ zaútočil Babiš, aby následně vypočítával, co má na skladě ministerstvo vnitra. Kritika se však týkala prázdných skladů Správy státních hmotných rezerv.

„Co je důležité, je samozřejmě, že pomůcky máme. A pokud tady někdo manipuluje veřejnost, že SSHR nemají pomůcky... Samozřejmě že nemají, když je vyskladnily v rámci první vlny. A co jsme mi uložili 18. května SSHR? Aby nakoupily na základě požadavků všech resortů následující zboží (...) Já mám tady seznam, co všechno SSHR nakupují,“ podotkl Babiš k probíhajícím tendrům. „Je lež, že nejsou ochranné pomůcky. Jsou, je jich dostatek,“ tvrdí Babiš.

Proč bych odvolával Vojtěcha?

Babiš o koronakrizi a optřeních promluvil předtím v rozhovoru pro sobotní Právo. Opět v něm hájil kritizovaného ministr Vojtěcha. „Proč bych ho odvolával? Ministr se koronaviru věnuje, ale je v těžké pozici, protože všechny krajské hygieny jsou kvazi nezávislé, mají třeba i vlastní IT, právníka. Každá hygiena si jede po svém a historicky je to špatně nastaveno. Hlavní hygienička je taky nezávislá. Takže ministr má sice politickou odpovědnost, ale přitom nemůže nějak zásadně rozhodovat. To je špatně, a proto by se měl urychleně udělat zákon, kde se to sjednotí a řídil by to hlavní hygienik. Ministr Vojtěch je velice slušný, ale na některé věci měl ukázat,“ řekl Právu Babiš.

Ohledně dění v Moravskoslezském kraji, za které kvůli opatřením čelí Vojtěch také kritice, se Babiš odkázal na chybu, která se dle něj stala jinde. „Je pravda, že komunikace mezi krajem a hygienou nebyla ideální. Teď by se to mělo lépe nastavit,“ podotkl Babiš.

Svěřenské fondy Babiše prý nestraší

Na co nyní poukázal pro změnu Český rozhlas, je to, že v případě svěřenských fondů, kam premiér Babiš převedl svůj majetek, má být konečným obmyšleným - čerpatelem výhod - právě Babiš. Vyplývat to má ze statutů těchto fondů.

„Prvním a do své smrti jediným obmyšleným je Zakladatel (Andrej Babiš – pozn. red.). Při ukončení správy Svěřenského fondu vydá svěřenský správce veškerý majetek ve Svěřenském fondu obmyšlenému,“ uvádí se dle Českého Rozhlasu ve statutech Babišových svěřenských fondů.

Babiš v tom problém nevidí a nadále tvrdí, že vše učinil podle zákona. „Jsem v pohodě, protože jsem postupoval podle našich zákonů. To ale mým kritikům nestačí, a tak to přenesli do Evropy,“ vzkázal Babiš. Při dotazu na problém, na který upozornil ČRo, pak odvedl řeč: „Zásadní omyl v té otázce je to, že vycházíte z toho, že v té politice musím být. Ale to nemusím. Do politiky jsem šel, abych změnil poměry v naší zemi, a ty jsem zásadně změnil. Takže mě to nestraší.“

Hamáček to s Babišem řešit nechce

Babiš převedl svou bývalou firmu, holdig Agrofert, do svěřenského fondu v souvislosti se zákonem o střetu zájmů - tzv. lex Babiš. Podle auditů Evropské komise však šlo o nedostatečný krok a Babiš je nadále v podezření na přetrvávající střet zájmů. To ale premiér odmítá. Pro jiné majetkové uspořádání pak nevidí důvod. „Já už to fakt nesleduji, je to složité a dělají to právníci,“ dodal nyní Babiš.

Situaci kolem svěřenských fondů nechce s Babišem nijak řešit ani jeho koaliční partner. „Z mého pohledu tam nic nového není. Svěřenské fondy jsou forma řešení, kterou pan premiér zvolil v dané době a z mého pohledu je to forma, která vyhovuje příslušnému zákonu,“ reagoval pro iRozhlas.cz vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Video  Babiš láká Slováky do Česka: Přijeďte k nám, utrácejte u nás svá eura. Máme slabou korunu.  - Youtube / Visit Czech Republic
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ingmarie ( 27. července 2020 09:48 )

Babiš je migrant , určitě s nima soucítí

horaIysa ( 27. července 2020 08:40 )

Ty chodíš na diskuze jen abys urážela lidi? Já jen, že cokoli tady od tebe je, vůbec nesouvisí s článkem, jen poukazuješ na chyby, které ostatně sama děláš také. Uspokojuje tě to?

ingmarie ( 26. července 2020 22:24 )

Babiš už s Monikou nežije?

BoziMilda ( 26. července 2020 22:14 )

a pak možná i bohem

BoziMilda ( 26. července 2020 21:52 )

Von má tři kolena ? Vot geroj !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa