Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Maláčová po „hloupé debatě“ může slavit: Důchodci dostanou 5000 Kč. A superhrubá mzda skončí

Aktualizováno -
28. srpna 2020
15:59
Autor: trm, ČTK - 
28. srpna 2020
14:10

Vládní ČSSD a ANO se domluvily na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu. Zároveň zůstane sazba 23 procent pro lidi s příjmem nad zhruba 139 000 korun měsíčně. Na tiskové konferenci to v pátek uvedl premiér Andrej Babiš. Koalice zrušení superhrubé mzdy slíbila ve svém vládním programovém prohlášení. Zároveň by se shodly na mimořádném příspěvku pro důchodce, takzvané rouškovné 5000 korun by měli dostat v prosinci. Zdroj tohoto financování však stále není jasný. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) debaty o tom označila za hloupé.

Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta. Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, která u zaměstnanců poté představuje základ daně z příjmů. Vedle toho je ještě pro vysokopříjmové skupiny v daňovém systému takzvaná solidární přirážka, ta zůstane tedy fakticky zachována.

Rouškovné stát vyjde na 15 miliard

Příspěvek 5000 Kč by měli v prosinci dostat nejen senioři, ale i lidé s invalidní a pozůstalostní penzí, řekl Babiš. Výdaje státu budou činit celkem 15 mld. Starobních důchodů a důchodkyň je 2,41 milionu. Podle toho by výdaje měly činit 12 miliard. Invalidní penzi pobírá asi 419 000 lidí a pozůstalostní 64.000.

Vyplacení by měl upravit zákon. Aby začal platit, musí ho schválit nejen vláda, ale i Parlament a podepsat prezident.

Opozice: Vláda uplácí voliče v důchodu

Opoziční politici mluví o mimořádné podpoře jako o uplácení voličů. Premiér záměr dřív zdůvodnil tím, že senioři měli v době epidemie stres. Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček zmínil růst cen.

„Chtěl bych zdůraznit, že skutečně to, co navrhujeme, není žádná korupce, žádný úplatek,“ uvedl Babiš. Podle něj opoziční ODS a TOP 09 útočí na seniory.

Premiér zmínil, že by od ledna zákonná valorizace měla činit v průměru 848 korun. Výdaje na penze to příští rok zvedne o 32,5 miliardy korun. Koalice původně zvažovala, že důchodci dostanou přidáno od ledna víc, než nařizuje zákon. Zvedlo by to ale výdaje nejen příští rok, ale i ve všech dalších letech. Důchodový systém je nyní v propadu. Za první pololetí se deficit blížil 14 miliardám korun.

„Po vzájemné debatě jsme dospěli k tomu, že je lepší dát jednorázový příspěvek v rámci stávajícího rozpočtu, kde je na to prostor,“ řekl premiér. Vláda prosadila pro letošek zvýšení rozpočtového schodku na 500 miliard z původních 40 miliard.

Babiš: Důchodci si to zaslouží

Babiš řekl, že příspěvek nemá souvislost s virem a není to rouškovné. Hamáček zdůvodnil mimořádnou podporu růstem cen. Na seniory dopadl víc než na ostatní. Index spotřebitelských cen se v červenci v Česku meziročně zvedl o 3,4 procenta, seniorům pak o 3,9 procenta.

„Naši důchodci, kteří tady 60 let budovali naši zemi a klíčovou infrastrukturu, si to (příspěvek) zaslouží. Jejich životní náklady stoupají,“ uvedl Babiš. 

Zákon o důchodovém pojištění obsahuje nyní i pojistku pro vysoký růst cen. Pokud by se zvedly v měsíci o pět procent, upraví se podle toho důchody. K mimořádnému přidání v roce 2008 kvůli inflaci nad pětiprocentní hranicí přistoupila tehdejší Topolánkova vláda. Nyní se navýšení cen přes pět procent nedostalo. Podle Hamáčka jsou dopady na penzisty ale nyní velké a není s podporou třeba čekat na vyšší zdražení.

Kde se na to vezme?

Podle Národní rozpočtové rady (NRR) nadstandardní zvýšení důchodů a zrušení superhrubé mzdy, na kterých se vládní koalice dohodla, ohrožují bez úpravy ostatních parametrů střednědobou i dlouhodobou udržitelnost veřejných financí. 

Návrh s mimořádným příspěvkem připraví ministerstvo práce. Zda by se případný zákon projednával zrychleně, Hamáček s Babišem neupřesnili. Vicepremiér a šéf ČSSD poznamenal, že se musí kvůli výplatě dávky technicky nastavit systémy sociální správy.

Ministryně práce a sociálních věcí, za kterou rouškovné jde, se nechala slyšet, že ji unavuje debata o tom, kde se na to vezmou peníze. „Strašně mě unavuje otázka, jestli si to můžeme dovolit a kde na to vezmeme. To je podle mě taková hloupá, plytká diskuze, kde na to vezmeme,“ řekla Jana Maláčová v úterý, když místopředseda ČSSD Michal Šmarda zahajoval svou kampaň před podzimními volbami.

Poté ještě dodala: „Já bych tu otázku položila jinak. Jak je možné, že lidé, kteří celý život pracovali, nemají důchod, ze kterého se dá žít? Jak je možné, že milion seniorů má důchod pod 14 tisíc? Na to bychom se měli ptát. A politici jsou placeni za to, aby vymysleli, jak důstojné stáří lidem na konci života zajistit. To je podle mě klíčová otázka a takto bychom se měli bavit.“

Tento Maláčové postoj opět rozhořčil řadu lidí i politiků, kritizují ji teď za to, že nemyslí na budoucnost. „Peníze nejsou papírky z Dostihů a sázek,“ reagovala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a Maláčové vzkázala: „Těžce je vydělávají miliony konkrétních lidí. A k těm mám hlubokou úctu. Kdo ji nemá, nemá v politice co pohledávat.“

Do Maláčové si rýpnul i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek: „Jak moc pracovali, není pro pojistné systémy nijak podstatné. Podstatné je to, jak přispívali do systému. Jste první ministr práce a sociálních věcí, který tohle nechápe. Proto to taky tak vypadá...“

 

tarrica ( 1. října 2020 17:22 )

Tak jim to nezáviďte, zrušení superhrubé mzdy nás bude stát 4-5 krát tolik a kolik stály ,,čtyřtisícové příspěvky,, na lázeňské pobyty, kam se dostalo minimum starobních důchodců ? Jen bych to trochu specifikovala- je rozdíl důchodce,který odpracoval 40- 50 let a důchodce z řad nepřiz­půso­bivýc­h,kte­rý si jezdí pro důchod a dávky autem a práci neviděl ani z okna... a dostane také příspěvek.

marmat ( 29. srpna 2020 19:29 )

hubaucpanakoblihou: ZA KOLIK takovou zoufalou fejkovinu splodíte ???

marmat ( 29. srpna 2020 19:27 )

fotrpjotr: DROBNÉ.....doslova nestydaté, zralé na defenestraci,
rozeslal pouze Kalda.....35,-Kč/měsíc

marmat ( 29. srpna 2020 19:20 )

Ve vyspělém Světě je naprosto běžný 13.tý důchod........
Tak i naše Vánočné = menší polovina průměrného důchodu nás trochu zkultivuje a zařadí mezi ty, kteří si svých spoluobčanů - seniorů váží!!!
NIKOHO stáří nemine.......

Staroduchodce ( 29. srpna 2020 16:05 )

Kdyby se zrušil senát a kraje, respektive darmojedy sedící tam , na ně navázené státní úředníky, odpadly by náklady na jejich platy, vybavení a související servis a budovy by se využily smysluplněji. Jejich vznik zaštítil někdo srdíčkem. To by byla skutečně revoluce. Ti na krajích jsou na tom lépe, jelikož fungují na toku veřejných peněz jako hradláři na železnici a i malá kolejka se vždycky najde i do hradla. Byrokratický moloch EU by byl větší problém, to by bylo jako odstranit evropský socializmus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa