Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirus na tlačítku? Ministerstvo doporučuje, nemocnice nedodržuje: Problém je i s placením

Autor: Sabina Dračková - 
27. srpna 2020
05:15

Ať už jede na covid-19 test nebo na ORL či jakékoli jiné oddělení, musí každý, kdo přijíždí do Thomayerovy nemocnice v pražské Krči stisknout tlačítko na vjezd do areálu. U závor se také dá zaplatit pouze v hotovosti. Přitom ministerstvo zdravotnictví neustále klade na srdce všem institucím, aby byl jakýkoli styk bezkontaktní. Zdá se, že důsledněji to dodržují i obchodní centra než samotné nemocnice. Ta krčská přiznává: Na bezkontaktní vjezd i platby nemáme peníze.

„Koronavirus je mezi námi a hned tak nezmizí. Pomozte nám, ať nemusíme zavádět povinná celostátní opatření. Dodržujte, prosím, základní hygienická pravidla,“ prosí na webu a sociálních sítích ministerstvo zdravotnictví. Hlavní hygienička Jarmila Rážová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tato doporučení opakují prakticky kudy chodí.

„Pokud je to možné, plaťte bezkontaktně kartou či mobilním telefonem,“ zní jedno z doporučení, které má zamezit tomu, aby se lidé dotýkali stejných peněz a koronavirus by měl tak větší možnost se šířit.

Tlačítko pro zdravé i nakažené

Zdá se ale, že se Vojtěch s Rážovou snaží marně. Prosby a doporučení nevyslyšela - a příkladem tak rozhodně nejde - paradoxně nemocnice, kterou navíc řídí právě ministerstvo zdravotnictví. Při vjezdu autem do areálu Thomayerovy nemocnice každý musí zmáčknout tlačítko, které otevře závoru. To je na většině veřejných parkovišť v dnešní době už často vyřešeno moderním bezdotykovým systémem nebo senzorem.

Přitom právě do nemocnice tímto vjezdem jezdí ti, kteří potřebují otestovat na přítomnost koronaviru. Pro nakažené, zdravé i ty s jinou nemocí je tu tak jedno stejné tlačítko. Kdo by chtěl také zaplatit parkovné až při odjezdu, musí počítat s tím, že to také nepůjde bezkontaktně. U závor je totiž cedule oznamující, že platit zde lze pouze v hotovosti.

To nejen, že je proti ministerskému doporučení, ale nepozdává se to ani vládnímu zmocněnci pro vědu a výzkum ve zdravotnictví a epidemiologovi Romanu Prymulovi. „Bezkontaktní platba je určitě vhodnější než tohle,“ komentuje režim placení v Thomayerově nemocnici. Přiznává však, že neví, jestli náhodou není situace podobná i v dalších nemocnicích v Česku.

Nemocnice: Nemáme na to

„Pořízení nového systému vjezdů a výjezdů s využitím bezkontaktní platby za parkování by pro naší nemocnici znamenalo vynaložit nemalou finanční investici,“ řekl Blesk Zprávam tiskový mluvčí nemocnice Petr Sulek.

Sulek prozradil, že nemocnice má velice omezený rozpočet a finanční prostředky z něj prioritně vynakládají na pořízení zdravotní techniky, která přímo souvisí s vyšetřením a léčbou pacientů. Konkrétně zmínil rentgeny, lineární urychlovače, ultrazvuk a laboratorní techniku.

„Pokud by nemocnice pořídila zmíněný bezkontaktní systém úhrady parkovného, pak by musela 'obětovat' prostředky na pořízení zdravotnického vybavení určeného pro naše pacienty,“ dodal. Zároveň ale řekl, že pokud by byl stávající systém vyhodnocený jako mimořádně rizikový v souvislosti s šířením nákazy covid-19, tak by nemocnice mohla přistoupit k úplnému uzavření areálu pro vjezd cizích vozidel. Sulek také připomněl, že to tak již učinila jiná zdravotnická zařízení. „K tomuto kroku jsme však dosud nikdy nemuseli přistoupit,“ řekl na obranu nemocnice.

Nemocnice pro Blesk Zprávy reagovala i na nemožnost zaplatit bezkontaktně. „Každý návštěvník může před výjezdem z areálu nemocnice zaplatit parkovné prostřednictvím místních automatů, které jsou všem k dispozici,“ nabídl jinou možnost Sulka. „V tomto případě vkládá peníze do přístroje a nepodává je pracovníkovi ve vjezdové bráně. K přenosu nákazy pak tedy nemůže dojít,“ upřesnil.

Ministerstvo chválí obchody

Blesk Zprávy se ptaly ministerstva zdravotnictví, jestli bude na své nemocnice s doporučeními více apelovat. Ředitelka odboru komunikace s veřejností Gabriela Štěpanyová na to uvedla, že nemocnice v tomto nemají žádnou povinnost. Pochválila však jménem resortu ty, kteří jejich doporučení naopak dodržují.

„Je velmi pozitivní, že řada obchodů a dalších služeb se v tomto směru přizpůsobila a používá bezkontaktní způsoby placení, odebírání lístků apod.,“ uvedla. Podle Štěpanyové však vždycky závisí na možnostech daného subjektu. Protože nemocnice nemá peníze, je ministerstvo jako zřizovatel benevolentní. „V případě, že není z objektivních důvodů možné přejít na bezkontaktní formu, občanům doporučujeme bezprostředně po dotyku s tlačítkem či platbě penězi důslednou dezinfekci rukou,“ vyzývá mluvčí.

Zároveň ale resort neopomíná doporučení zdůraznit. „Bezkontaktní platby mimo jiné zmiňujeme v doporučeních - letáku pro veřejnost, který jsme rovněž rozeslali do všech přímo řízených organizací MZ,“ dodává.

Video  Prymula o rouškách, druhé vlně, cestování i o tom, proč nespí  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Tlačítko v MHD je „kapkou v moři“

Nejprve třeba pražský dopravní podnik přistoupil k tomu, že se dveře tramvají otevíraly automaticky - to právě proto, aby na tlačítko nemuseli všichni lidé neustále sahat. Toto opatření ale skončilo společně s koncem nouzového stavu.

Epidemiolog Roman Prymula si nemyslí, že by takového opatření bylo potřeba, nebo spíše, že by se tím něco změnilo. „To je hrozně velký zásah na to, že když se vlastně dostanete dovnitř, tak se potom stejně chytíte nějaké tyče,“ míní.

Prymula spíš radí si při nebo po jízdě v MHD vydezinfikovat ruce. „Vybrat z toho jenom to tlačítko, si myslím, že systémově není řešení,“ dodal pro Blesk Zprávy.

Jaronovaku ( 27. srpna 2020 07:54 )

Tlačítka na přechodech pro chodce a cyklisty je také docela dobré.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa