Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Smrt sestry z Thomayerky: Koronavirus chytla od taxikáře! Stěžovala si, že neměli dost roušek

Autor: veef - 
30. března 2020
12:59

K obrovské tragédii došlo o víkendu v Říčanech. V rodinném domě tu v neděli odpoledne našli mrtvou zdravotní sestřičku, která pracovala v Thomayerově nemocnici. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se nakazila od taxikáře, kterého v nemocnici hospitalizovali se zápalem plic a u nějž se později prokázala nemoc COVID-19. Pouhý den před smrtí si sestřička na sociální síti stěžovala na nedostatek ochranných pomůcek.

Stejně jako tisíce dalších zdravotníků bojovala sestřička v první linii s rychle se šířící nákazou, v neděli ale náhle zemřela. Zprávu, která všechny hluboce zasáhla, potvrdil Blesk.cz mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Sulek. „Můžeme potvrdit, že doma zemřela zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice. S ohledem na přání rodiny nebudeme tuto situaci jakkoli dále komentovat,“ řekl.

Podle informací Seznam Zpráv byla žena nakažená koronavirem, stejně jako její další kolegyně. „Je pravda, že některé sestry se nakazily mimo nemocnici a některé od pacienta, což byl bohužel případ této zdravotní sestry,“ uvedl pro server ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Podle serveru nebyl koronavirus bezprostřední medicínskou příčinou smrti.

Na místo tragédie vyráželi také kriminalisté, policie smrt sestry prověřuje, byla nařízena pitva. „Dosud zjištěné skutečnosti nenasvědčují tomu, že by se jednalo o násilnou smrt nebo sebevraždu,“ řekl pro Blesk.cz policejní mluvčí Zdeněk Chalupa.

Sestřička zemřela doma, zda měla už předtím nějaké zdravotní komplikace, není jasné. Pouhý den před smrtí na facebooku zveřejnila komentář, z nějž v kontextu celé tragédie mrazí: stěžovala si v něm na nedostatek ochranných pomůcek při péči o nakažené pacienty. „Jeden plášť, brýle a ústenka na 12hodinovou směnu fakt k takovému pacientovi (nakaženému koronavirem pozn. red.) nestačí. To se můžu svlékat, jak chci, a je mi to stejně prd platné,“ napsala.

Reagovala tak na vyjádření Thomayerovy nemocnice týkající se taxikáře (53), kterého přijali 10. března se zápalem plic a u něhož se až později potvrdila nákaza koronavirem. „Chceme zdůraznit, že zdravotnický personál (tzn. sestřičky na JIP vč. lékaře) nepochybil a v dané situaci se zachoval zcela profesionálně a dle standardních postupů a opatření. Zdravotní sestry i lékař dělali všechno pro to, aby pacienta především zachránili a udrželi jej při životě, a to navzdory tomu, že se jednalo o velmi komplikovaného a extrémně obézního pacienta, který tak dostal šanci na život, i když nyní je jeho stav zatím ještě vážný,“ stojí v prohlášení nemocnice.

Podle Sulka používají zdravotníci, kteří se starají o pacienty s COVID-19, povinně zdravotní pomůcky nejvyšší možné ochrany. „Samozřejmostí je používání respirátoru typu FFP3. Ochranné pomůcky včetně respirátorů mění každých osm hodin,“ řekl Sulek.

Nakažené sestry i senioři

Na plicním oddělení, kde byl zpočátku hospitalizován nakažený taxikář se zápalem plic a u něhož se pak potvrdila nákaza koronavirem, se nakazily celkem dvě zdravotní sestry, nákaza se následně potvrdila i u dalších šesti zdravotních sester z oddělení následné péče.

„V první vlně testování se ukázala nákaza u tří zdravotních sester. K jejímu přenosu došlo dle zjištění v komunitě a nikoliv uvnitř nemocnice. Následně se bohužel nákaza ukázala u dalších tří sester,“ uvedla nemocnice.

Na jedné ze čtyř stanic oddělení následné péče je také 24 nakažených seniorů, 75letý muž s COVID-19 zemřel.

Remdesivir pro taxikáře

Taxikáře, kterého přijímali v Thomayerově nemocnici, převezli 14. března do Všeobecné fakultní nemocnice, kde byl napojen na ECMO - mimotělní oběh. V úterý 24. března začal dostávat experimentální lék Remdesivir. Jeho stav se následně zlepšil, v pátek pacienta od mimotělního oběhu odpojili.

Video  Zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice náhle zemřela. Byla nakažená koronavirem  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cid2000 ( 31. března 2020 01:50 )

Novináři stále senzačně podsouvají občanům,že paní zemřela na COVID-19!!!

BoziMilda ( 31. března 2020 00:10 )

Protože zachraňujou každýho. A budou i tebe, ačkoliv jsi pro společnost neužitečný pindal z netu, stejně jako já nebo i ostatní, co máme ještě čas tady tlachat.

.tg.bb ( 30. března 2020 22:40 )

.tg.bb ( 30. března 2020 22:38 )

Koronavirovaný.

.tg.bb ( 30. března 2020 22:37 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa