Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šokující foto: Takhle se promořují Češi v Chorvatsku! Je to hazard, hřímá Prymula i Rážová

Autor: Sabina Dračková - 
26. srpna 2020
05:00

Varování před chorvatskou „party-pláží“ Zrce si Češi k srdci nevzali. Opět se teď objevují snímky a videa Čechů u bazénu - těm jednomu po druhém průvodce lije pití do úst přímo z lahve. Blesk Zprávy video ukázaly ministru Adamu Vojtěchovi i hlavní hygieničce Jarmile Rážové. Ministr se obává podobného problému jako v Techtle Mechtle, Rážová upozorňuje, že by dotyční neměli po návratu do Česka mezi lidi. Epidemiolog Roman Prymula dokonce zmínil, že by u Chorvatska bylo pro Čechy na místě zpřísnění - jako k tomu přistoupilo třeba Rakousko.

Slunečný ráj celodenních diskoték, alkoholu a tance, radovánky u bazénu - tak vypadají všechny výlety zejména mladých Čechů na oblíbenou „party-pláž“ Zrce na chorvatském ostrově Pag. Na sociálních sítích se ale objevilo video, kde se účastníci chlubí zábavou, která v době koronavirové působí při nejmenším jako hazard se zdravím nejen svým, ale svých blízkých.

13 lidí z jedné lahve

Na okraji bazénu sedí v plavkách třináct vysmátých mladíků a slečen, mají zakloněné hlavy a otevřená ústa. Kolem nich prochází průvodce české společnosti, která výlety na diskotékové místo pořádá, a každému z účastníků dá napít přímo z lahve.

Na sociálních sítích se už lidé začali nad snímky z videa pozastavovat a ptát se na ně premiéra Andreje Babiše (ANO) i ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Odpověď však nepřišla. Video nyní resortu zdravotnictví ukázaly Blesk Zprávy, aby zhodnotil, zda je takové chování v pořádku.

Zveřejnit fotografie bez svolení společnosti redakce nemůže. Blesk Zprávy organizátora víkendové party, kterým je firma Party kýbl, hned v pondělí kontaktovaly s dotazy, zda apelují na své pracovníky a klienty, aby dodržovali zásady hygieny v zájmu vyhnutí se nákazy koronavirem. Ptali jsme se také na to, zda má firma nastavená nějaká interní hygienická pravidla a zda je podle vedení takové chování jednoho z jejich pracovníků v pořádku. Na dotazy společnost do uzávěrky neodpověděla.

Vojtěchovi vadí těsný kontakt

„Já tomu rozumím, že se lidé chtějí bavit, ale v souvislosti s covid-19 s sebou tato zábava nese významná rizika,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Zároveň připomíná, že se jeho resort snaží občany neustále vyzývat k „maximální obezřetnosti a dodržování základních pravidel hygieny".

Vojtěch tak opět zmiňuje známou svatou trojici: rozestupy, roušky a umyté ruce. „A to bez ohledu na to, zda pobýváme v ČR či na dovolené v zahraničí,“ dodává. Je však jasné, že lidé na snímcích z bazénových radovánek si z ministrova doporučení nic moc nedělají.

„Na videu naopak dochází k těsnému kontaktu mezi účastníky akce skrze pití z jedné lahve, obdobně tomu bylo v Praze v klubu Techtle Mechtle. Následky v podobě dvou stovek pozitivních a zásah i do zdravotnických zařízení a domovů pro seniory jsou nám všem známy,“ připomíná ministr zdravotnictví.

Prymula: Brčko bylo horší

Nad pitím z jedné lahve se pozastavuje i epidemiolog Roman Prymula. „Úplně zodpovědné chování to není, pokud to tam konzumují tímhle způsobem,“ říká. 

Jak zmínil ministr Vojtěch, v Česku je známý podobný případ z pražského klubu Techtle Mechtle. Ten se stal ohniskem nákazy v hlavním městě a rozšířil se z něj i do některých dalších regionů. V souvislosti s ním hygienici evidují nejméně 165 nakažených. Na začátku všech případů stálo to, že si parta lidí objednala společný drink a nehlídali si svá brčka.

Podle epidemiologa Romana Prymuly je otázkou, jaký byl ve skutečnosti kontakt jednotlivců s lahví. „Pokud by to bylo z lahve bez kontaktu s tou lahví, tak to riziko je výrazně menší než pití z jednoho brčka, to je potřeba říct,“ míní.

„Pařmeni“ by teď neměli mezi lidi

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová razí stejná opatření jako Vojtěch, po zhlédnutí videa tak i ona reaguje nelibě. „Obdobné akce jsou z epidemiologického hlediska velmi problematické,“ říká nejprve. Konkrétně jí vadí společná konzumace nápojů. „Pokud navíc účastníci například pijí z jedné lahve, riziko přenosu eventuální nákazy se ještě zvyšuje,“ komentuje.

Hygienička rovnou v souvislosti s tímto případem upozorňuje, že by lidé měli dodržovat vydaná doporučení. Jak říká Rážová, vydali je právě kvůli podobným „pařmenům“. „Doporučení jsme vydali v souvislosti s častým výskytem případů nákazy covid-19 u účastníků hromadných akcí v průběhu dovolené v Chorvatsku,“ připomíná.

Podle toho by se cestovatelé při návratu do ČR měli chovat obezřetně, nosit roušky, omezit kontakt s velkými kolektivy a sledovat svůj zdravotní stav. V případě příznaků by podle Rážové samozřejmě měli neprodleně telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře.

U Chorvatska hrozí pro Čechy zpřísnění

Pravdou je, že nekvalitní video neumožňuje bezpečně posoudit, zda se všechny rty lahve skutečně dotkly. Zřetelné však je, že u některých tomu tak je. „Kdyby se dotýkali, je to prakticky pití z jedné lahve, to už je samozřejmě velmi riziková věc,“ dodává epidemiolog Roman Prymula a v této souvislosti se přiklání ke slovům epidemiologa Rastislava Maďara, který před „party místem“ Zrce otevřeně varoval.

Video  Z Chorvatska bez problému a karantény? Jistota to není, varuje Maďar  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Určitě by měli být obezřetní, protože dneska je Chorvatsko poměrně riziková země vzhledem k počtu případů, které tam jsou, takže tam to riziko šíření je,“ upozorňuje vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Prymula.

Blesk Zprávy se proto Prymuly ptaly, zda by byl pro zpřísnění podmínek pro cestování Čechů do Chorvatska. Jak naznačil, zřejmě ano: „O tomto asi budeme muset hovořit, protože tak jak Rakousko přistoupilo k určitému zpřísnění, si myslím, že bychom o tom měli začít hovořit i my.“

Slovinsko a Rakousko zařadilo kvůli epidemiologické situaci Chorvatsko na seznam rizikových zemí. Průjezd přes tyto státy je ale možný. V případě Slovinska nesmí trvat déle než 12 hodin. Rakousko při návratu z Chorvatska vyžaduje přejezd bez zastávky. Podle informací na webu českého ministerstva zahraničí k doložení, že zemí cestovatel pouze projíždí, stačí dostatek paliva v nádrži. Lidé jsou povinni vyplnit formulář pro vstup a tranzit.

Video  Překvapený Prymula řekl, odkud si Češi vozí nákazu. Z dovolené ani tak ne. Varuje ale před Tureckem a a Egyptem. (21. 7. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Češi nákazu z Chorvatska vozí

Před návštěvou Chorvatska, oblíbeného i u českých dovolenkářů, v pátek varovalo nejen Rakousko, ale i Itálie a Slovinsko. Německá vláda tentýž den varovala před cestou do některých částí země. České ministerstvo zahraničí dnes na svém takzvaném semaforu řadí Chorvatsko do „zelené skupiny“, kde jsou státy Evropské unie, kam je podle Černínského paláce z hlediska koronaviru cesta možná, a to bez omezení.

Nákaza koronavirem se za týden do středy 19. srpna prokázala u 35 Čechů, kteří pobývali v Chorvatsku. Je to polovina počtu z předchozího týdne. Od začátku prázdnin je takových případů 142. 

mord ( 27. srpna 2020 02:48 )

Ale ty už tam dozorce nebudeš šmudlo dej si hadru na a zalej se třeba do vápna

Ji kuba ( 26. srpna 2020 20:33 )

Souhlas. Společnost by měla mít taková práva, jaká si zaslouží. A Češi jsou přeborníci v tom, jak všechno ochcat...

nespokojeny ( 26. srpna 2020 20:13 )

Češi jezdí bezohledně i bez alkoholu. Řešit něco následně je zbytečné.
Takže nula!!!!

Ji kuba ( 26. srpna 2020 19:42 )

Ji kuba ( 26. srpna 2020 19:32 )

Je to podobný jako řídit vožralej. Je šílený, kolik je v českém národě primitivních hovad. Jsem sobeckej *** a ještě se tím budu vytahovat v diskuzích a na sociálních sítích. Neskutečný

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa