Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Maďar z Chorvatska peskoval Čechy za „pařbu“ u moře a šíření viru. Jenom šíří strach, zuří cestovky

Aktualizováno -
4. srpna 2020
10:33
Autor: Pavlína Horáková, kal - 
3. srpna 2020
18:55

„Tak pařit je zjevně nezbytně nutné,“ rozčílil se v pondělí epidemiolog Rastislav Maďar. Namíchlo ho, že si někteří Češi neodpustili cestu do chorvatského letoviska Zrče na ostrově Pag, které je vyhlášené velkými hudebními party. Zmínil přitom, že výsledkem jsou nakažení v různých částech republiky. Jenže lidem neuniklo, že se o svůj hněv na twitteru podělil sám z dovolené v Chorvatsku. Maďar se brání, že svoji cestu avizoval už dřív. A že vyrazil vlastním autem do soukromého apartmánu, jak už dříve uvedl v Epicentru Blesk Zpráv. Poslanec Dominik Feri (TOP 09) se pak do Maďara pustil jako do „arogantního úředníka“, Maďar jako lékař z praxe reagoval se slovy „asi nová doba“. A ještě ostřejší byl místopředseda asociace českých cestovních kanceláří Jan Papež, podle kterého by měl Maďar skončit.

Jeden z předních epidemiologů Česka, Rastislav Maďar, vštěpoval Čechům, že nejjistější je letošní léto zůstat doma. Sám se těšil nicméně k moři. „Pokud to bude možné, tak bych vyrazil aspoň na týden na Makarskou riviéru,“ přiznal v pořadu Epicentrum v polovině července. Zdůraznil přitom, že pojede autem do soukromého apartmánu. Plánoval se také rozhodně vyhýbat davům a početnějším skupinám, aby co nejvíce eliminoval možnost nákazy koronavirem.

Maďarovi plány „klaply“ a i z prosluněné Makarské přes sociální média peskuje některé spoluobčany. „Zrče na chorvatském ostrově Pag je vyhlášené místo pro mega dance party velkých mas lidí z různých zemí Evropy. Ano, už tam byli v červenci i Češi, a ano, už z toho máme nakažené v různých částech ČR. Tak pařit je zjevně nezbytně nutné i v době pandemie bez ohledu na zdravý rozum,“ hněval se na svém twitteru.

Dočkal se okamžitě i některých kritických reakcí za to, že je sám mimo republiku. A tak připomněl své dřívější výroky. „To není nic tajného, říkal jsem to do médii mnohokrát, že budu týden v Chorvatsku. Nejde o místo, ale o způsob. To zdůrazňujeme po celou dobu. Vlastním autem do soukromého apartmánu bez cizích kontaktů je to dokonce mnohem bezpečnější než na hromadné akci u nás v ČR,“ kličkoval.

Maďar nazvedl ze žisle i zástupce cestovek Místopředseda asociace Jan Papež ve vysílání České televize řekl, že epidemiolog jen šíří strach. Na paškál si vzal i preiéra Andreje Babiše (ANO). „Já nevím, co tím sleduje. Za prvé, taková informace je na hraně říkat, že se někdo nakazil na konkrétném místě. Pokud k tomu má opravdu důkaz, tak bych to možná respektoval. Ale to jsou všechno takové balónky, které se vypouští, aby lidé měli strach, aby měli strach z cestování. I pan premiér nabádal, aby lidé zůstali doma, a pak sám odjede do zahraničí na dovolenou. To je něco, co je neseriózní, co by si politici neměli vůbec dovolit a pokud si to dovolí a prokáže se, že vypouští jen strach, tak by měli odstoupit. A to se týká i pana Maďara,“ zuřil Papež.

Rýpavý byl i poslanec TOP 09 Dominik Feri. „Arogantní úřednické kázání. Nechte žít lidi podle jejich představ,“ napsal na twitter zákonodárce, který se předtím na sociální síti pochlubil snímky s Portugalska, kde si užíval s přáteli. V Maďarovi to v tu chvíli už vřelo, odvětil: „Tak jasně, poslanec bude označovat lékaře z praxe za úředníka. Asi nová doba. Fakt dobrý! Ať si každý žije, jak chce, vážený pane, pokud neohrožuje ostatní. Tomu snad rozumíte, ne?!“

Situace je ale poměrně komplikovaná. V Česku je kapacita hromadných vnitřních akcí omezena na 500 osob a většina hudebních festivalů zrušila letošní ročníky. Ale Chorvatsko se svými 5294 nakaženými od začátku epidemie nepatří mezi rizikové země, a tak si čeští dovolenkáři trošku více dovolují.

Ludvík se za festivaly přimlouval

Jak se má ale běžný občan zorientovat mezi radami odborníků? Už začátkem května v Epicentru vyslovil ředitel největší nemocnice v Česku, FN Motol, Miloslav Ludvík poměrně radikální názor. „Vyslal bych všechny děti zpátky do školy a povolil bych všechny letní festivaly,“ řekl Ludvík. Chtěl urychlit rozvolňování opatření. Koronavirus podle něj není nebezpečnější než chřipka, i když přiznal, že vyhrát nad ním bude složité.

Podle ředitele motolské nemocnice by tak virus mohl „projít“‎ hlavně mladší generací, u které má nemoc covid-19 lehký průběh.

Ludvík je momentálně také na dovolené, ale v Rakousku. A zdá se, že na rozdíl od Maďara se umí uvolnit a od koronavirových diskusí si trošku odpočinout. Na dotaz redakce Blesku totiž mile odvětil, že je na dovolené a o reakcích svého kolegy nic neví.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rampepurda ( 11. srpna 2020 10:25 )

Snímky S Portugalska? Chodil ten novinář do školy?!

BoziMilda ( 5. srpna 2020 16:21 )

Co by zafungovalo, aby se virus nešířil ? Pouze hromadná sebevražda lidstva nebo srážka s kometou. Ten virus tu už bude navždy, pochopte to konečně panikáři. Můžete se zavřít doma, můžete zkusit zavřít doma všechny ostatní, ale stejně jednou vylezete ven a ten virus tam pořád bude.

fico ( 4. srpna 2020 11:55 )

Vy toho asi nechápete víc.

fico ( 4. srpna 2020 11:51 )

fico ( 4. srpna 2020 11:50 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa