Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ideální chvíle naočkovat se, vyzývají lékaři. A zmínili smrtící tyfus v Chorvatsku

Autor: Markéta Mikešová - 
5. června 2020
05:20

Proočkovanost v Česku dlouhodobě klesá a během pandemie se na tom nic nezměnilo. Mnoho lidí se do ordinace bálo přijít, a tak zřejmě šla dolů ještě více. Kromě toho, že se tím oslabuje kolektivní imunita, je to problematické i z toho důvodu, že pokud by lidé chytili některou z preventabilních nemocí a do toho koronavirus, pro organismus by to bylo extrémně zatěžující. Dostupná očkování tak do jisté míry chrání i před covid-19. Právě teď je ideální situace je dohnat, říkají lékaři.

Podle předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilony Hülleové nestopli pediatři očkování ani během pandemie. Vakcinaci považují za mimořádně důležitou, hlavně v současném stavu, kdy se proti ní zvedá takový odpor. „Pokles se nám podařil zastavit, ale nejsme spokojeni. Máte tu asi 7 procent dětí, které například nejsou očkovány proti tetanu,“ uvedla lékařka.

Podle ní je nejmenší proočkovanost v Praze a pak v moravských krajích. V těchto regionech se vrací onemocnění, která byla dříve vzácná, stačí zmínit lokální epidemie spalniček. „Někteří naši kolegové znali tyto nemoci pouze z učebnic,“ říká Hülleová a zdůrazňuje, že procento neočkovaných dětí je poměrně významné. „Přestává nám fungovat kolektivní imunita. Ohroženy jsou chronicky nemocné děti,“ popisuje možné důsledky.

Právě proto očkovací nasazení nesnižovali pediatři ani při koronakrizi. Situace ale byla ze začátku komplikovaná, chyběly jim ochranné pomůcky. „Neočkovali jsme pouze děti v karanténě a nemocné dětí,“ uvádí šéfka pediatrů. V tomto nasazení podle ní chtějí lékaři pokračovat, vyzývá proto rodiče, aby s dětmi vyrazili do ordinací.

Teď je totiž ideální chvíle. Díky karanténě, která lidem nedovolovala nikam chodit, se výrazně snížila nemocnost. Děti jsou tedy zdravé, odpočaté a vakcíny zvládnou skvěle. „Kdy jindy je naočkovat než teď,“ upozorňuje Hülleová. Rodiče navíc mohou využít novinku, která platí od začátku května – vakcína proti meningokoku B je pro děti do 6 měsíců zdarma. Rodiny tím ušetří až 10 tisíc korun.

Chřipka a koronavirus? Nebezpečná kombinace

Podobně hovoří Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů. Podle ní se pediatři s nedůvěrou rodičů k očkování potýkají dlouho, o záležitosti se proto musí mluvit.„I v dnešní situaci, kdy se potýkáme s touto pandemií, se můžeme potýkat s jinými epidemiemi,“ zdůrazňuje lékařka, proč nelze očkování zanedbávat, ani když tu máme koronavirus.

Pokud by se totiž stalo, že by se člověk nakazil některou z chorob, proti které existuje očkování, a pak ještě koronavirem, mohlo by to být pro něj velmi náročné. To říká i praktický lékař Igor Karen. „Myslím si, že kdyby přišla chřipka a do toho koronavirus, tak to má podobné příznaky. Pokud by obě nemoci přišly naráz, pro organismus by to bylo hodně zatěžující,“ míní.

Více než kdy dříve proto stoupne důležitost očkování proti chřipce. „Když budeme imunizovat proti chřipce, tak můžeme zmírnit dopady koronaviru,“ je přesvědčen Karen. Informační kampaň k tomuto očkování ale bude třeba spustit až v říjnu, v Česku se totiž posouvá období, kdy dochází k vrcholu epidemie – dříve to byl prosinec a leden, dnes spíše únor a březen.

Chřipka je však jen jednou z nemocí, na kterou by lidé měli myslet. Podle lékaře například roste rezistence pneumokoků proti antibiotikům, tudíž i význam tohoto očkování. Přitom v Česku jsou miliony lidí, pro které je riziko pneumokoků často i násobně vyšší, například senioři, osoby s nemocnými ledvinami, srdcem, plícemi, kuřáci, alkoholici nebo HIV pozitivní.

Lidé, kteří často cestují do jižních zemí, by zase měli myslet na očkování proti tyfu. „Tyfus už je i v Evropě, například v Chorvatsku. Pokud někdo často jezdí do jižní Evropy, určitě by se měl očkovat,“ radí Karen. Samozřejmostí je pak vakcína proti klíšťové encefalitidě. Zájem o ni podle lékaře v Česku roste, ale stále nemáme takovou proočkovanost jako ostatní země.

Je to jen pár příkladů, kdy je očkování skutečně potřeba. Každý člověk by měl vakcíny, které mu chybí, prodiskutovat se svým praktickým lékařem. Odborníci očekávají, že poptávka poroste. Již ji pozorují farmaceutické firmy.

„Vlivem koronavirové pandemie a jejímu možnému návratu na podzim letošního roku jsme svědky nárůstu poptávky po očkovacích látkách v EU. V mnoha případech výrobci zaznamenávají převis poptávky nad možnými výrobními kapacitami. Proto je nyní nezbytné, aby Ministerstvo zdravotnictví ČR a další úřady koordinovaly potřeby České republiky nejen s výrobci, ale také s dalšími evropskými státy, aby bylo zabezpečeno dostatečné množství očkovacích látek pro ohrožené skupiny obyvatelstva,“ uvádí Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

trintin ( 5. června 2020 11:37 )

Díky karanténě, která lidem nedovolovala nikam chodit, se výrazně snížila nemocnost. Děti jsou tedy zdravé, odpočaté a vakcíny zvládnou skvěle.?? Konečně profesionální rada odborníka. Pokud se vy a děti nenecháte vakcinovat okamžitě, může být vakcinace v běžném životě nebezpečná a nezvládnatelná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa