Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Do mě tu sra*ku nedostanou.“ Odpůrci očkování vakcínu proti koronaviru rázně odmítají

Autor: Mii - 
22. dubna 2020
05:30

Svět se aktuálně předhání v tom, kdo dříve vyvine účinnou vakcínu proti koronaviru SARS-CoV2. Jedině ta totiž spolehlivě ochrání populaci a předejde velkému počtu obětí. Druhou možností je promoření populace, ale to bude jednak trvat déle a jednak není zcela bez rizika. Podle současných odhadů by vakcína měla přijít za rok a půl, už nyní však budí emoce – odpůrci očkování hlásí, že si ji v žádném případě píchnout nenechají. Koronavirus je podle nich pouze nafouknutá bublina.

Velmi vyhraněné názory na možnou vakcínu proti koronaviru lze dohledat na prakticky všech internetových diskuzích v Česku, které se „rizikům očkování“ věnují. I když látka ještě neexistuje, odpůrci zde mají jasno - nechají si ji dát jen přes jejich mrtvolu.

„Raději se promořím, než abych si do sebe nechala opakovaně píchat jedy,“ tvrdí například uživatelka Lucie. „Jak to chtějí s vakcínou dělat? Nařídí ji povinně všem, ať vás může očkování zabít, nebo ne? Mně málem dvakrát za sebou zabilo dítě (očkování, pozn.red.) a nesmí dostat už ani tetanovku. Předpokládám, že ani průkaz ZTP/P je nezastaví,“ ptá se naštvaně Marie.

Že stát nařídí povinné očkování proti koronaviru, je častá obava diskutujících. Narativ, který se opakuje v jejich komentářích, je ten, že celá pandemie je umělá, koronavirus ve skutečnosti není o nic nebezpečnější než obyčejné nachlazení. Světové vlády zavedly všechna ochranná opatření jen proto, aby mohly kontrolovat populaci a pak jí nařídily povinnou plošnou vakcinaci.

„Největším problémem jsou politici (…) mají tu drzost požadovat, aby lidi jako stádo odkývali ‚testování' a nechali se ohrozit domněle ‚ochranným očkováním',“ hněvá se Hana. Uživatelka Vera zase upozorňuje na údajně vysoké zisky farmaceutických společností.

„Žádná vakcína není zbytečná, každá přinese peníze. A viry, co mutují, mohou mít navíc každoroční update,“ píše. Pan Ota tento názor kvituje. „A proto se vymyslel virus… miliardy pro pana Gatese (miliardáře Billa Gatese, pozn. red.) se chystají… a hezky se sníží i počet obyvatelstva, dvě mouchy jednou ranou…“ uvádí ve svém komentáři.

Uživatel vystupující pod jménem Ronja má proto jasno. „Ať si to píchnou, víš kam, do mě tu sra*ku nedostanou,“ vzkazuje rázně.

Je to hoax, varuje Hamáčkův úřad

Podobných komentářů jsou k dohledání desítky. Je jich dokonce tolik, že zakročit již muselo ministerstvo vnitra, respektive jeho Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH). To se mimo jiné zabývá vyvracením hoaxů a dezinformací v Česku. Úřad zdůrazňuje, že žádné plošné škodlivé očkování, které by mělo sloužit jako nástroj pro kontrolu společnosti, se nechystá.   

Video  Epidemiolog Maďar: Stále nemáme lehké spaní, může přijít druhá vlna nákazy  - Bohuslav Štěpánek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Konspirační teorie o připravovaném nuceném či plošném očkování v souvislosti s koronavirem jsou velmi často propojovány s dezinformačními narativy o ‚utajených záměrech elit a očkování jako prostředku k nastolení totalitní světovlády'. Těží především z často iracionálního přesvědčení některých lidí, že je očkování nejen neúčinné, ale dokonce i nebezpečné. Takovéto (dez)informace jsou v současnosti bezpředmětné a slouží především k vyvolávání strachu, nedůvěry a paniky,“ uvádí CTHH.

Pětině lidí očkování „nevoní“

O plošném očkování proti koronaviru se nicméně již v některých zemích reálně diskutuje. Debatu rozvířili například italští politici. Kladně se k návrhu staví náměstek ministra zdravotnictví Pierpaolo Sileri. „Vzhledem ke škodám, které virus napáchal, musí být očkování proti covid-19 povinné. Až bude garantována účinnost a bezpečnost vakcíny, musí se očkovat všichni, aby se už nikdo nemohl nakazit,“ uvedl podle italské agentury APA. Sileri nemoc sám prodělal.

Jiní experti ale tvrdí, že povinnost nebude třeba zavádět zákonem. Podle poradce italské vlády Waltera Ricciardiho se lidé budou chtít po všech současných zkušenostech nechat naočkovat sami. „Italové si osobně prožili strach z nemoci a nechají se očkovat dobrovolně,“ myslí si Ricciardi, který zároveň působí ve Světové zdravotnické organizaci (WHO).

Z dosavadních průzkumů ale masivní zájem nevyplývá. Například anketa britské Královské společnosti pro veřejné zdraví (RSPH) mezi 5000 Brity odhalila, že 19 procent lidí očkování proti koronaviru odmítá nebo si nejsou jistí, jestli by si ho nechali píchnout.

V USA byl výsledek podobný – podle analýzy společnosti LX/Morning Consult by se 9 procent dotázaných Američanů nenechalo naočkovat, 11 procent by pak počkalo, až uvidí, co vakcína udělá s ostatní lidmi.

První vakcína již na podzim?

Vše je ale hudba daleké budoucnosti. Vakcína se nachází teprve ve vývoji a před svým zveřejněním bude muset projít rozsáhlými klinickými testy. Ty už nicméně běží u dvou experimentálních vakcín v Číně – jednu vytvořila společnost Sinovac Biotech a druhou Ústav biologických produktů a Ústav virologie, který sídlí přímo ve Wu-chanu, odkud se nákaza rozšířila do celého světa.

Testy na lidech byly zahájeny rovněž u vakcíny mRNA-1273, za kterou stojí americký Národní ústav zdraví (NIH) se společností Moderna. Pokud vše půjde dobře, slibuje, že první prototyp by měl být dostupný pro lékaře již na podzim. A další nadějí jsou třeba vakcína CHAdOxl od Oxfordské univerzity či očkování z laboratoře izraelské firmy Migal Galilee.

Celkem na vývoji očkování proti SARS CoV-2 pracují zhruba čtyři desítky firem z celého světa. Jejich snaha je zlehčená tím, že současný virus je podobný tomu, který stál za epidemií SARS v roce 2003. Vědci proto mohou vycházet látek, které byly vyvíjeny tehdy. Oba dva viry jsou si geneticky podobné z 80 procent.

Video se připravuje ...
Další videa