Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jedna z nadějí padla! Šéfka plicařů Martina Vašáková tvrdí: Očkování proti tubeře? Před koronavirem nechrání!

Autor: Kristýna Beránková - 
15. dubna 2020
05:15

Očkování proti tuberkulóze zabírá i na koronavirus? Jestli jste se upínali k naději, že nás může ochránit vakcína, kterou dostala většina Čechů, přichází zklamání. Podle profesorky Martiny Vašákové studie vychází z chybných předpokladů.

Na první pohled to vypadá logicky a hezky se to poslouchá! Úmrtnost na covid-19 je v zemích, které donedávna očkovaly proti tuberkulóze, 5,8 krát nižší než tam, kde se neočkovalo. A hranice mezi nimi částečně kopíruje bývalou železnou oponu. Vyplývá to ze studie Newyorského technologického institutu. Jenže… „Ta studie velmi pravděpodobně není dobře zpracovaná. Existují veřejně přístupné informace, že ještě v osmdesátých a devadesátých letech většina evropských zemí proti tuberkulóze plošně vakcinovala,“ vysvětluje profesorka Martina Vašáková, předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Senioři jsou očkovaní

Tuberkulóza patřila k nejhorší metlám lidstva, kosila miliony nemocných, takže jakmile byla na počátku 50. let minulého století k dispozici bezpečná vakcína, začalo se masově očkovat. „Včeličku" dostaly děti stejně jako dospělí. „Populace z hlediska koronaviru riziková, tedy dnešní senioři, je ve všech evropských zemích proočkovaná stejně,“ upozorňuje profesorka Vašáková. Plošně očkovat proti „tubeře" se přestávalo postupně, podle toho, jak se dařilo konkrétním zemím nemoc potlačovat. Ve Španělsku třeba v roce 1981, v Rakousku 1990, ve Velké Británii v roce 2005 a v Česku v roce 2010.

Proč se ale někde umírá méně

Důvody, proč se podle statistik na „východě" Evropy umírá méně než na „západě", je tak třeba hledat jinde. Roli může hrát disciplinovanost lidí při dodržování nařízených protiepidemických opatření, ale třeba i podíl seniorů ve společnosti.

Vakcína posiluje imunitu

Přestože očkování proti TBC nemůže být vysvětlením, proč se v zemích bývalého východního bloku méně umírá, v boji s koronavirem pomoci možná může. Proti tuberkulóze se očkuje tzv. živou vakcínou. Ta obsahuje oslabený „bacil" mycobacterium bovis, jde o méně zákeřného příbuzného původce tuberkulózy mycobacterium tuberculosis. Kromě ochrany před „tuberou" vakcína stimuluje imunitní systém, a tak by mohl mít víc síly i pro boj s dalšími infekcemi. V současnosti probíhá v Nizozemsku studie, kdy tisíc zdravotníků v osmi nemocnicích dostane buď vakcínu proti TBC, nebo neúčinné placebo. Zda pomůže, nebo ne, se bude teprve zkoumat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Waldor ( 15. dubna 2020 14:01 )

Nejsem lékař, ale sociální vědec, ale tuhle studii znám. Ta hranice nevede očkováno proti TBC neočkováno proti TBC, ale vede přesně podle čáry, kde dnešní lidé 50 plus chodili nebo nechodili do školky či jeslí. Vede tedy i napříč Německem pokud by si někdo dal tu práci to vyhodnotit i po spolkových zemích. Tam kde dnešní šedesátníci jako děti zůstávali v předškolním věku doma řádí koronavir výrazněji než tam, kde se dnešní šedesátníci imunizovali vším možným v jeslích a školkách.
Valdemar Koziar

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa