Nezaměstnaný Valentino P. má v rejstříku trestů záznam za vloupání do domů ve Finsku, Francii, Španělsku a také v Chorvatsku, kde žije. U pražského městského soudu vypověděl, že do Česka přijel zhruba před rokem s kamarádem, který mu řekl, že „se tu lépe pracuje než doma“.

Sedmadvacetiletý Valentino pak postupně v únoru, dubnu a červnu vykradl domy movitých majitelů v Brně, v Praze 6 a v okrese Praha-východ. Zaměřil se na luxusní šperky a značkové oblečení, sebral i hotovost v eurech či dolarech. Do vyhlédnutých objektů se dostával vypáčením francouzských či běžných oken, čímž majitelům způsobil další škodu - podle obžaloby celkově za 246 000 korun.

Ital v úterý řekl, že si domy vytipoval náhodně, když procházel nebo projížděl kolem. Pokaždé prý zkusil zazvonit, a pokud byl objekt prázdný, vloupal se dovnitř. S dlouhým výčtem ukradených věcí, které zmiňuje obžaloba, ale nesouhlasí.

„Paní soudkyně, kdybych sebral všechny ty věci, co jsou tam uvedené, tak bych se do Čech už nikdy nevrátil a dneska bych byl bohatým mužem, ne chudým,“ podotkl s tím, že ukradené zlato prodával „jednomu cizinci“. Svou chudobu dokládal soudnímu senátu tím, že v Chorvatsku nemohl zaplatit pokutu za svou těhotnou ženu, která kvůli tomu musela jít do vězení.

„Ztratili jsme hlavu“

Valentina dopadla česká policie poté, co znovu přijel do ČR v doprovodu svého čtyřiadvacetiletého bratra a devatenáctiletého Tonyho J. Mladíci si nejprve užívali v brněnských podnicích, kde jim brzy došly peníze. Tony J. se proto počátkem července neúspěšně pokusil krást v domku v Ostrovačicích. Když se skupinka přesunula do Prahy, vloupal se do domu v Kladně a sebral tam stoeurovou bankovku (tehdy zhruba 2500 korun). „Ztratili jsme hlavu a dělali jsme hlouposti,“ řekl k tomu v úterý.

Poté se mladíci zaměřili na dům v Praze 4, kde je ale vyplašil alarm, a policisté je pak dostihli před českými hranicemi. Od té doby je trojice ve vazbě na Pankráci.

I Tony J. a mladší z bratrů jsou recidivisté. Jovanovice odsoudili za krádež ještě jako nezletilého v Rakousku, Pantic byl ve vězení v Rakousku a Finsku. Hlavní líčení bude pokračovat ve středu a čtvrtek výslechem svědků.

Fotogalerie
3 fotografie