Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Očkujte se proti chřipce, apeluje Vojtěch. Lékaři se bojí nedostatku vakcín

Autor: ula, ČTK - 
1. června 2020
05:00

Česká vakcinologická společnost ČLS JEP (ČVS) upozornila, aby se Česko připravilo na zvýšený zájem o očkování proti chřipce a apelovala na praktické lékaře, aby si zajistili dostatečné množství vakcín. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že je třeba zvednout proočkovanost veřejnosti a zabránit případnému náporu dvou epidemií naráz. Lékaři, které Blesk Zprávy oslovily, mají již zásoby objednané. Obávají se nedostatku vakcín, další si myslí, že strach z covid-19 zájem o očkování nezvedne.

„Již nyní zaznamenáváme signály, že je třeba se v letošním roce připravit na zvýšený zájem o očkování proti chřipce v České republice i v celoevropském měřítku,“ uvedla ČVS ve své výzvě v polovině května s tím, že očkování bude opět doporučováno pro rizikové skupiny obyvatelstva.

„Očkování proti chřipce, ale také proti pneumokokovým onemocněním, mohou zmírnit dopady nového koronaviru u zranitelné části populace. Koincidence chřipky a covid-19 u jednoho pacienta může zvýšit riziko závažnějšího průběhu nemoci a výskytu komplikací,“ tvrdí dále ČVS .

Praktičtí lékaři by měli podle ČVS využít dostupných možností a zajistit si dostatečné množství zejména vakcín proti chřipce formou předobjednávek u dodavatelů vakcín či distributorů.

„V případě vyššího zájmu o očkování by při objednávkách na poslední chvíli mohlo dojít k nedostupnosti vakcíny pro pacienta u jeho registrujícího lékaře,“ varuje ČVS.

Nevyužité vakcíny byly spáleny

Kampaň na podporu očkování doporučují odborníci zahájit počátkem října. O kampani pro veřejnost se zmínil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Proočkovanost v Česku je jedna z nejnižších, kolem osmi procent.

„Očkování proti chřipce musíme podpořit. Minulý rok byly dávky přivezeny, část se ale musela spálit, protože nebyly využity,“ uvedl Vojtěch. Podle něj by lidé měli svůj případný odmítavý přístup k očkování přehodnotit. „Můžeme to (očkování) nařídit. To možné je. Je otázka, jestli jít takto na sílu, nebo zkusit po dobrém nějakou kampaň, aby si lidé uvědomili riziko,“ dodal ministr.

Klíšťata útočí ve velkém! Chraňte se očkováním i vhodným oblečením, radí odborníci

Zanícený odpor k očkování

Praktičtí lékaři, které Blesk Zprávy oslovily, mají vakcíny již dávno objednané. Názory na možný vyšší zájem o očkování se různí.

„Loni na podzim jsme zaznamenali nejmenší zájem o očkování proti chřipce za posledních 10 let, spíš bych to nazval až zanícený odpor k očkování proti chřipce jako “škodlivému nesmyslu, na kterém si firmy mastí jen kapsu„ - citace několika pacientů, a to přes výraznou snahu o edukaci pacientů,“ řekl MUDr. David Halata, praktický lékař z Hošťálkové na Vsetínsku. Očkování podle něj odmítli i pacienti, kteří se řadu let očkování, a letos zvýšený zájem o očkování nečeká. „Celkově u chřipky vidím jako velice nešťastnou formu "propagace" očkování celonárodně, je příliš imperativní, nátlaková, nevysvětluje moc přínosy očkování,“ myslí si Halata.

Obavy z nedostatku vakcín

„V letošní chřipkové epidemii se obáváme nejen složitého rozlišování mezi chřipkou a covidem-19, které by bylo u očkovaných pacientů výrazně jednodušší, ale i možné společné infekce covid-19 a chřipky, která by mohla být velmi nebezpečná. Po zkušenosti z minulého roku, kdy dodávky velmi vázly, se obáváme, zda bude vakcín dostatek a zda budu dodávány zejména v pravý čas,“ upozornil MUDr. Cyril Mucha, praktický lékař z Prahy.

„Pokud masivním způsobem uděláme kampaň, aby se lidé očkovali, můžeme mít nedostatek vakcín,“ řekl předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka. Sám vakcíny objednal v březnu. Když chtěl množství zdvojnásobit, oslovené farmaceutické firmy mu dodávku nedokázaly zaručit.

Změna kvůli koronaviru?

„Já mám každý rok v tuto dobu již standardně objednáno kolem 400-500 vakcín, které každý rok využijeme. Naši pacienti jsou zvyklí a sami chodí. Jak to bude letos na podzim s jejich chováním a chutí se nechat očkovat, nevím, ale nepředpokládám nějakou zásadní změnu ani vlivem covidu-19,“ řekl MUDr. Igor Karen, praktický lékař z Benátek nad Jizerou.

„Naši pacienti jsou v tomto směru nevyzpytatelní a je otázka, zda vyslyší doporučení vakcinologů. V každém případě nám pandemie může posloužit jako dobrý argument k posílení zájmu o očkování proti chřipce mezi seniory i mimo rizikové skupiny a mohli bychom konečně překročit hranici sedmiprocentní proočkovanosti,“ přeje si MUDr. Bohumil Seifert, praktický lékař z Prahy.

Výrobci: Rozhodnout se musíme teď

Podle výkonného ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakuba Dvořáčka by odběr vakcíny neměl být na prakticích, ale rozhodnout by měl stát. Zohlednit by měl i případné množství očkovací látky pro pracovníky, bez nichž se chod země neobejde. Výrobcům by měl pak také garantovat, že se objednaný materiál využije. „Ty náklady pak nese výrobce, když se vakcíny nespotřebují,“ řekl Dvořáček. Podotkl, že vyžádané a nevyužité množství by mohlo pak chybět v jiných zemích. Dodal, že dodávky po Evropě už se rozdělují. „Jestli nechceme skončit s nedostatkem, musíme rozhodnout teď,“ řekl.

Video  Chřipka a Češi: „Nevěří očkování, radši věří fámám,“ řekla hygienička  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

spania ( 1. června 2020 12:13 )

Myslím,že nechat se letos očkovat proti chřipce je rozumné.Určitě by se měli nechat očkovat lidé se sníženou imunitou,s určitými zdravotními problémy a starší lidi.Vzhledem k tomu,že nebude hned rozpoznatelné,o co se jedná,zda o chřipku nebo koronavirus a testy se všem asi okamžitě dělat nebudou,tak by to pak mohlo mít neblahé důsledky.

frantacizek ( 1. června 2020 11:28 )

Jarda to sem totiž doveze, s velkou slávou a čínskými mažoretkami, konečně uvidíme líbačku soudruhů na letišti, když už nám sundali náhubky

frantacizek ( 1. června 2020 11:27 )

no já jsem Vojtěchu zvědavý, koho donutíte očkovat se tou čínskou vakcínou proti covidu, která má být už hotova. Nepočítám Jardu Tvrdíka a Milošovi by to měl někdo rozmluvit, ještě má 3 roky funkčního období.

Jan Hájek ( 1. června 2020 09:04 )

A teď tu o Karkulce.

verca21 ( 1. června 2020 08:41 )

Nejhorší chřipku jsem chytla v roce, kdy jsem se předtím nechala očkovat proti chřipce. Již nikdy v životě !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa