Zhruba čtvrtina klíšťat je infikovaných a přenáší různé nemoci, nejčastěji klíšťovou encefalitidu a lymeskou boreliózu. Klíšťovou encefalitidu není možné léčit, podávají se jen přípravky snižující horečku, tlumící bolest či zvracení, někdy jsou i nezbytné léky proti otoku mozku. Hospitalizace se pohybuje okolo 14 dní, při komplikacích trvá déle.

„Jedinou účinnou prevencí je očkování,“ říká MUDr. Helena Šustová, praktická lékařka z EUC Kliniky Plzeň a dodává: „Proti klíšťové encefalitidě lze očkovat celoročně. Je však nezbytné si uvědomit, že protilátky a tím i ochranný účinek vakcinace jsou přítomny až 14 dní po aplikaci druhé dávky. Proto se nyní zajímejte o zrychlené schéma očkování.“

Parazita zakápněte desinfekcí a kleštičkami opatrně vykývejte.
Autor: iStock

Dvě fáze nemoci

Onemocnění probíhá většinou dvoufázově. První fáze trvá tři až pět dní a projevuje se jako chřipka. Poté potíže ustoupí a člověk se cítí zdráv. „Po několika dnech může přijít druhá fáze, kdy se objeví vysoká horečka, ztuhlost šíje, kruté bolesti hlavy se zvracením a světloplachostí. Dochází k postižení centrálního nervového systému, které se projevuje nervovou obrnou, ztuhnutím svalů, třesem, závratěmi, poruchami paměti a spánku, dezorientací. Akutní stav trvá dva až tři týdny,“ vysvětluje MUDr. Šustová.

Zarudnutí po přisátí

Pokud se vám na kůži v době od tří do 30 dní objeví zvětšující se zarudnutí v místě přisátí, vyhledejte lékaře. Může totiž jít o lymeskou boreliózu. Včasně podchycené onemocnění se dá vyléčit antibiotiky. Pokud se vám nechce do ambulance kvůli současné koronasituaci, poraďte se například po telefonu nebo na internetovém chatu. „Využít můžete i videokonzultaci se specialistou, kterému můžete postižené místo na kůži ukázat. Lékař poté rozhodne o dalším postupu,“ doporučuje vedoucí lékařka Virtuální kliniky EUC MUDr. Petra Bomberová Kánská.

Jak se chránit v přírodě

✔ Noste pevné boty, dlouhé kalhoty zasunuté v ponožkách.

✔ Používejte kvalitní repelentní přípravek.

✔ V přírodě si nesedejte nebo nelehejte na zem.

✔ Večer po návratu si pečlivě prohlédněte celé tělo.

Klíštěcí kusadla pod mikroskopem.
Autor: Pavlína Jáchimová, AV ČR

Klíště nevytáčejte a nezahazujte do koše

● Pokud najdete přisáté klíště, odstraňte ho co nejrychleji.

● Klíště zakápněte alkoholovým dezinfekčním roztokem a nechte působit pár minut.

● Použijte kleštičky určené k vyndávání klíšťat nebo pinzetu.

● Klíště zachyťte těsně u kůže a kývavým pohybem opatrně odstraňte, poraněné místo potřete dezinfekcí.

● Vytažené klíště smočte v kapce dezinfekčního roztoku a spláchněte do toaletní mísy.

Fotogalerie
14 fotografií
O rozdílech mezi Lymeskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou čtěte ZDE >>>