Václav byl v sedmém nebi. „To je, jako když Bacily porážejí koronavir,“ žertoval, když ho na návsi naproti rybníku vítal sám majitel, šéfkuchař Jaroslav Sapík (68). Skupinu Bacily založili s Janem už v roce 1971, takže příští rok oslaví úctyhodných 50 let trvání.

Jan na dlouho očekávaný výlet mimo Prahu kývl i proto, že už další den točili s Vaškem a Rudym Linkou pořad pro ČT Art. A taky se jim pomalu blíží koncerty. Jak ty přeložené kvůli karanténě, tak normální. „Bylo to všechno složité, opravdu jsme nezáviděli tu novou situaci lidem, kteří ji museli řešit,“ svěřil se Honza.

Nějakou dobu skutečně nevěděli, co vlastně bude. Teď je konečně jasno. 25. června vystupují ve Valašském Meziříčí na festivalu Špalíček, další den v Zábřehu na Moravě a pak už budou na nohou celý červenec a srpen.

„Těším se na všechna vystoupení. Olympic nás pozval na jejich narozeniny 4. září v Boskovicích, mají dvojkoncert, pak zpíváme 8. září u Karla Heřmánka v Divadle Bez zábradlí,“ pochvaluje si Václav. Radost měl i hostitel Sapík. „Konečně otvíráme, už to bylo strašně dlouhé,“ přiznal. Je rád, že se ještě stihla chřestová sezona. „Je to pochoutka, navíc zdravá. Chřest čistí krev,“ dodal. Po dobrém obědě usedl Honza za stoleté piano a pro dobré zažívání všem zahrál. „Rád se vracím k muzice. I když jedno pozitivum karanténa měla. Naučil jsem se péct chleba,“ pochlubil se.

Proč Bacily?

Název skupiny Bacily vymyslel v roce 1971 textař Zdeněk Rytíř. Nechtěl anglický termín, protože ty se v té době naopak zrovna hojně překládaly do češtiny. „Zdeněk řekl, že to budou Bacily, které roznášejí radost a dobrou muziku,“ zavzpomínal Václav Neckář.

Video
Video se připravuje ...

Zpěvák Václav Neckář rok po smrti manželky: Letos Vánoce budou... 

Fotogalerie
27 fotografií