Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Karanténa Domažlic nebude! V Plzeňském kraji zemřel na koronavirus třetí člověk

Autor: ČTK - 
9. dubna 2020
13:17

V Plzeňském kraji je podle aktuálních údajů hygieniků prokázáno 335 nákaz koronavirem, z toho je 209 na nejvíce postiženém Domažlicku. Třetí člověk na nákazu zemřel. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po mnohahodinovém jednání nakonec ve čtvrtek po poledni oznámil, že karanténu Domažlic podobnou obcím Uničov a Litovle na Olomoucku nepředpokládá.

„Ne, určitě ... ten příklad z Uničova, Litovelska byl do jisté míry unikátní,“ uvedl Vojtěch. „My jsme se dohodli s paní hlavní hygieničkou, že nechceme dělat takováto karantenní opatření, uzavírání nějakých oblastí, protože si myslím, že se to dá vyřešit jiným způsobem,“ vysvětlil.

V Plzeňském kraji je podle aktuálních údajů hygieniků prokázáno 335 nákaz koronavirem, z toho je 209 na nejvíce postiženém Domažlicku. Třikrát větší Plzeň má oproti celému Domažlicku jen zhruba pětinu zjištěných nákaz.

Domažlická nemocnice potřebuje pomoc

O případné pomoci se zvládáním epidemie v domažlické nemocnici chce Vojtěch jednat s fakultní nemocnicí v Plzni. Plošnou pracovní povinnost pro ambulantní lékaře na Domažlicku kvůli epidemii nemoci covid-19 nevylučuje. „Nemohu to vyloučit, ale zatím to stanovisko nemáme,“ dodal.

Kvůli epidemii koronaviru v okrese Domažlice požádal v minulých dnech hejtman Josef Bernard (ČSSD) Ústřední krizový štáb o pomoc. „Minimálně potřebujeme pomocnou ruku se zdravotníky v Domažlické nemocnici,“ zdůvodnil svou žádost Bernard. Sám je na koronavirus pozitivní.

Podle ministra zdravotnictví je situace v Domažlické nemocnici poměrně komplikovaná. „Já se chystám jednat s fakultní nemocnicí v Plzni, jestli by v tomto směru nemohla pomoci, byť samozřejmě také je vytížená,“ uvedl Vojtěch. Dodal že už byla zavedena pracovní povinnost pro mediky, případně další nelékařské pracovníky.

VIDEO: Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) k cestování z Česka

Video  Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) k cestování z Česka  - abl
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa