Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Čína uvolnila opatření proti koronaviru: Nastala masová migrace! Bude Česko následovat?

Autor: chal, vk, ČTK - 
8. dubna 2020
17:40

Po 76 dnech pod zámkem se čínský Wu-chan znovu otevřel světu!  Jedenáctimilionovému městu, z něhož se koncem prosince začal koronavirus šířit po celé planetě, ve středu skončila izolace. Díky tomu ho už první desítky tisíc lidí kvapně opustily. Číňané obecně vzali díky uvolňujícím se opatřením veřejný prostor útokem. O víkendu jich tisíce zaplnily turisticky oblíbená místa. Podle expertů je možné, že v zemi vypukne druhá vlna epidemie. Odborníci proto apelují na lidi, aby se lidé nadále chovali opatrně a rozumně. Podle českého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je možné, že i česká vláda opatření proti koronaviru zmírní. Ministr vnitra Jan Hamáček ale nadšení brzdí a takové závěry jsou podle něj předčasné.

 

 

Úderem půlnoci místního času (úterý 18:00 SELČ) obnovilo letiště ve Wu-chanu vnitrostátní lety – s výjimkou těch do Pekingu – a hned v prvních hodinách z něj odletělo přes deset tisíc lidí! Dalších více než 55 tisíc osob si pak koupilo lístky na vlak a ještě včera z Wu-chanu odjelo.

Mezi nimi i Číňanka Chao Mej z města En-š‘ (39), která už 2,5 měsíce neviděla své děti, protože uvázla v karanténě ve Wu-chanu, kde pracuje ve školní jídelně. „Zpočátku jsem každou noc plakala. Bylo to hrozné, protože moje dcera je ještě hodně malá, je jí teprve deset,“ uvedla. V noci z úterý na středu prý radostí nemohla ani dospat. „Vstala jsem už ve čtyři hodiny. Je to tak úžasný pocit!“ neskrývala nadšení.

Roboti s dezinfekcí a fronty na urny

Ve městě se nakazilo přes 50 tisíc lidí a více než 2500 jich zemřelo. I proto tam jistá bezpečnostní opatření platí neustále (například školy s obnovením výuky stále čekají). Úřady se totiž obávají, aby nepřišla druhá vlna epidemie.

„Nezapomínejte si zakrývat ústa a nos rouškami,“ zní celý den z tlampačů na nádraží, zatímco po perónech jezdí robot a pasažérům rozprašuje na nohy dezinfekci. Každému, kdo město opouští, měří teplotu, rovněž se musí prokázat zeleným QR kódem na telefonu, který potvrzuje, že nepatří mezi nakažené a s nikým infekčním nepřišel ani do styku.

Možnost vycházení využila řada obyvatel k návštěvě pohřebních ústavů, kde si vyzvedávají urny s popelem svých blízkých. Na funebráky tam čekají nekonečné fronty lidí, což znovu vyvolalo spekulace na sociálních sítích o tom, zda zemřelých na covid-19 nebylo výrazně více, než Čína přiznává.

Tisíce lidí v parcích

Celý svět o víkendu šokovaly fotografie z turisticky oblíbených míst v Číně. Tamní obyvatelé totiž využili krásného počasí a tisíce jich vyrazily za památkami. Na místech pak vznikaly obří fronty. Podle CNN se v horském parku Chuang-šan v provincii An-chuej o víkendu sešly tisíce lidí.

V Šanghaji pak lidé vzali útokem slavné nábřeží Bund. To bylo plné nakupujících turistů. Podobně tomu bylo u restaurací, které jen pár dní zpět byly prázdné. V Pekingu se pro změnu zaplnil městský park.

Odborníci na zdraví vyzývají veřejnost, aby i nadále postupovala opatrně. „Čína není na konci, ale vstoupila do nové fáze,“ řekl pro časopis Health Times Čeng Kuang, hlavní epidemiolog Čínského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí.

Hongkongský epidemiolog Yuen Kwok-yung řekl novinářům, že by vlivem uvolněných opatření mohlo dojít k „nové vlně“ rozšíření koronaviru.

Uvolňování v Česku

V ČR se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) podařilo zastavit nekontrolované šíření nemoci covid-19 a země se může začít připravovat na návrat k běžnému životu. Uvedl to na středeční tiskové konferenci. V případě, že se budou opatření skutečně zmírňovat, je ale důležité, aby byli Češi nadále obezřetní a dodržovali například rozestupy.

Podle místopředsedy vlády Jana Hamáčka (ČSSD) ale zatím není čas k nějakému masivnímu uvolňování přijatých opatření kvůli šíření nákazy koronaviru. Zatím stačí možnost znovu otevřít hobby markety, opravny kol, zahradnictví a další povolené obchody, sdělil. I v nich se ale musejí dodržovat hygienická pravidla.

„Masivní uvolňování je teď předčasné, jakkoliv jsem souhlasil s uvolňováním směrem ke sportům a otevření hobby marketů a tak dále,“ řekl Hamáček po zasedání krizového štábu. O možných dalších úlevách, které mají postupně vracet život v Česku k normálu, by měla vláda jednat příští týden hned po Velikonocích.

Vývoj situace můžete sledovat v ONLINE přenosu na Blesk.cz.

Manowar ( 9. dubna 2020 05:18 )

A postnacistické země ne?

Sojka12 ( 8. dubna 2020 20:49 )

Na rozvolneni opatreni je moc brzo, ty cisla jsou u nas nízké pouze diky tem opatrenim. Pokud to ted uvolni, tak se stav vyrazne zhorsi a lide budou umirat ve velkem.

libormer ( 8. dubna 2020 20:01 )

Postkomunistické země získaly značnou imunitní výhodu prováděním plošného očkování proti tuberkulóze. Tato vakcína podle všeho posiluje reakci imunitního systému i na jiné patogeny. Proto se Češi nemusí tolik bát zvolnit bezpečnostní opatření a je třeba urychleně začít chodit do práce a do škol. Je smutné, že lidé umírají, ale ti mrtví jsou v 99% těžce nemocní, koronavirus jen urychlí jejich skon.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa