Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dvě nemocnice v Praze dostaly lék na koronavirus remdesivir pro deset pacientů: Na příděl čeká Motol

Aktualizováno -
30. dubna 2020
12:11
Autor: ČTK - 
30. dubna 2020
11:00

Pražské Nemocnice na Bulovce a Všeobecná fakultní nemocnice dostaly lék remdesivir, každá pro deset pacientů. Podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv Ireny Storové čeká na dodávku ve čtvrtek nebo o víkendu také Fakultní nemocnice v Motole a Fakultní nemocnice svaté Anny v Brně. Do nemocnic, které mají pacienty s covidem-19, se rozváží i japonský lék favipiravir. Dostala ho pražská Thomayerova nemocnice, nemocnice v Opavě a požádáno má i Bulovka, Fakultní nemocnice v Ostravě a Hradci Králové.

Remdesivir původně výrobce, americká firma Gilead, přidělovala pro jednotlivé pacienty na základě žádosti nemocnic. „Ve čtvrtek máme v procesu další program, který vznikl díky Evropské lékové agentuře. V ČR bylo umístěno do čtyř center, což je ve srovnání s Německem, které má deset, na počet obyvatel velký úspěch," řekla Storová. Nemocnice si podle ní mohly žádat o tři, pět nebo deset dávek a obě české zatím získaly maximální množství. Lék je podle Storové dodávaný zdarma.

Japonský lék favipiravir byl do ČR dovezený pro 80 až 100 pacientů, pro dvacet ho dostala ČR darem, zbytek zaplatila. Dodávka byla umístěná do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, která ho rozděluje do dalších zařízení.

Video  Léky na koronavirus v Česku: Šéfka lékového ústavu o remdesiviru z USA i japonském favipirviru  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

deratizater ( 7. prosince 2020 23:04 )

Byrokratické obstrukce nedovolí aby se mohl Isoprinosine legálně používat na léčbu covidu a taky farmakomafie nechce přijít o obří zisky jsou příčinou že se tento antivírový lék nesmí legálně užívat a máme tak přeplněné špitály a márnice.

deratizater ( 7. prosince 2020 22:51 )

Proč se nenasazuje ihned plošně všem infikovaným levný a dostupnější Isoprinosine který na covid -19 prokazatelně funguje a vyrábí se i v Česku? Dělat výběrové řízení na předražený a málo účinný Remdisivír který pacient ho dostane a který nikoliv akorát smrdí korupcí a klientelismem.Byl by velký problém kontaktovat Čínu která vyrábí špičkové antivírové léky a zahnala covid do kouta aby nám ho prodala? Že by se to nelíbilo Amíkům ? Nejsme jejich kolonie.

MAMKA2316 ( 30. dubna 2020 12:47 )

EVROPSKÁ SOLIDARITA ???? NĚMCI ZADRŽOVALI KAMIONY ROUŠEK OD ČECHŮ,­SLOVÁ­KŮ,RA­KUŠA­NŮ PAK SE ÚDAJNĚ V NĚMECKU ZTRATILI ??KDYSI SE TOMU ŘÍKALO UKRADLI NE ??? AMÍCI NÁM DÁVAJÍ LÉKY I KDYŽ JE POTŘEBUJI JEJICH OBČANÉ ???KDO JE LEPŠI AMICI NEBO EU ??????Co teď pravicové zlo a nenávist vedená Fialou co bude dělat když vaše máma Merkl udělal to to a Německo je na tom hůře jak Česko ??Asi počkáte co VÁM PORADÍ SUDEŤÁCI NE ??V Německu prodloužili varování před cestami za hranice, platí i pro Česko Včera 135 – BerlínNovinky Německo prodloužilo varování před cestami do celého světa do 14. června, napsala agentura DPA. O prodloužení, které navrhlo ministerstvo zahraničí, rozhodla ve středu spolková vláda. Týká se i států, jako je Česko, které jsou koronavirem zasaženy méně než Spolková r

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa