Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Babička (104) porazila koronavirus i španělskou chřipku. Italka drží světový primát

Autor: Darina Jíchová - 
6. dubna 2020
11:15

Italská babička Ada Zanussová (104) v minulém století porazila španělskou chřipku, stejně tak letos „zatočila“ i s novým koronavirem způsobujícím nemoc covid-19. Stala se tak nejstarším vyléčeným pacientem na světě. V Itálii na koronavirus zemřelo již více než 15 tisíc osob, nakažených je přes 128 tisíc, nicméně podle ministerstva zdravotnictví se „blýská na lepší časy“ a vláda uvažuje o uvolnění celonárodní karantény, uvedl list Daily Mail.

Zanussová na sobě první příznaky začala pociťovat 17. března, žena je dlouhodobě hospitalizovaná v pečovatelském domě v severoitalském městě Biella. Stařenka měla horečku, zvracela a obtížně se jí dýchalo. Lékaři u ní provedli testy na koronavirus, které potvrdily nákazu.

Stařenka je symbolem naděje

„Od začátku jsem měl podezření, že je to na koronavirus. Ten se v pečovatelských domech dost šířil, bohužel si tam vyžádal i dost obětí,“ sdělil tisku Giampiero, syn Zanussové. Celkem 20 obyvatelů pečovatelského domu, kde žila i Zanussová, podlehlo koronaviru.

„Máma se ale uzdravila, doktoři si myslí, že je nejstarším člověkem na světě, který nákazu porazil,“ doplnil Giampiero. „Naše pacientka už je venku z postele, je schopná si dojít k židli a posadit se. Neztratila jasnou mysl nebo inteligenci. Z jejího uzdravení máme obrovskou radost, je to naděje pro všechny trpící,“ komentovala Carla Furnová Marcheseová, lékařka Zanussové.

Italové uvažují nad uvolněním karantény

Zanussová je jednou z 21 tisíc pacientů, které se lékařům podařilo vyléčit. Není to první vážná nemoc, se kterou Italka ve svém životě bojovala, v letech 1918-1920 zápolila se španělskou chřipkou, i tu zdárně překonala. Itálie je jednou z nejhůře postižených zemí v Evropě, už téměř měsíc platí celonárodní karanténa. Přestože počty obětí narůstají, jedná se o nejnižší denní počty zemřelých na covid-19 za více než 10 dní.

Vláda proto začala uvažovat o uvolnění přísné karantény, nadále by ale do jisté míry platilo omezení pohybu a shromažďování. Odborníci z ministerstva zdravotnictví však radí postupovat s velkou opatrností, za zlepšením situace podle nich stojí právě dodržování karantény. „Neměli bychom úplně polevovat v naší ostražitosti,“ vyzval šéf italské civilní ochrany Angelo Borrelli.

ruda43 ( 7. dubna 2020 12:07 )

Babička je frajerka..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa