Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš přiznal v superdebatě Blesku: „Jermanová to nezvládla.“ Opozice tasila smělé cíle

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
1. října 2020
05:01

Premiér Andrej Babiš (ANO) doufá, že se hnutí ANO podaří minimálně zopakovat stejný výsledek, jako v krajských volbách před 4 lety. Předem však očekává, že pokud v některém kraji ANO vyhraje, najdou se tací, kteří budou chtít z vedení kraje vítěze vyšachovat. Zatímco hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou pokáral, vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) čtveřici hejtmanů v barvách sociální demokracie chválil. Ukázali prý, že zvládnou i těžké časy. Opoziční lídři pak odtajnili konkrétní plány před volebním kláním, které startuje již v pátek. A návdavkem každý z účastníků superdebaty vyslal minutový vzkaz voličům. Podívejte se na něj.

„Pro nás ty volby jsou velice důležité, my budeme rádi, když obhájíme naše vítězství, to je hlavní cíl,“ uvedl ke kvapem se blížícím volbám premiér Andrej Babiš (ANO), který se v průběhu superdebaty dostával do značně vyhrocených střetů se zástupci opozice. Padaly narážky na údajné lhaní či fňukání, nikdo si v přestřelce nebral příliš servítky.

Babiš přitom čeká, že opozice se bude snažit ANO v krajích vyšachovat z povolebních koalic. „To, že nás obešli? Já myslím, že už dneska se kolegové z opozice připravují na parlamentní volby, aby za každou cenu Babiše zlikvidovali z politiky. To je jejich program - antibabiš. Nic jiného nemají. Takže očekáváme to,“ přiznal.

Bartoš: Chceme první pirátské hejtmany

Pirát Ivan Bartoš volby vyhlíží s nadějí, že Pirátská strana výrazně rozšíří svou síť krajských zastupitelů. Přece jen před čtyřmi lety byli Piráti jinde...

„My jsme od té doby výrazně uspěli ve volbách do Poslanecké sněmovny, kde máme 22 poslanců a poslankyň, odvádí dobrou práci, máme místopředsedu Evropského parlamentu. Pro nás ty kraje jsou samozřejmě výzva, my bychom chtěli mít po těchto volbách ke stovce krajských zastupitelů a máme i ambice v některých krajích na možného hejtmana,“ poznamenal k tomu, co by znamenalo pro Piráty jednoznačný průlom na krajské scéně.

„Želízka v ohni máme,“ míní Bartoš a coby očekávávané úspěchy jmenoval Karlovarský či Moravskoslezský kraj.

Fiala: Návrat na scénu? A podpora Vystrčila

„Máte pravdu, ODS nemá 12 let žádného hejtmana a my to chceme změnit,“ uvedl v části superdebaty, která se věnovala ambicím lídrů, šéf ODS Petr Fiala.

„Pro nás bude úspěch, když posílíme v krajích proti předcházejícím volbám, když budeme mít nějaké hejtmany, tedy lidi v čele krajů, abychom mohli dělat lepší politiku, pro nás bude úspěch, když dokážeme v některých krajích s prominutím vyhnat z vedení kraje takové lidi, jako je paní Jermanová tady ve středních Čechách,“ poznamenal předseda občanských demokratů.

Upozornil však i na další cíl - obhájit demokratickou většinu v Senátu a posílit senátorský klub. „Pro nás bude úspěch, když Miloš Vystrčil bude nadále předsedou Senátu, protože je to důležité pro celou ČR,“ podpořil Fiala muže, který je nyní kvůli cestě na Tchaj-wan personou non grata na schůzkách nejvyšších státních činitelů, svolávaných do Lán k Miloši Zemanovi.

Video  Emotivní spor o nouzový stav i covidová opatření: Lídři v superdebatě Blesku řešili i strach voličů  - Blesk - Jan Jedlička, Vera Renovica, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka sám kandiduje na hejtmana v Olomouckém kraji. A navíc věří v opětovný úspěch lidoveckého „solitéra“ Jiřího Čunka.

„Já si myslím, že máme šanci vyhrát opět ve Zlínském kraji, mít tam hejtmana Jiřího Čunka dál, ale máme šanci vyhrát i v Olomouckém kraji, v Jihomoravském kraji i v Pardubickém kraji, to jsou kraje, kde jsme hejtmany měli i několik let po sobě,“ vypočítával v superdebatě Jurečka, který kritizoval olomouckého hejtmana z ANO Oklešťka.

Lidovci obhajují 61 krajských zastupitelů a 6 senátorů. „Já věřím tomu, že se nám povede ten výsledek zlepšit. Zodpovědnost samozřejmě jsem připraven nést,“ poznamenal Jurečka, který stranu převzal po Marku Výborném, jenž v čele KDU-ČSL skončil předčasně po náhlé smrti své manželky.

KSČM: Bubeníček to zabalil, Filip mlžil

Předseda KSČM Vojtěch Filip věří, že i komunisté budou nadále mít mezi hejtmany své zastoupení. Hejtman Ústeckého kraje Bubeníček však už nechce kandidovat znovu, prý z rodinných důvodů. „Myslím si, že tam máme místo Oldřicha Bubeníčka další skvělé politiky, konstruktivní, kteří jsou schopni dohody,“ podotkl ve studiu Blesku Filip.

„Máme tradičně silnou pozici v Ústeckém kraji, Moravskoslezském kraji, věřím i v pozici našich lidí např. v Jihočeském kraji nebo v Hradci Králové,“ byl konkrétnější šéf komunistů, kteří obhajují 84 mandátů a Filip by byl rád, kdyby KSČM byla nadále zapojena do vyjednávání o vedení krajů. Kde však Filip mlžil, to bylo u otázky na jeho vlastní budoucnost - a na to, zda je rozhodnutý, že bude i v listopadu kandidovat na šéfa KSČM. To Filip nepotvrdil.

Topka proti „papalášství“

TOP 09 do krajských voleb nepostavila jedinou kandidátku, která by byla složená pouze z jejich kandidátů. V každém kraji naopak našla nějaké spojence. Markéta Pekarová Adamová to vysvětlovala slovy: „My tím ukazujeme, že se umíme dohodnout i před volbami. A umíme se dohodnout i po volbách.“

Co jediná žena mezi hosty ve studiu také zmínila, byly úspěchy náměstků hejtmanů za TOP 09, kteří dle ní udělali obrovský kus - konkrétně chválila Aleše Cabicara v Pardubickém kraji a Jana Vitulu v Jihomoravském kraji. „My tyto své velmi dobré příklady praxe chceme přenést i do ostatních krajů,“ podotkla Pekarová Adamová, která chce mj. ve středních Čechách nahradit „papalášství kompetencí“.

Babiš káral i chválil Pokornou Jermanovou

Právě Středočeský kraj se stal sporným a pro některé výstražným bodem u řady lídrů. Jaroslava Pokorná Jermanová to schytávala za různé kauzy - třeba zneužívání služebního vozu k cestám jejího manžela, který si připsal i ostrý výpad vůči ODS, když lídrovi ODS Martinovi Kupkovi nadával do „buzerantů“.

„Je to škoda, protože paní hejtmanka měla dobré výsledky, snížila zadlužení kraje, dostala nemocnice do plusu, investovala nevím kolik do silnic. Ty výsledky tam jsou, ale zastínily je tyhle bohužel zbytečné věci, které zkrátka dobře nezvládla, protože asi měla špatné rádce. Mě to samozřejmě mrzí, je to škoda pro ni, protože ona je pracovitá, ale samozřejmě pro média a pro opozici tyto pseudokauzičky byly potom samozřejmě akcentovány,“ reagoval premiér Babiš na dotaz na Pokornou Jermanovou, kterou tak částečně pokáral, částečně se jí zastal.

„Paní Pokorná Jermanová nepředvedla žádný dobrý výkon a nebyly to pseudokauzy. Když dá někdo v době krizového stavu trestní oznámení na záchranářku, tak to prostě není pseudokauza, to je reálné pochybení a zásadní selhání nikoliv jenom lidské, ale i hejtmanské. To prostě dobrý hejtman dělat nemá,“ reagoval předseda STAN Vít Rakušan a připomněl další z trablů středočeské hejtmanky.

Rakušan chce dalšího hejtmana k Půtovi

Starostové přitom mezi hejtmany mají Martina Půtu (Starostové Libereckého kraje) v Libereckém kraji, z ČSSD k nim přešel Josef Bernard, který vedl donedávna Plzeňský kraj.

„Začínat se má malými cíli, prvním cílem hnutí STAN v krajských volbách je to, aby hnutí bylo zastoupeno ve všech krajských zastupitelstvech po celé naší zemi. Dva kraje nám zatím chybí, je to Moravskoslezský kraj a Ústecký kraj. V Obou máme velmi ambiciózní kandidátku a věříme, že i tam budeme zastoupeni. Dalším cílem je obhájit hejtmanský post Martina Půty. Je to člověk, který příkladně zvládl koronakrizi, veškerý její management ve svém kraji,“ odhaloval Rakušan ambice hnutí, které by však mělo do budoucna rádo více hejtmanů, než jednoho.

Hamáček: Jsme stranou do nepohody

Bez Bernarda má ČSSD čtveřici hejtmanů a na to upozorňoval i vicepremiéra a šéf ČSSD Jan Hamáček.

„Myslím si, že ti naši čtyři hejtmani, kteří stojí v čele - Jirka Běhounek, Ivana Stráská, Jirka Štěpán, Martin Netolický - ukázali, že jsou hejtmany i do nepohody, a tu krizovou situaci zvládli perfektně. Samozřejmě bude na voličích v těch krajích, zda chtějí ve vedení kraje někoho, kdo se bude muset rozkoukávat (...), nebo jestli dají důvěru tomu, kdo ten kraj vede a vede ho úspěšně,“ uvedl ve své odpovědi.

Hamáček míní, že ČSSD se projevuje i během koronakrize jako „strana do nepohody“. „Vždycky, když je nějaká kritická situace, tak na sociální demokracii je spoleh. Já věřím, že to lidé vezmou v potaz,“ vzkázal Hamáček.

Podívejte se na vzkazy lídrů před krajskými volbami 2020 a volbami do třetiny Senátu: 

Video  Apel na voliče v superdebatě Blesku: Co lidem slíbila osmička stranických lídrů?  - Blesk TV - Jan Jedlička, Vera Renovica, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Otikle ( 1. října 2020 21:17 )

BLESK=CENZURA!! Strana, která dostala více než 500.000 hlasů ve volbách a získala stejně poslanců jako třetí v pořadí, byla Bleskem opět vyřazena. Ano opět vycenzurovali SPD. Toto je demokracie? Ne, není!! Jste zkorumpované médium🤮

jikar ( 1. října 2020 15:16 )

Díky za odpověď, ale měla jsem na mysli parlamentní strany.

adeso ( 1. října 2020 13:41 )

kahuja ( 1. října 2020 13:38 )

Celkově jdou do komunálek desítky politických stran a desítky politických hnutí. V každém kraji je tedy z čeho vybírat.
Kdyby sis přečetl přílohy k volebním lístkům, věděl bys to a blbě se neptal

gejzovic ( 1. října 2020 12:29 )

pořad je lepší volit přeběhliky než byvale dustojniky STB seznam kandidatu slavne ODS

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa