Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Volby 2020: Výhru ANO vystřídala „sprcha“ pro Babiše a Zeman zaryl od poražené levice

Aktualizováno -
4. října 2020
22:00
Autor: simao, vei, sab, kal, sova, trm - 
2. října 2020
05:05

V říjnových krajských volbách opět nejvýrazněji uspělo hnutí ANO - na prvním místě je v deseti krajích, na druhém místě jsou celkově Piráti s 99 zastupiteli, stejně jich má i ODS. Naopak ČSSD i KSČM propadla. Premiér Andrej Babiš (ANO) pro Blesk Zprávy připustil, že po fantastickém výsledku přišla očekávaná sprcha u tvorby koalic, které jsou často bez ANO. Zmínil také nenávist, kterou k němu chovají jeho oponenti. Babišovi k úspěchu na CNN Prima News popřál i prezident Miloš Zeman, který podtrhl neúspěch levice. Podle něj je chyba v lidech, ale za Janem Hamáčkem (ČSSD) a Vojtěchem Filipem (KSČM) jsou podle něj horší. Dění kolem voleb, které se odehrály ve stínu covidu, jsme na Blesk.cz sledovali online.

  • Letošní účast v krajských volbách byla s 37,9 procenty druhá nejvyšší v historii.
  • Vládní sociální demokraté přišli o 88 zastupitelů a budou jich mít 37. Počet krajských mandátů komunistů se sníží z 86 na 13. Propad o osm na 53 křesel regionálních zastupitelů zaznamenali i lidovci. Vítězné vládní hnutí ANO si polepšilo o dva na 178 mandátů. O 31 krajských zastupitelů víc bude mít hnutí STAN, a to 69. Počet zastupitelů ODS vzrostl po letošních volbách ze 76 na 99. TOP 09 si zachová 19 krajských zastupitelů.
  • Jediný kandidát se stal senátorem v prvním kole - Zbyněk Linhart na Děčínsku. První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi.
  • Volby proběhly v době pandemie koronaviru. Její průběh v Česku i ve světě sledujeme v ONLINE přenosu zde
  • Lídři stran a hnutí včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) se střetli před volbami v superdebatě Blesku plné hádek a osobních útoků. Odtajnili však i své volební ambice.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) byl v neděli hostem pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére.
  • Po volbách o půlnoci z neděle na pondělí vstoupí v Česku v platnost nový stav nouze. V řadě regionů zavřou střední školy, omezení postihne i restaurace a hospody, kde budou muset lidé sedět maximálně po šesti osobách u jednoho stolu. Přehled opatření ZDE.

Video  Babiš pro Blesk o volbách, obcházení v krajích i nepoměru mezi covidem a rakovinou  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Array

Volby 2020
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
ANO ANO Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj KDU-ČSL KDU-ČSL Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj KSČM KSČM Liberecký kraj Liberecký kraj Miloš Zeman Miloš Zeman Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj ODS ODS Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj *** Piráti *** Piráti Plzeňský kraj Plzeňský kraj Senát ČR Senát ČR SOCDEM (býv. ČSSD) SOCDEM (býv. ČSSD) SPD SPD STAN STAN Středočeský kraj Středočeský kraj TOP 09 TOP 09 Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
23:45
3. 10. 2020

Do zastupitelstva Jihomoravského kraje se z příček mimo první desítku dostali díky preferenčním hlasům oba bývalí hejtmani. Stanislav Juránek se stal jedním z jedenácti zastupitelů KDU-ČSL z 21. místa, Michal Hašek z 18. místa získal jeden ze čtyř mandátů ČSSD. Za sociální demokraty se zastupitelem stal díky preferenčním hlasům i senátor Jan Žaloudík, který byl až na 25. místě. Vyplývá to z volebního webu Českého statistického úřadu.

Nejvíce poskočila předsedkyně hnutí Žít Brno Barbora Antonová, která na kandidátce Spolu pro Moravu složené z TOP 09, Zelených a dalších subjektů získala jeden z pěti mandátů až z 33. místa. Ze sedmého místa na první poskočil u Spolu pro Moravu krajský zastupitel Michal Doležel, který také v minulosti spolupracoval s Žít Brno.

23:20
3. 10. 2020
!

Pojďme si shrnout, jak letošní krajské volby a 1. kolo voleb senátních dopadly:

  • Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše znovu ovládlo krajské volby. Vyhrálo v deseti ze 13 krajů, před čtyřmi lety zvítězilo v devíti krajích. Ve Středočeském kraji vyhrálo hnutí STAN, v Královéhradeckém kraji zvítězila koalice ODS, STAN a Východočeši a v Libereckém kraji jasně obhájili vítězství Starostové pro Liberecký kraj.
  • Povolební vyjednávání v krajích už začala, v některých regionech se proti vítěznému hnutí ANO formuje koaliční opozice.
  • První kolo senátních voleb vyhráli Starostové, jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů. Jediný Zbyněk Linhart (za STAN) na Děčínsku mandát obhájil už v úvodním kole. O dalších 26 senátorech voliči rozhodnou za týden ve druhém kole.
  • Hnutí ANO letos neobhájilo vítězství ve středních Čechách a v Královéhradeckém kraji. Premiérově ale vyhrálo v Jihočeském kraji a na Vysočině. V těchto regionech byla před čtyřmi lety první ČSSD. Hnutí ANO poprvé zvítězilo také ve Zlínském kraji, kde v roce 2016 vyhrála KDU-ČSL. Letošní výsledek je ale těsný, ANO získalo 19,11 procenta a lidovci 18,63 procenta. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) s výsledkem není spokojen, čekal vítězství. ANO letos obhájilo vítězství v Moravskoslezském, Ústeckém, Olomouckém, Pardubickém, Plzeňském, Karlovarském a Jihomoravském kraji.
  • Premiér Babiš považuje výsledek hnutí ANO, jehož je předsedou, ve volbách za skvělý. Poděkoval všem občanům, kteří i přes koronavirovou epidemii přišli k volbám. Kvůli mediální masáži a stálé kritice vlády měl z voleb obavy, jediným programem opozice je podle něj porazit Babiše ve sněmovních volbách příští rok. Předseda kabinetu též uvedl, že nehodlá zasahovat do vyjednávání o koalicích v jednotlivých krajích, je to podle něj na tamních organizacích. Výsledky senátních voleb příliš nesledoval.
  • Podle politologů vítěznému hnutí ANO po krajských volbách hrozí, že v řadě regionů vzniknou koalice bez něj. Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu v Praze ČTK řekl, že volby jsou také obrovskou porážkou koaliční ČSSD a komunistů, kteří menšinový kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) tolerují. Podle Josefa Mlejnka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy je to pro ANO varování před sněmovními volbami v příštím roce. Politology, které ČTK dnes oslovila, zaujala také vysoká volební účast.
  • I když ANO ve většině krajů zvítězilo, leckde se proti němu už formuje koaliční opozice. V Jihomoravském kraji se jedná o koalici KDU-ČSL, Pirátů, ODS a STAN. Strany by obešly vítězné ANO. Hejtmanem by mohl být lídr KDU-ČSL Jan Grolich. Také v Pardubickém kraji se už strany stávající koalice, v níž ANO chybí, dohodly na jejím pokračování. Jednání začalo i v Moravskoslezském kraji, hejtman Ivo Vondrák (ANO) chce i v dalším období spolupracovat s KDU-ČSL a ODS. Jednat bude i s ČSSD a Piráty. Vznik koalice ale očekává brzy. ANO v kraji zvítězilo se ziskem přes 30 procent hlasů, získalo 24 ze 65 zastupitelů a pro ostatní strany bude obtížné ho obejít.
  • Na opoziční roli se těší dosavadní středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), je ale připravena jednat s ostatními stranami o nové koalici. Zatím však podle ní hnutí ANO nikdo neoslovil. Jednička vítězného hnutí STAN ve Středočeském kraji Petra Pecková, která už jednala o koalici s ODS, Piráty a TOP 09.
  • První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti ČSSD, která obhajovala deset křesel, dokázali postoupit jen ve třech obvodech. Kandidáti navržení TOP 09 postoupili ve třech obvodech, adepti Pirátů a hnutí Senátor 21 ve dvou. KSČM, SPD ani Trikolóra se neprosadily. Neuspěli ani bývalí ministři Jiří Dienstbier (ČSSD), Miloslav Ludvík (ČSSD), Vítězslav Jandák (za ANO) a Antonín Prachař (nezávislý).
  • První volební kolo zatím navzdory úspěchu Starostů nevyřešilo patovou situaci, který klub bude v Senátu nejpočetnější a bude mít právo nominovat předsedu horní komory. Znovuzvolení Zbyňka Linharta (STAN) na Děčínsku znamená, že bez ohledu na výsledek finále mají kluby Starostů a ODS v horní komoře shodně 16 členů a obě nyní obhajují tři křesla.
  • Letošní krajské volby, které na rozdíl od těch předchozích doprovázela epidemie covidu-19, přilákaly k volebním urnám 37,9 procenta oprávněných voličů. Letošní účast u krajských voleb byla vyšší než v letech 2016 i 2012. Před čtyřmi lety přišlo volit do krajů 34,6 procenta. Vyšší účast byla jen v roce 2008, kdy volilo 40,3 procenta voličů. U voleb do třetiny Senátu přišlo volit 36,71 procenta voličů.
Premiér Andrej Babiš (ANO) po skončení krajských a senátních voleb sáhl po panáku (3. 10. 2020)
23:02
3. 10. 2020
!

První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Kandidáti nominovaní TOP 09 postoupili ve třech obvodech, adepti Pirátů a hnutí Senátor 21 ve dvou. KSČM, SDP ani Trikolóra se neprosadily.

23:01
3. 10. 2020
!

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Příbram postoupili Petr Štěpánek (STAN) a dosavadní senátor Jiří Burian (ODS). Štěpánek dostal 21,98 procenta hlasů, druhý Burian 16,19 procenta hlasů. Rozdíl mezi Burianem a v pořadí třetím Stanislavem Holobradou (ČSSD) byl 26 hlasů. Druhé kolo se koná za týden. Voleb se zúčastnilo přibližně 38,63 procenta voličů, o hlasy usilovalo osm kandidátů.

22:59
3. 10. 2020
!

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Kolín podle propočtů ČTK postoupili Pavel Kárník (za STAN) a Igor Karen (ANO). Kárník má nyní 20,04 procenta hlasů, druhý Karen má 14,84 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden. Voleb se zúčastnilo přibližně 39,21 procenta voličů, o hlasy usilovalo 11 kandidátů.

V roce 2014 zvítězila v Kolíně Emilie Třísková (ČSSD). Ve 2. kole získala 56,24 procenta hlasů. Druhý skončil Milan Rak (za ODS).

23:05
3. 10. 2020

Povolební vyjednávání začalo ještě večer bezprostředně po zveřejnění výsledků. Rýsuje se už koalice ve Středočeském kraji. V jedné z pražských restauracích jednali o možné spolupráci Martin Kupka (ODS), Petra Pecková (STAN), Jiří Snížek (Piráti) a Jan Jakob (TOP 09).

„Padla dohoda, že spolu budeme dál jednat a že spolu budeme jednat v tomto uskupení, a za to jsem moc ráda a moc si toho vážím,“ řekla ve večerních hodinách vítězka voleb ve Středočeském kraji Petra Pecková (STAN). Kdo bude hejtmanem, však není jasné, ale Martin Kupka (ODS) naznačil, že respektuje výsledek voleb. „Bude to předmětem dalšího jednání,“ řekl však Jiří Snížek (Piráti).

Jak uvedla Pecková, jednali by ještě déle, ale vládní nařízení stanoví, že restaurace zavírají v deset večer. Jednání o koalici ve Středočeském kraji tak bude pokračovat zítra odpoledne.

Video  
Video se připravuje ...
22:32
3. 10. 2020

V Průhonicích nedaleko Prahy, kde žije premiér Andrej Babiš (ANO), zvítězila v krajských volbách ODS se ziskem téměř 26 procent. V Benešově, kde bydlí současná hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), vyhráli Starostové a nezávislí. STAN o jediný hlas porazil Babišovo hnutí i v Olbramovicích, kde je farma Čapí hnízdo.

V Průhonicích skončilo ANO až na třetím místě se ziskem necelých 17 procent, druhé skončilo STAN s téměř 23 procenty. Také v Benešově skončilo ANO třetí, získalo zde téměř 19 procent, druzí jsou občanští demokraté s více než 21 procenty.

Naopak například v Kolíně, kde nyní vládne zástupce STAN a starostoval zde i předseda hnutí Vít Rakušan, získali Starostové téměř 46 procent hlasů. STAN dominoval i Mnichovicích, kde je starostkou jeho středočeská jednička Petra Pecková. Pro STAN zde hlasovalo 59,57 procent voličů, pro ANO jen 9,54 procenta. Ale ještě větší úspěch měl ve Líbeznici, kde i starostuje, krajský lídr ODS Martin Kupka. Občanským demokratům zde dalo svůj volební lístek 73,28 procenta voličů. ANO volilo 7,65 procenta obyvatel obce, STAN pak jen 3,38 procenta.

22:10
3. 10. 2020

Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj (skládající se z KDU-ČSL, TOP 09, Strany zelených a ProOlomouc) zahájí jednání o vytvoření koalice v Olomouckém kraji s Piráty a STAN a ODS, tedy bez vítězného hnutí ANO.

Volební štáb Spojenců - Koalice pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL, TOP 09, Strana zelených a ProOlomouc) v centru Olomouce po sečtení všech okrsků. Noví krajští zastupitelé, vpravo je předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, jednička kandidátky (3. 10. 2020) Volební štáb Spojenců - Koalice pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL, TOP 09, Strana zelených a ProOlomouc) v centru Olomouce po sečtení všech okrsků. Jednička kandidátky Marian Jurečka (vlevo) a dvojka Zdeňka Blišťanová, starostka Jeseníku (3. 10. 2020) Volební štáb Spojenců - Koalice pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL, TOP 09, Strana zelených a ProOlomouc) v centru Olomouce po sečtení všech okrsků. Jednička kandidátky Marian Jurečka (vlevo) a dvojka Zdeňka Blišťanová, starostka Jeseníku (3. 10. 2020)
21:51
3. 10. 2020

Opozice spřádá plány u piva. Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Petr Fiala (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) se sešli po volbách u jednoho stolu ke společnému přípitku.

21:50
3. 10. 2020

Tradičně nejméně lidí v pátek a dnes odvolilo do krajských voleb v Ústeckém kraji v tzv. sociálně vyloučených lokalitách. Místy volební účast klesla i pod pět procent. V celém regionu byla volební účast 31,30 procenta, byla tak nejnižší v ČR. Celostátní průměr činí 37,94 procenta.

Volební účast byla ale přesto vyšší než před čtyřmi lety, kdy činila 28,94 procenta.

Jedna z nejnižších účastí byla v Janově na Mostecku, kde byla účast v jednom z okrsků 1,95 procenta, v dalším 3,81 procenta. Do bílinské základní školy v ulici Švabinského nakonec přišlo odvolit 7,36 procenta lidí. 

21:45
3. 10. 2020

Historické minimum 4,76 %. S takovým výsledkem odcházela KSČM od krajských voleb. „Je to nejhorší výsledek, který jsme kdy zaznamenali,“ hodnotil předseda strany Vojtěch Filip a dodal: „Je to pro mě velké zklamání, které jsem nechtěl zažít.

Pro ty, co přišli k volebním urnám hodit svůj hlas, však měl slova díků: „Chtěl bych poděkovat všem v České republice za účast a za to, že neztratili důvěru v naší stranu.“ KSČM uspěla jenom ve čtyřech krajích, kde má dvanáct zastupitelů. V dalších deseti se jim nepodařilo udržet postavení. Pokud jde o senát, tak podle slov předsedy je to také nezdar. Ucházeli se o dvě senátní křesla, ale ani jedno nezískali.

Bude to znamenat analýzu naší práce. Samozřejmě to budeme hodnotit velmi kriticky. O tom, co může udělat strana, aby získala opět důvěru. Ale chtěl bych poděkovat odcházejícím krajským zastupitelům, hejtmanům a radním za jejich práci,“ prohlásil Vojtěch Filip a dodal: „Jako jeden z důvodů vidím, že jsme naši práci nedokázali dobře prodat.

Zleva 1. místopředseda KSČM Petr Šimůnek, šéf KSČM Vojtěch Filip a místopředseda strany Stanislav Grospič na tiskové konferenci komunistů po krajských a 1. kole senátních voleb (3. 10. 2020) Zleva 1. místopředseda KSČM Petr Šimůnek, šéf KSČM Vojtěch Filip a místopředseda strany Stanislav Grospič na tiskové konferenci komunistů po krajských a 1. kole senátních voleb (3. 10. 2020)
Video  
Video se připravuje ...
21:41
3. 10. 2020

ČSSD se poprvé v Karlovarském kraji nedostane do krajského zastupitelstva. V krajských volbách získala pouze 3,7 procent hlasů. Pro vstup do zastupitelstva je nutné získat minimálně pět procent. Při posledních krajských volbách v roce 2016 skončila ČSSD po straně ANO druhá a získala osm mandátů v 45členném zastupitelstvu.

Očekávali jsme, že se budeme pohybovat okolo čtyř procent, pakliže by se zadařilo, tak budeme lehce přes pět procent. Když rostla popularita předsedy Hamáčka, tak jsme čekali, že se to dostane přes pět procent, ale bohužel to odpovídá těm původním očekáváním,“ řekl ČTK krajský lídr ČSSD Michal Červenka (ČSSD).

Volební štáb ČSSD v Karlových Varech během sledování výsledků krajských voleb (3. 10. 2020)
21:38
3. 10. 2020

Ze slov Andreje Babiše na mou adresu o ‚spiknutí nenávisti‘ je vidět, jaký má strach ze spolupráce demokratických stran,“ uvedla na twitteru šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

21:36
3. 10. 2020

Hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM) propad komunistů o 9,56 procenta ve volbách v Ústeckém kraji překvapil. Řekl to dnes ČTK. Hejtmanem byl v kraji osm let, letos se rozhodl z osobních důvodů nekandidovat. Kandidoval do Senátu za Teplicko namísto zesnulého Jaroslava Kubery (ODS), ale neuspěl.

Samozřejmě jsem si myslel, že lepší výsledek dostane KSČM, protože za osm let se tady něco odvedlo,“ uvedl Bubeníček. „Kandidáti to mohli lépe prodat,“ doplnil. Překvapení neskrýval ani nad neúspěchem Severočechů, kteří se do krajského zastupitelstva nedostali. „I podle vystoupení na ČT24 krajských lídrů, tak si myslím, že pan Pípal (lídr hnutí Severočeši.cz) byl suverénně nejlepší ze všech,“ řekl Bubeníček.

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) s manželkou
21:34
3. 10. 2020

Piráti a STAN, kteří podle propočtů skončili v krajských volbách v Plzeňském kraji na čtvrtém a třetím místě, se dohodli na společném povolebním postupu.

Spojením tak vznikne zřejmě nejsilnější subjekt v novém zastupitelstvu, řekl dnes ČTK lídr Pirátů Rudolf Špoták. Sám bude aspirovat na post hejtmana. Volby v kraji vyhrálo hnutí ANO před ODS, do zastupitelstva se dostane i ČSSD, SPD a KSČM. Piráti se STAN budou jednat s dalšími stranami kromě KSČM a SPD.

ANO získalo přes 22,5 procenta hlasů. ODS s podporou TOP 09 a nezávislých starostů 21,23 procenta, STAN s bývalým hejtmanem Josefem Bernardem, Zelenými a Pro Plzeň 14,9 procenta a Piráti 13,56 procenta. Zisk zbývajících tří stran se pohybuje od zhruba 5,5 do 6,2 procenta.

Vpředu zleva Pavel Čížek ze STAN, bývalý hejtman Josef Bernard, lídr Pirátů Rudolf Špoták a další zástupci stran oznámili na tiskové konferenci v Plzni po krajských volbách společný postup (3. 10. 2020) Zleva Pavel Čížek ze STAN, bývalý hejtman Josef Bernard a zástupce Pirátů Rudolf Špoták oznámili na tiskové konferenci v Plzni po krajských volbách společný postup (3. 10. 2020)
21:23
3. 10. 2020

Mosty u Jablunkova na Frýdecko-Místecku si název na Mosty nezkrátí. V místním referendu, které se konalo souběžně s krajskými volbami, se proti tomu vyslovila přesvědčivá většina zúčastněných voličů. Referendum je platné a závazné. Záměr vedení obce iniciovat změnu názvu Mostů u Jablunkova už dřív vyvolal odmítavou reakci části místních.

Změnu názvu chtělo podle zápisu na webu obce jen 207 lidí, proti ní se vyslovilo 1458 voličů z celkových 3067 oprávněných voličů v obci.

21:19
3. 10. 2020

Předseda středočeské ČSSD Robin Povšík svolá krajskou konferenci a dá na ní svou funkci k dispozici. Chce tak reagovat na prohru v krajských volbách.

Debata Blesku o penzích a sociálních službách (29. 9. 2020): Robin Povšík (ČSSD)
21:15
3. 10. 2020

Jihočeští občanští demokraté se ziskem 17,52 procenta hlasů jsou druzí za ANO, které získalo 18,12 procenta. Mandátů mají stejně. O krajské koalici chce ODS diskutovat se všemi demokratickými stranami.

Lídr Martin Kuba ČTK řekl, že volební výsledek ODS opravňuje k tomu, aby žádala pozici hejtmana. Zástupci ODS již zahájili koaliční jednání. Večer jednali s hnutím ANO, před 21:00 skončila další schůzka se sociálními demokraty.

„Scházíme se se všemi subjekty. Některé mi nabídly pozici hejtmana. Sociální demokraté preferují širší koalici. Shodli jsme se, že rada by neměla mít moc placených funkcí, aby nebyla moc rozežraná,“ řekl večer ČTK Kuba.

Jednou z možných koalic v kraji je spojení ODS, KDU-ČSL s TOP 09, ČSSD a uskupením Jihočeši 2012. Variantou je i širší koalice.

Lídr kandidátky ODS v Jihočeském kraji Martin Kuba ve volebním štábu ODS v Českých Budějovicích sleduje průběžné výsledky voleb do krajského zastupitelstva (3. 10. 2020)
21:13
3. 10. 2020

Zveřejnění výsledků krajských a senátních voleb dnes vázne podle údajů na volebním webu na zpracování hlasů od voličů, kteří jsou či byli v karanténě kvůli koronaviru. Například na Příbramsku kvůli tomu není zřejmé, zda do finále postoupí kandidát ODS, nebo ČSSD. Na konečné výsledky hlasování se kvůli tomu čekalo také na Českolipsku nebo Lounsku.

Ze stejného důvodu zatím nebyly zveřejněny úplné výsledky hlasování v krajských volbách mimo jiné za Středočeský nebo Jihomoravský kraj. Nedopočítáno měli také ve Zlínském kraji.

21:10
3. 10. 2020

V koalici v Moravskoslezském kraji bude kromě ANO, ODS s podporou TOP 09 a KDU-ČSL zřejmě i ČSSD.

Dosavadní hejtman Ivo Vondrák (ANO) uvedl, že k jednání se tyto subjekty sejdou v neděli. ANO obhájilo vítězství se ziskem 30,24 procenta hlasů. Jeho dosavadní koaliční partneři ODS (spolu s TOP 09) a KDU-ČSL získali 13,84 a 9,57 procenta hlasů. ČSSD dostala 6,95 procenta.

Vondrák už odpoledne řekl, že vznik koalice očekává brzy, chce i v dalším období spolupracovat s KDU-ČSL a ODS a jednat bude i s ČSSD a Piráty.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) ve štábu hnutí v Ostravě s novináři (3. 10. 2020) Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) ve štábu hnutí v Ostravě s novináři (3. 10. 2020)
20:56
3. 10. 2020

V Karlovarském kraji by mohla vzniknout i koalice bez vítězného ANO. Musely by se ale spojit téměř všechny liberální strany, které se do zastupitelstva dostaly. Druhou variantou je pokračování koalice pod vedením ANO buď na stávajícím nebo podobném formátu, vyplývá z výsledků krajských voleb a prohlášení lídrů úspěšných kandidátek.

Při volbách posílily nebo si udržely současné koaliční strany své pozice. ANO získalo stejných 13 mandátů, Piráti posílili ze tří na šest mandátů, ODS, která letos kandidovala s KDU-ČSL, zůstala na čtyřech mandátech a Místní (Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí) posílilo ze tří na čtyři mandáty. Současnou koalici tvoří i radní, který kandidoval za SPO, ale nyní je nestraníkem.

20:54
3. 10. 2020

Přinášíme krátký rozhovor s předsedou hnutí Starostové a nezávislí Vítem Rakušanem.

Výsledky jsou zřejmě větší úspěch, než jste očekával…

Já jsem úspěch skutečně očekával. Vítězství v Libereckém kraji jsem zcela jistě očekával a ve Středočeském jsem v něm velmi doufal. Hlavně mám ale radost, že ve třech krajích, kde se povedlo porazit hnutí ANO, tak ve všech třech formacích stálo hnutí STAN. Potom jsou takové méně viditelné úspěchy třeba v Ústeckém kraji, kde jsme neměli ani jednoho zastupitele, a teď máme dvouciferný výsledek. A čím to je? Tak určitě dobře sestavené kandidátky, dobře vymyšlené formace, ať už jsme šli do voleb ve spolupráci, máme silné lídry ve všech regionech a jsou to zkušení lidé. Většinou obstáli jako starostové.

Je to podle vás předzvěst, jak by se mohly vyvinout výsledky parlamentních voleb příští rok?

Určitě. Člověk sice vidí tu mapu, kde všude vyhrálo hnutí ANO, a sluší se říct, že v tomto ohledu bylo hnutí nejúspěšnější. Když ale člověk ty výsledky rozklikne, tak vidí, že ta demokratická opozice je silnější, než ANO. Oslabili komunisté, oslabila ČSSD, tradiční partner hnutí ANO, takže demokratická opozice může mít šanci příští rok ve volbách zvítězit. Pokud bude kandidovat v rozumných formátech a pokud staré šrámy nepřeváží nad touhou spolupracovat.

Budete mít čas na oslavu? Prý ještě dnes budete řešit budoucí koalice.

Moc ne, popravdě řečeno. Pořád musím odbíhat k vám, novinářům, k telefonátům s našimi krajskými lídry, ale my nejsme centralistické hnutí. U nás nerozhoduje jeden vůdce, já věřím našim krajským vyjednavačům. Pokud mohu pomoci, pomůžu, ale oni jsou svéprávní.

Předseda STAN Vít Rakušan a za ním lídryně Starostů a nezávislých ve Středočeském kraji Petra Pecková na tiskové konferenci (3. 10. 2020)
20:46
3. 10. 2020

Z volebního štábu ODS jako první odešel kandidát na středočeského hejtmana Martin Kupka. Podle informací Blesk Zpráv totiž vyrazil za vítězkou v tomto kraji Petrou Peckovou (STAN) vyjednávat o možné koaliční spolupráci. Oba přeskočili hnutí ANO, které v kraji získalo 18,57 procent.

Místopředseda ODS Martin Kupka hovoří s novináři ve volebním štábu v centru Prahy, kde předsednictvo ODS sledovalo 3. října 2020 výsledky krajských a prvního kola senátních voleb. Místopředseda ODS Martin Kupka hovoří s novináři ve volebním štábu v centru Prahy, kde předsednictvo ODS sledovalo 3. října 2020 výsledky krajských a prvního kola senátních voleb.
20:34
3. 10. 2020

Krajské volby v Libereckém kraji vyhráli Starostové pro Liberecký kraj, získali 22 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Účast byla skoro o pět procent vyšší než před čtyřmi lety, přišlo přes 40 procent voličů. Podle libereckého hejtmana Martina Půty, který už potřetí dovedl Starosty v Libereckém kraji k vítězství, čeká kraj náročné období. Chce proto vytvořit silnou a stabilní koalici.

Nejreálnější je pro něj spojení s Piráty a ODS. Jednání chce zahájit se všemi stranami, které se do zastupitelstva dostaly, s výjimkou SPD. „Myslím, že po volební kampani a předvolebních prohlášeních se dá očekávat, že budeme chtít spolupracovat s hnutím ANO, ale určitě ne ve volební koalici,“ řekl Půta.

Tisková konference hnutí STAN k výsledkům krajských a senátních voleb Tisková konference hnutí STAN k výsledkům krajských a senátních voleb
20:10
3. 10. 2020

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Pelhřimov postoupili Milan Štěch (ČSSD) a Jaroslav Chalupský (za Svobodné). Štěch získal 31,22 procenta hlasů, druhý Chalupský dostal 23,54 procenta hlasů. 

V roce 2014 zvítězil v Pelhřimově Milan Štěch (ČSSD). Bývalý šéf horní komory mandát obhajuje. Ve 2. kole získal 61,70 procenta hlasů. Druhý skončil Ivo Jahelka (za TOP 09). Voleb se tehdy zúčastnilo 10 kandidátů.

Senátor za obvod Pelhřimov a bývalý předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) Kandidát na senátora Jaroslav Chalupský postoupil v obvodu Pelhřimov do druhého kola senátních voleb 2020
20:00
3. 10. 2020
!

Necelých šest hodin po skončení voleb vznikla v Jihomoravském kraji nová koalice. Utvořili ji KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN. Vítězné ANO skončilo v opozici. Koaliční strany disponují dohromady většinou 37 hlasů. Hejtmanem se zřejmě stane starosta Velatic Jan Grolich (KDU-ČSL).

Nová koalice v Jihomoravském kraji (3. 10. 2020) Nová koalice v Jihomoravském kraji (3. 10. 2020) Jan Grolich (KDU-ČSL) vystoupil v Brně na debatě lídrů do krajských voleb Jihomoravského kraje (8. 9. 2020)
Video  
Video se připravuje ...
19:59
3. 10. 2020

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Přerov postoupili senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL) a Petr Vrána (ANO). Seitlová, která senátorské křeslo obhajuje, získala 26,81 procenta hlasů, druhý Vrána dostal 20,65 procenta hlasů. 

V roce 2014 zvítězila hned v prvním kole Seitlová, která tehdy kandidovala za Zelené, se ziskem 54,26 procenta hlasů. Druhý skončil Prachař, tehdy za ANO. Voleb se zúčastnilo pět kandidátů.

Senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL) za obvod Přerov Do druhého kola senátních voleb v obvodu Přerov postoupil Petr Vrána (ANO)
19:54
3. 10. 2020

Preferenční hlasy v Pardubickém kraji zasáhly do pořadí některých kandidátek, lídry nejsilnějších stran však neohrozily. Nejvíc přednostních hlasů dostal hejtman Martin Netolický (ČSSD). Měl větší podporu než v minulých volbách.

Hejtman kandidoval za 3PK, což je spojení sociální demokracie a hnutí Společně pro kraj. Zakroužkovalo ho 6777 lidí, politik dostal o 1099 hlasů víc než v roce 2016.

Na kandidátce 3PK nejvíc postoupil Radko Martínek, dřívější hejtman, senátor, poslanec i ministr za ČSSD. Kandidoval na 14 místě, 1837 hlasů ho vyneslo na třetí místo. Koalice získala osm mandátů, skončila ve volbách druhá. Hejtman minulé volby kandidoval pouze za domovskou ČSSD, která tehdy obdržela o tři mandáty víc.

Druhým nejvíce podpořeným politikem byl náměstek hejtmana Roman Línek, který za Koalici pro Pardubický kraj kandidoval po šesté. Lidé mu dali 3561 preferenčních hlasů. Před čtyřmi lety ho preferovalo 4204 lidí.

Volby do krajského zastupitelstva, v Pardubicích. Štáb 3PK - Pro prosperující Pardubický kra, vpravo je dosavadní hejtman Martin Netolický (3. 10. 2020)
19:51
3. 10. 2020

Lídryně vítězného hnutí STAN ve Středočeském kraji Petra Pecková chce o koalici jednat s ODS, Piráty a TOP 09. Poděkovala voličům, že přišli k volbám i přes koronavirovou krizi. STAN získalo ve Středočeském kraji 22,19 procenta, sečteno je 99,95 procenta hlasů.

Jsem strašně šťastná, že jsme získali takový úžasný výsledek, chtěla bych všem voličům poděkovat. A chtěla bych jim hlavně poděkovat, že k těm volbám přišli, covid necovid,“ řekla Pecková.

Volební účast přes 40 procent označila za úžasnou. „Já to vidím jako takový pěkný symbol, že lidem nejsou věci veřejné jedno a že je pro ně důležité, kdo a jakým způsobem bude řídit Středočeský kraj,“ řekla Pecková.

Na druhém místě by měla ve Středočeském kraji skončit ODS, třetí ANO, čtvrtí Piráti.

Starostka středočeských Mnichovic Petra Pecková (STAN) Krajské volby 2020: Petra Pecková (STAN), Středočeský kraj
19:49
3. 10. 2020

Předseda ČSSD Jan Hamáček je spokojený s kampaní, kterou před krajskými a senátními volbami pro sociální demokraty řídil někdejší hejtman a exministr zemědělství Michal Hašek. Na tiskové konferenci k výsledkům hlasování uvedli, že chtějí ve spolupráci pokračovat.

ČSSD se vrací ke svým bývalým voličům, nezmizeli,“ konstatoval Hašek, který se se sociálními demokraty rozešel v době vedení Bohuslava Sobotky. Podotkl, že voliče chce přesvědčovat levicovou politikou.

„Budu připraven pomoci v kampani do Poslanecké sněmovny,“ uvedl politik s přízní prezidenta Miloše Zemana. Ačkoli si vedení ČSSD představovalo lepší volební skóre, než s jakým strana ve volbách skončila, Haškova kampaň podle Hamáčka přispěla ke zvýšení preferencí od jara.

Michal Hašek Šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček při volbách do krajů (2.10.2020)
Video  
Video se připravuje ...
19:41
3. 10. 2020

Koalice ve vedení Pardubického kraje by měla pokračovat na původním půdorysu.

Volby vyhrálo ANO, strany koalice ale získaly více než 50 procent hlasů. ČTK to řekl lídr ODS a TOP 09 Michal Kortyš, dosavadní náměstek hejtmana. Kraj v končícím volebním období vedla koalice ve složení ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj (KPK), ODS a STAN.

Otázkou je tak pokračování Martina Netolického (ČSSD) v čele kraje.

Volby do krajského zastupitelstva, v Pardubicích. Štáb 3PK - Pro prosperující Pardubický kraj, vpravo dosavadní hejtman Martin Netolický (3. 10. 2020) Volby do krajského zastupitelstva, v Pardubicích. Štáb 3PK - Pro prosperující Pardubický kraj, vpravo dosavadní hejtman Martin Netolický (3. 10. 2020)
19:38
3. 10. 2020

Nejvážnějším kandidátem na hejtmana v Královéhradeckém kraji je nyní senátor, bývalý policejní prezident a lídr vítězného bloku ODS, STAN a Východočeši ve volbách do krajských zastupitelstev Martin Červíček.

Zleva Rudolf Cogan (STAN), Martina Berdychová (Východočeši) a Martin Červíček (ODS) ve volebním štábu v Hradci Králové (3. 10. 2020) Lídr společné kandidátky ODS, STAN a Východočechů Martin Červíček (druhý zprava) při proslovu ve volebním štábu v Hradci Králové. Vpravo je starosta Trutnova Ivan Adamec (3. 10. 2020) Lídr společné kandidátky ODS, STAN a Východočechů Martin Červíček (ODS) při proslovu ve volebním štábu v Hradci Králové (3. 10. 2020)
19:33
3. 10. 2020

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Praha 9 postoupili současný senátor David Smoljak (STAN) a vojenský historik Eduard Stehlík (za ODS).

Smoljak, který místo v Senátu obhajuje, získal 42,87 procenta hlasů, druhý Stehlík pak 30,19 procenta hlasů. 

Postupující kandidát do Senátu ve volebním obvodu č. 24 - Praha 9 Eduard Stehlík vystoupil v Praze na tiskové konferenci ODS k výsledkům krajských a senátních voleb (3. 10. 2020)
19:23
3. 10. 2020

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Olomouc postoupili Marek Ošťádal (STAN) a Jan Zahradníček (ANO). Ošťádal získal 26,60 procenta hlasů, druhý Zahradníček dostal 22,44 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 36,21 procenta voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů.

Na třetím místě skončil František John (KDU-ČSL) s 18,48 procenta hlasů. Čtvrtý v pořadí je Radek Vincour (ODS) se 17,89 procenta hlasů. Pátou příčku obsadil Jaroslav Vomáčka (ČSSD), volilo ho 6,89 procenta lidí.

V roce 2014 zvítězila v Olomouci Alena Šromová (KDU-ČSL), která mandát neobhajovala. Ve druhém kole získala 53,87 procenta hlasů. Druhý skončil Jan Zahradníček (za ANO). Voleb se tehdy zúčastnilo sedm kandidátů.

19:19
3. 10. 2020

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Strakonice podle propočtů ČTK postoupili Tomáš Fiala (za ODS) a Luboš Peterka (za KDU-ČSL). Fiala má nyní 28 procent hlasů, druhý Peterka má 15,06 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden. Voleb se zúčastnilo přibližně 35,33 procenta voličů, o hlasy usilovalo 11 kandidátů. Dosavadní senátor Karel Kratochvíle (ČSSD) neuspěl, dostal 8,93 procenta hlasů.

V roce 2014 zvítězil ve druhém kole se ziskem 51,25 procenta hlasů. Druhý skončil Martin Gregora (TOP 09).

levice-je-smegma ( 5. října 2020 13:54 )

Hloupá huso, po převratu měl soudruh estébák Babiš holou (_!_). Zneužil privatizaci a když mu za to začalo hrozit trestní stíhání tak šel do politiky, aby to stíhání mohl regulovat.

jjusa2 ( 5. října 2020 09:20 )

bude líp,ty víš dobře že to NENÍ PRAVDA Babiš do politiky šel jako mld.,tak NELŽI!!!

xiioma ( 5. října 2020 08:50 )

ANO slábne. Podle všeho ztrácí řadu regionů, protože nebude schopno složit koalice. ANO sice získalo nejvíce procent hlasů, ale není to vítězství, které by mohlo Babiše těšit. Je možné, že ve většině krajů se ANO jen těžko dostane k velkému vlivu, natož k pozici hejtmana.

ANO_nam_bude_lip ( 5. října 2020 08:37 )

Nezapomeň, že z těch "svinstev" si soudruh Babiš napakoval 80 miliard.

Dodo52 ( 5. října 2020 07:27 )

Tak za prvé nemelu a za druhé nefňukám. Konstatuji jen holou pravdu a nemůžu za to že ty se svým fíkovým mozkem to nemůžeš a nebo nechceš pochopit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa