Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Volby 2020: Výhru ANO vystřídala „sprcha“ pro Babiše a Zeman zaryl od poražené levice

Aktualizováno -
4. října 2020
22:00
Autor: simao, vei, sab, kal, sova, trm - 
2. října 2020
05:05

V říjnových krajských volbách opět nejvýrazněji uspělo hnutí ANO - na prvním místě je v deseti krajích, na druhém místě jsou celkově Piráti s 99 zastupiteli, stejně jich má i ODS. Naopak ČSSD i KSČM propadla. Premiér Andrej Babiš (ANO) pro Blesk Zprávy připustil, že po fantastickém výsledku přišla očekávaná sprcha u tvorby koalic, které jsou často bez ANO. Zmínil také nenávist, kterou k němu chovají jeho oponenti. Babišovi k úspěchu na CNN Prima News popřál i prezident Miloš Zeman, který podtrhl neúspěch levice. Podle něj je chyba v lidech, ale za Janem Hamáčkem (ČSSD) a Vojtěchem Filipem (KSČM) jsou podle něj horší. Dění kolem voleb, které se odehrály ve stínu covidu, jsme na Blesk.cz sledovali online.

  • Letošní účast v krajských volbách byla s 37,9 procenty druhá nejvyšší v historii.
  • Vládní sociální demokraté přišli o 88 zastupitelů a budou jich mít 37. Počet krajských mandátů komunistů se sníží z 86 na 13. Propad o osm na 53 křesel regionálních zastupitelů zaznamenali i lidovci. Vítězné vládní hnutí ANO si polepšilo o dva na 178 mandátů. O 31 krajských zastupitelů víc bude mít hnutí STAN, a to 69. Počet zastupitelů ODS vzrostl po letošních volbách ze 76 na 99. TOP 09 si zachová 19 krajských zastupitelů.
  • Jediný kandidát se stal senátorem v prvním kole - Zbyněk Linhart na Děčínsku. První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi.
  • Volby proběhly v době pandemie koronaviru. Její průběh v Česku i ve světě sledujeme v ONLINE přenosu zde
  • Lídři stran a hnutí včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) se střetli před volbami v superdebatě Blesku plné hádek a osobních útoků. Odtajnili však i své volební ambice.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) byl v neděli hostem pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére.
  • Po volbách o půlnoci z neděle na pondělí vstoupí v Česku v platnost nový stav nouze. V řadě regionů zavřou střední školy, omezení postihne i restaurace a hospody, kde budou muset lidé sedět maximálně po šesti osobách u jednoho stolu. Přehled opatření ZDE.

Video  Babiš pro Blesk o volbách, obcházení v krajích i nepoměru mezi covidem a rakovinou  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Array

Volby 2020
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
ANO ANO Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj KDU-ČSL KDU-ČSL Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj KSČM KSČM Liberecký kraj Liberecký kraj Miloš Zeman Miloš Zeman Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj ODS ODS Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj *** Piráti *** Piráti Plzeňský kraj Plzeňský kraj Senát ČR Senát ČR SOCDEM (býv. ČSSD) SOCDEM (býv. ČSSD) SPD SPD STAN STAN Středočeský kraj Středočeský kraj TOP 09 TOP 09 Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
14:55
4. 10. 2020

„Mám z toho obrovskou radost, ale jsem vyčerpaná. Vedla jsem velmi intenzivní a kontaktní kampaň, ale toto mě opět posílilo. Jsem s výsledkem, celostním, velmi spokojená a cítím vděčnost k voličům,“ reagovala pro Blesk Zprávy Adela Šipová, která postoupila do druhého kola senátních voleb za Piráty. Šipová zmínila, že má tři priority. Mezi nimi i životní prostředí. „Dělám to pro svých pět dětí. I ony jsou hodně ekologicky založené a chci pro ně budoucnost,“ svěřila se.

18:17
3. 10. 2020

Piráty potrápily technické problémy, když se snažili propojit s volební centrálou ostatních štábů. „Popovídejte si s někým, kdo vás vidí,“ reagoval Karlovarský kraj. Spojení s ostatními kandidáty vyvolalo úsměvnou atmosféru poté, co se různě přerovnávaly notebooky a ladilo se zvukové propojení. „Sakra“, ozval se i Pardubický kraj a zmizel z obrazu. 

18:10
3. 10. 2020

„Účast je nižší, než premiér Andrej Babiš nejspíše očekával, a já především doufám, že se spojí koalice po krajích a že se soustředíme na to, aby se efektivně využily miliardy od EU,“  okomentoval předseda Pirátů Ivan Bartoš celkové výsledky voleb. Bartoše těší, že byly dobré výsledky i v Olomouckém kraji, ve kterém šla strana do koalice se STAN. 

18:04
3. 10. 2020

Ambice Pirátů se vyplnila a strana získala více jak 100 křesel v krajských volbách. Předseda Ivan Bartoš krátce po vyhlášení poděkoval všem, kteří šli volit a kteří věří v Piráty. 

Úspěch slavili Piráti i v prvním kole senátních voleb. Do druhého kola postupuje Adéla Šípová a Daniel Kůs. „I ve druhém kole zabojujeme,“ řekl stručně Ivan Bartoš. Šípová doplnila, že její prioritou je sociální politika, životní prostředí a transparentní hospodaření. 

17:53
3. 10. 2020

Ve volebním štábu Pirátů to začíná „hučet“. Již bylo sečteno 97 procent hlasů a brzy se vyhlásí výsledky. Hlavní tým Pirátů se pilně připravuje na tiskovou konferenci. Rouška se nesundavá ani v nejužším kruhu. Narozdíl od předchozích let pak štáb zeje poloviční prázdnotou. V místnosti se nenachází více jak 40 lidí. 

Volby 2020: Ve štábu Pirátů to začíná hučet, již je sečteno 96 procent hlasů (3.10.2020) Volby 2020: Ve štábu Pirátů to začíná hučet, již je sečteno 96 procent hlasů (3.10.2020)
16:21
3. 10. 2020

Do volebního štábu Pirátů dorazila i první místopředsedkyně Olga Richterová. Ta se nedávno pochlubila vydáním knihy Česko inspiritativní. Výtisky jsou ve štábu volně k dispozici. 

Volby 2020: Předseda Pirátů Ivan Bartoš po boku poslankyně a první místopředsedkyně Olgy Richterové během voleb do krajských zastupitelstvem a do Senátu (3.10.2020) Volby 2020: Předseda Pirátů Ivan Bartoš po boku poslankyně a první místopředsedkyně Olgy Richterové během voleb do krajských zastupitelstvem a do Senátu (3.10.2020)
15:12
3. 10. 2020

Pirátský štáb se snaží všemi možnými způsoby dodržovat hygienická opatření. Dokonce i občerstvení nechali zabalit jednotlivě, aby se co nejvíce snížilo riziko nákazy koronavirem. Během průběžného sčítání mají Piráti kolem 12 % v krajích. 

Volby 2020: Piráti ve svém volebním štábu dodržují hygienická opatření velmi striktně. Dokonce i občerstvení je baleno jednotlivě
14:23
3. 10. 2020

Piráti mají velké ambice. Rádi by obsadili 100 míst v krajských zastupitelstvech a doufají, že obsadí do čela jednoho z krajů i pirátského hejtmana. V současnosti mají Piráti ve vedení kraje hlavního města Prahy primátora Zdeňka Hřiba. 

Boj bude i o místa v Senátu. Prozatím mají v horní komoře Parlamentu jen jednoho „koně“, a to Lukáše Wagenknechta. Další tři členové Senátu byli zvoleni s jejich podporou. Za Prahu se hlásí Robert Veverka. Piráti se jeho příjmení nebojí a plakáty s jeho fotografií ozdobili plyšákem.

Volby 2020: Pirátský štáb a "pouták" na jednoho z kandidátů Roberta Veverku. Veverka se chce dostat do Senátu a volí si jej pražané
14:04
3. 10. 2020

„Máte se?“ tak uvítal předseda Pirátů Ivan Bartoš své kolegy a novináře při příchodu do volebního štábu. Bartoš se následně pozdravil loktem, sundal bundu a v obleku zamířil na jednání. Mezi novináře se opět připojí ve čtyři hodiny, jak Blesk Zprávy informovala mluvčí Karolína Sadílková. 

Volby 2020: Předseda Pirátů Ivan Bartoš dorazil do volebního štábu krátce před druhou hodinou. Po několika schůzkách se připojí ke kolegům a k médiím (3.10.2020)
13:57
3. 10. 2020

Pirátský štáb prozatím zeje prázdnotou. Kvůli koronavirovým opatřením je vstup povolen pouze pro 50 osob. „Máme tu 40 míst k sezení a rozhovory se budou poskytovat venku. Nutností je samozřejmě rouška, dezinfekce rukou při příchodu a dodržování rozestupů,“ informovala Blesk Zprávy mluvčí Pirátů Karolína Sadílková.

Oficiální program započne ve čtyři hodiny odpoledne, kdy před novináři vystoupí předseda strany Ivan Bartoš.

Volby 2020: Pirátský volební štáb se připravuje na vyhlášení výsledků. Nově ale bude počet míst omezen na 50 a rozhovory budou kandidáti strany podávat jen venku Volby 2020: Pirátský volební štáb se připravuje na vyhlášení výsledků. Nově ale bude počet míst omezen na 50 a rozhovory budou kandidáti strany podávat jen venku

levice-je-smegma ( 5. října 2020 13:54 )

Hloupá huso, po převratu měl soudruh estébák Babiš holou (_!_). Zneužil privatizaci a když mu za to začalo hrozit trestní stíhání tak šel do politiky, aby to stíhání mohl regulovat.

jjusa2 ( 5. října 2020 09:20 )

bude líp,ty víš dobře že to NENÍ PRAVDA Babiš do politiky šel jako mld.,tak NELŽI!!!

xiioma ( 5. října 2020 08:50 )

ANO slábne. Podle všeho ztrácí řadu regionů, protože nebude schopno složit koalice. ANO sice získalo nejvíce procent hlasů, ale není to vítězství, které by mohlo Babiše těšit. Je možné, že ve většině krajů se ANO jen těžko dostane k velkému vlivu, natož k pozici hejtmana.

ANO_nam_bude_lip ( 5. října 2020 08:37 )

Nezapomeň, že z těch "svinstev" si soudruh Babiš napakoval 80 miliard.

Dodo52 ( 5. října 2020 07:27 )

Tak za prvé nemelu a za druhé nefňukám. Konstatuji jen holou pravdu a nemůžu za to že ty se svým fíkovým mozkem to nemůžeš a nebo nechceš pochopit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa