Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Volby 2020: Výhru ANO vystřídala „sprcha“ pro Babiše a Zeman zaryl od poražené levice

Aktualizováno -
4. října 2020
22:00
Autor: simao, vei, sab, kal, sova, trm - 
2. října 2020
05:05

V říjnových krajských volbách opět nejvýrazněji uspělo hnutí ANO - na prvním místě je v deseti krajích, na druhém místě jsou celkově Piráti s 99 zastupiteli, stejně jich má i ODS. Naopak ČSSD i KSČM propadla. Premiér Andrej Babiš (ANO) pro Blesk Zprávy připustil, že po fantastickém výsledku přišla očekávaná sprcha u tvorby koalic, které jsou často bez ANO. Zmínil také nenávist, kterou k němu chovají jeho oponenti. Babišovi k úspěchu na CNN Prima News popřál i prezident Miloš Zeman, který podtrhl neúspěch levice. Podle něj je chyba v lidech, ale za Janem Hamáčkem (ČSSD) a Vojtěchem Filipem (KSČM) jsou podle něj horší. Dění kolem voleb, které se odehrály ve stínu covidu, jsme na Blesk.cz sledovali online.

  • Letošní účast v krajských volbách byla s 37,9 procenty druhá nejvyšší v historii.
  • Vládní sociální demokraté přišli o 88 zastupitelů a budou jich mít 37. Počet krajských mandátů komunistů se sníží z 86 na 13. Propad o osm na 53 křesel regionálních zastupitelů zaznamenali i lidovci. Vítězné vládní hnutí ANO si polepšilo o dva na 178 mandátů. O 31 krajských zastupitelů víc bude mít hnutí STAN, a to 69. Počet zastupitelů ODS vzrostl po letošních volbách ze 76 na 99. TOP 09 si zachová 19 krajských zastupitelů.
  • Jediný kandidát se stal senátorem v prvním kole - Zbyněk Linhart na Děčínsku. První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi.
  • Volby proběhly v době pandemie koronaviru. Její průběh v Česku i ve světě sledujeme v ONLINE přenosu zde
  • Lídři stran a hnutí včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) se střetli před volbami v superdebatě Blesku plné hádek a osobních útoků. Odtajnili však i své volební ambice.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) byl v neděli hostem pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére.
  • Po volbách o půlnoci z neděle na pondělí vstoupí v Česku v platnost nový stav nouze. V řadě regionů zavřou střední školy, omezení postihne i restaurace a hospody, kde budou muset lidé sedět maximálně po šesti osobách u jednoho stolu. Přehled opatření ZDE.

Video  Babiš pro Blesk o volbách, obcházení v krajích i nepoměru mezi covidem a rakovinou  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Array

Volby 2020
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
ANO ANO Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj KDU-ČSL KDU-ČSL Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj KSČM KSČM Liberecký kraj Liberecký kraj Miloš Zeman Miloš Zeman Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj ODS ODS Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj *** Piráti *** Piráti Plzeňský kraj Plzeňský kraj Senát ČR Senát ČR SOCDEM (býv. ČSSD) SOCDEM (býv. ČSSD) SPD SPD STAN STAN Středočeský kraj Středočeský kraj TOP 09 TOP 09 Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
16:31
4. 10. 2020

Majitelka krkonošské Luční boudy a neúspěšná kandidátka ODS v senátních volbách na Trutnovsku Klára Sovová vyslovila před druhým kolem podporu starostovi Vrchlabí, současnému senátorovi Janu Sobotkovi (za STAN). Sovová to dnes řekla ČTK. Sobotka první kolo vyhrál a ve druhém se 9. a 10. října utká o křeslo v Senátu se starostou Dvora Králové nad Labem Janem Jarolímem (ANO).

16:01
4. 10. 2020

Kandidát do Senátu za obvod Praha 5, bývalý diplomat Michael Žantovský, se pochlubil, jak analyzoval výsledky voleb. Vzal si k tomu psa Cézara.

23:02
3. 10. 2020
!

První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Kandidáti nominovaní TOP 09 postoupili ve třech obvodech, adepti Pirátů a hnutí Senátor 21 ve dvou. KSČM, SDP ani Trikolóra se neprosadily.

23:01
3. 10. 2020
!

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Příbram postoupili Petr Štěpánek (STAN) a dosavadní senátor Jiří Burian (ODS). Štěpánek dostal 21,98 procenta hlasů, druhý Burian 16,19 procenta hlasů. Rozdíl mezi Burianem a v pořadí třetím Stanislavem Holobradou (ČSSD) byl 26 hlasů. Druhé kolo se koná za týden. Voleb se zúčastnilo přibližně 38,63 procenta voličů, o hlasy usilovalo osm kandidátů.

22:59
3. 10. 2020
!

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Kolín podle propočtů ČTK postoupili Pavel Kárník (za STAN) a Igor Karen (ANO). Kárník má nyní 20,04 procenta hlasů, druhý Karen má 14,84 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden. Voleb se zúčastnilo přibližně 39,21 procenta voličů, o hlasy usilovalo 11 kandidátů.

V roce 2014 zvítězila v Kolíně Emilie Třísková (ČSSD). Ve 2. kole získala 56,24 procenta hlasů. Druhý skončil Milan Rak (za ODS).

15:20
3. 10. 2020

Máme pro vás dílčí zprávy ze senátních voleb 2020:

V senátních volbách po sečtení desetiny okrsků postupují kandidáti ANO v 11 obvodech, ODS v devíti, KDU-ČSL v osmi, STAN v šesti a ČSSD v pěti.

  • Po sečtení poloviny okrsků vede v senátním obvodu Praha 1 Němcová (ODS). Následuje Hampl (za KDU-ČSL), třetí je Veverka (za Piráty).
  • Po sečtení poloviny okrsků vede v senátním obvodu Praha 5 Žantovský (za TOP 09). Následuje Láska (SEN 21), třetí je Ludvík (ČSSD).
  • Po sečtení poloviny okrsků vede v senátním obvodu Praha 9 Smoljak (STAN). Následuje Stehlík (za ODS), třetí je Krása (Trikolóra).
08:21
2. 10. 2020
!

Senátní volby proběhnou v obvodech Cheb, Louny, Plzeň-město, Strakonice, Pelhřimov, Příbram, Praha 1, Praha 5, Praha 9, Kladno, Děčín, Česká Lípa, Trutnov, Kolín, Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou, Žďár nad Sázavou, Znojmo, Vyškov, Brno-město, Přerov, Olomouc, Frýdek-Místek, Ostrava-město, Karviná, Zlín a Uherské Hradiště.

levice-je-smegma ( 5. října 2020 13:54 )

Hloupá huso, po převratu měl soudruh estébák Babiš holou (_!_). Zneužil privatizaci a když mu za to začalo hrozit trestní stíhání tak šel do politiky, aby to stíhání mohl regulovat.

jjusa2 ( 5. října 2020 09:20 )

bude líp,ty víš dobře že to NENÍ PRAVDA Babiš do politiky šel jako mld.,tak NELŽI!!!

xiioma ( 5. října 2020 08:50 )

ANO slábne. Podle všeho ztrácí řadu regionů, protože nebude schopno složit koalice. ANO sice získalo nejvíce procent hlasů, ale není to vítězství, které by mohlo Babiše těšit. Je možné, že ve většině krajů se ANO jen těžko dostane k velkému vlivu, natož k pozici hejtmana.

ANO_nam_bude_lip ( 5. října 2020 08:37 )

Nezapomeň, že z těch "svinstev" si soudruh Babiš napakoval 80 miliard.

Dodo52 ( 5. října 2020 07:27 )

Tak za prvé nemelu a za druhé nefňukám. Konstatuji jen holou pravdu a nemůžu za to že ty se svým fíkovým mozkem to nemůžeš a nebo nechceš pochopit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa