Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Volby 2020: Výhru ANO vystřídala „sprcha“ pro Babiše a Zeman zaryl od poražené levice

Aktualizováno -
4. října 2020
22:00
Autor: simao, vei, sab, kal, sova, trm - 
2. října 2020
05:05

V říjnových krajských volbách opět nejvýrazněji uspělo hnutí ANO - na prvním místě je v deseti krajích, na druhém místě jsou celkově Piráti s 99 zastupiteli, stejně jich má i ODS. Naopak ČSSD i KSČM propadla. Premiér Andrej Babiš (ANO) pro Blesk Zprávy připustil, že po fantastickém výsledku přišla očekávaná sprcha u tvorby koalic, které jsou často bez ANO. Zmínil také nenávist, kterou k němu chovají jeho oponenti. Babišovi k úspěchu na CNN Prima News popřál i prezident Miloš Zeman, který podtrhl neúspěch levice. Podle něj je chyba v lidech, ale za Janem Hamáčkem (ČSSD) a Vojtěchem Filipem (KSČM) jsou podle něj horší. Dění kolem voleb, které se odehrály ve stínu covidu, jsme na Blesk.cz sledovali online.

  • Letošní účast v krajských volbách byla s 37,9 procenty druhá nejvyšší v historii.
  • Vládní sociální demokraté přišli o 88 zastupitelů a budou jich mít 37. Počet krajských mandátů komunistů se sníží z 86 na 13. Propad o osm na 53 křesel regionálních zastupitelů zaznamenali i lidovci. Vítězné vládní hnutí ANO si polepšilo o dva na 178 mandátů. O 31 krajských zastupitelů víc bude mít hnutí STAN, a to 69. Počet zastupitelů ODS vzrostl po letošních volbách ze 76 na 99. TOP 09 si zachová 19 krajských zastupitelů.
  • Jediný kandidát se stal senátorem v prvním kole - Zbyněk Linhart na Děčínsku. První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi.
  • Volby proběhly v době pandemie koronaviru. Její průběh v Česku i ve světě sledujeme v ONLINE přenosu zde
  • Lídři stran a hnutí včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) se střetli před volbami v superdebatě Blesku plné hádek a osobních útoků. Odtajnili však i své volební ambice.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) byl v neděli hostem pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére.
  • Po volbách o půlnoci z neděle na pondělí vstoupí v Česku v platnost nový stav nouze. V řadě regionů zavřou střední školy, omezení postihne i restaurace a hospody, kde budou muset lidé sedět maximálně po šesti osobách u jednoho stolu. Přehled opatření ZDE.

Video  Babiš pro Blesk o volbách, obcházení v krajích i nepoměru mezi covidem a rakovinou  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Array

Volby 2020
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
ANO ANO Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj KDU-ČSL KDU-ČSL Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj KSČM KSČM Liberecký kraj Liberecký kraj Miloš Zeman Miloš Zeman Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj ODS ODS Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj *** Piráti *** Piráti Plzeňský kraj Plzeňský kraj Senát ČR Senát ČR SOCDEM (býv. ČSSD) SOCDEM (býv. ČSSD) SPD SPD STAN STAN Středočeský kraj Středočeský kraj TOP 09 TOP 09 Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
18:13
4. 10. 2020

Novou hejtmankou ve středních Čechách bude Petra Pecková. Dohodli se na tom lídři STAN, ODS, Pirátů a Spojenců. Začínají pracovat na programovém prohlášení.

Lídři STAN, ODS, Pirátů a Spojenců se dohodli na koalici ve středních Čechách, hejtmankou bude Pecková.
15:50
4. 10. 2020

Jednání o budoucí podobě středočeské koalice probíhá právě v těchto minutách. Účastní se ho mimo jiné ekonomický expert ODS Jan Skopeček a lídr strany v kraji Martin Kupka. 

Ve Středočeském kraji začíná povolební vyjednávání koalice. Na fotografii ekonomický expert ODS Jan Skopeček (4.10.2020) Ve Středočeském kraji začíná povolební vyjednávání koalice. Na fotografii místopředseda ODS Martin Kupka (4.10.2020) Ve Středočeském kraji začíná povolební vyjednávání koalice. Na fotografii místopředseda ODS Martin Kupka (4.10.2020)
14:36
4. 10. 2020

Povolební jednání ve středních Čechách potrvají nejméně dva týdny, řekl lídr kandidátky Pirátů Jiří Snížek. V tak velkém kraji, jako je Středočeský, je podle něj před podpisem koaliční smlouvy nutné dojednat plno věcí. Namátkou jmenoval otázky typu integrace dopravy, další výstavba či optimalizace školství.

Debata Blesku o školství: Jiří Snížek (Piráti) (17. 9. 2020) Debata Blesku o školství: Jiří Snížek (Piráti) (17. 9. 2020)
23:05
3. 10. 2020

Povolební vyjednávání začalo ještě večer bezprostředně po zveřejnění výsledků. Rýsuje se už koalice ve Středočeském kraji. V jedné z pražských restauracích jednali o možné spolupráci Martin Kupka (ODS), Petra Pecková (STAN), Jiří Snížek (Piráti) a Jan Jakob (TOP 09).

„Padla dohoda, že spolu budeme dál jednat a že spolu budeme jednat v tomto uskupení, a za to jsem moc ráda a moc si toho vážím,“ řekla ve večerních hodinách vítězka voleb ve Středočeském kraji Petra Pecková (STAN). Kdo bude hejtmanem, však není jasné, ale Martin Kupka (ODS) naznačil, že respektuje výsledek voleb. „Bude to předmětem dalšího jednání,“ řekl však Jiří Snížek (Piráti).

Jak uvedla Pecková, jednali by ještě déle, ale vládní nařízení stanoví, že restaurace zavírají v deset večer. Jednání o koalici ve Středočeském kraji tak bude pokračovat zítra odpoledne.

Video  
Video se připravuje ...
22:32
3. 10. 2020

V Průhonicích nedaleko Prahy, kde žije premiér Andrej Babiš (ANO), zvítězila v krajských volbách ODS se ziskem téměř 26 procent. V Benešově, kde bydlí současná hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), vyhráli Starostové a nezávislí. STAN o jediný hlas porazil Babišovo hnutí i v Olbramovicích, kde je farma Čapí hnízdo.

V Průhonicích skončilo ANO až na třetím místě se ziskem necelých 17 procent, druhé skončilo STAN s téměř 23 procenty. Také v Benešově skončilo ANO třetí, získalo zde téměř 19 procent, druzí jsou občanští demokraté s více než 21 procenty.

Naopak například v Kolíně, kde nyní vládne zástupce STAN a starostoval zde i předseda hnutí Vít Rakušan, získali Starostové téměř 46 procent hlasů. STAN dominoval i Mnichovicích, kde je starostkou jeho středočeská jednička Petra Pecková. Pro STAN zde hlasovalo 59,57 procent voličů, pro ANO jen 9,54 procenta. Ale ještě větší úspěch měl ve Líbeznici, kde i starostuje, krajský lídr ODS Martin Kupka. Občanským demokratům zde dalo svůj volební lístek 73,28 procenta voličů. ANO volilo 7,65 procenta obyvatel obce, STAN pak jen 3,38 procenta.

19:51
3. 10. 2020

Lídryně vítězného hnutí STAN ve Středočeském kraji Petra Pecková chce o koalici jednat s ODS, Piráty a TOP 09. Poděkovala voličům, že přišli k volbám i přes koronavirovou krizi. STAN získalo ve Středočeském kraji 22,19 procenta, sečteno je 99,95 procenta hlasů.

Jsem strašně šťastná, že jsme získali takový úžasný výsledek, chtěla bych všem voličům poděkovat. A chtěla bych jim hlavně poděkovat, že k těm volbám přišli, covid necovid,“ řekla Pecková.

Volební účast přes 40 procent označila za úžasnou. „Já to vidím jako takový pěkný symbol, že lidem nejsou věci veřejné jedno a že je pro ně důležité, kdo a jakým způsobem bude řídit Středočeský kraj,“ řekla Pecková.

Na druhém místě by měla ve Středočeském kraji skončit ODS, třetí ANO, čtvrtí Piráti.

Starostka středočeských Mnichovic Petra Pecková (STAN) Krajské volby 2020: Petra Pecková (STAN), Středočeský kraj
17:13
3. 10. 2020

Hnutí ANO se současnou hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou v čele se ve Středočeském kraji posunulo na průběžné třetí místo. Před vládní hnutí se dostala ODS v čele s Martinem Kupkou.

V regionu vedou zatím o více než dva procentní body Starostové a nezávislí. Jejich kandidátku vede předseda Vít Rakušan (STAN). Sečteno je prozatím kolem 85 %.

Kšiltovka „Sorry jako“ ve volebním štábu ANO (3. 10. 2020)
12:04
2. 10. 2020

Hlasování do přenosné volební schránky zřejmě ve Středočeském kraji probíhá hladce. Jedna z voliček v karanténě, Jana z Berounska, ČTK řekla, že její hlasování zabralo jen chvilku a komise jí půl hodiny předem zavolala. „Celé to trvalo tři minutky. Zkontrolovali občanský průkaz, dali mi obálku a přes vrátka jsem ji vhodila do urny. Paní měla roušku, pán s urnou bezpečnostní oblek. Dohled u toho měl ještě člen armády,“ uvedla Jana.

10:12
2. 10. 2020

Ve Středočeském kraji požádalo o hlasování do přenosné volební schránky 336 lidí, kteří jsou kvůli koronaviru v karanténě. „Přímo v jejich bydlišti je během dneška a soboty navštíví členové speciálních volebních komisí,“ řekla ČTK Helena Frintová z krajského úřadu.

Lidé si mohli přenosnou schránku objednat telefonicky, krajský úřad k tomu zřídil zvláštní telefonní linky. Služba je určena těm, kteří nemohli z vážných důvodů hlasovat z aut. Podmínkou je trvalý pobyt ve Středočeském kraji nebo na území příslušného senátního obvodu a zároveň tito lidé musejí pobývat na území kraje.

07:40
2. 10. 2020

V deseti obcích a jednom městském obvodě dnes začnou spolu s krajskými a senátními volbami referenda o místních záležitostech.

Nejvíce referend se uskuteční ve Středočeském kraji. Novostrašečtí voliči rozhodnou o využití průmyslové zóny v lokalitě Mackova Hora. Část obyvatel chce, aby zastavitelné plochy navržené v územním plánu nesloužily k případné stavbě hal.

V Lysé nad Labem budou lidé hlasovat o prodeji téměř 300 bytů v nedalekých Milovicích, které Lysá získala od státu po odsunu sovětské armády. Referendum v Řevnicích se týká využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu, ve Staré Lysé prodeje pozemku v lokalitě Mokřad a tůně Hladoměř a pcherští voliči budou rozhodovat o tom, zda má obec prodat faru a přilehlé pozemky.

levice-je-smegma ( 5. října 2020 13:54 )

Hloupá huso, po převratu měl soudruh estébák Babiš holou (_!_). Zneužil privatizaci a když mu za to začalo hrozit trestní stíhání tak šel do politiky, aby to stíhání mohl regulovat.

jjusa2 ( 5. října 2020 09:20 )

bude líp,ty víš dobře že to NENÍ PRAVDA Babiš do politiky šel jako mld.,tak NELŽI!!!

xiioma ( 5. října 2020 08:50 )

ANO slábne. Podle všeho ztrácí řadu regionů, protože nebude schopno složit koalice. ANO sice získalo nejvíce procent hlasů, ale není to vítězství, které by mohlo Babiše těšit. Je možné, že ve většině krajů se ANO jen těžko dostane k velkému vlivu, natož k pozici hejtmana.

ANO_nam_bude_lip ( 5. října 2020 08:37 )

Nezapomeň, že z těch "svinstev" si soudruh Babiš napakoval 80 miliard.

Dodo52 ( 5. října 2020 07:27 )

Tak za prvé nemelu a za druhé nefňukám. Konstatuji jen holou pravdu a nemůžu za to že ty se svým fíkovým mozkem to nemůžeš a nebo nechceš pochopit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa