Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Volby 2020: Výhru ANO vystřídala „sprcha“ pro Babiše a Zeman zaryl od poražené levice

Aktualizováno -
4. října 2020
22:00
Autor: simao, vei, sab, kal, sova, trm - 
2. října 2020
05:05

V říjnových krajských volbách opět nejvýrazněji uspělo hnutí ANO - na prvním místě je v deseti krajích, na druhém místě jsou celkově Piráti s 99 zastupiteli, stejně jich má i ODS. Naopak ČSSD i KSČM propadla. Premiér Andrej Babiš (ANO) pro Blesk Zprávy připustil, že po fantastickém výsledku přišla očekávaná sprcha u tvorby koalic, které jsou často bez ANO. Zmínil také nenávist, kterou k němu chovají jeho oponenti. Babišovi k úspěchu na CNN Prima News popřál i prezident Miloš Zeman, který podtrhl neúspěch levice. Podle něj je chyba v lidech, ale za Janem Hamáčkem (ČSSD) a Vojtěchem Filipem (KSČM) jsou podle něj horší. Dění kolem voleb, které se odehrály ve stínu covidu, jsme na Blesk.cz sledovali online.

  • Letošní účast v krajských volbách byla s 37,9 procenty druhá nejvyšší v historii.
  • Vládní sociální demokraté přišli o 88 zastupitelů a budou jich mít 37. Počet krajských mandátů komunistů se sníží z 86 na 13. Propad o osm na 53 křesel regionálních zastupitelů zaznamenali i lidovci. Vítězné vládní hnutí ANO si polepšilo o dva na 178 mandátů. O 31 krajských zastupitelů víc bude mít hnutí STAN, a to 69. Počet zastupitelů ODS vzrostl po letošních volbách ze 76 na 99. TOP 09 si zachová 19 krajských zastupitelů.
  • Jediný kandidát se stal senátorem v prvním kole - Zbyněk Linhart na Děčínsku. První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi.
  • Volby proběhly v době pandemie koronaviru. Její průběh v Česku i ve světě sledujeme v ONLINE přenosu zde
  • Lídři stran a hnutí včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) se střetli před volbami v superdebatě Blesku plné hádek a osobních útoků. Odtajnili však i své volební ambice.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) byl v neděli hostem pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére.
  • Po volbách o půlnoci z neděle na pondělí vstoupí v Česku v platnost nový stav nouze. V řadě regionů zavřou střední školy, omezení postihne i restaurace a hospody, kde budou muset lidé sedět maximálně po šesti osobách u jednoho stolu. Přehled opatření ZDE.

Video  Babiš pro Blesk o volbách, obcházení v krajích i nepoměru mezi covidem a rakovinou  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Array

Volby 2020
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
ANO ANO Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj KDU-ČSL KDU-ČSL Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj KSČM KSČM Liberecký kraj Liberecký kraj Miloš Zeman Miloš Zeman Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj ODS ODS Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj *** Piráti *** Piráti Plzeňský kraj Plzeňský kraj Senát ČR Senát ČR SOCDEM (býv. ČSSD) SOCDEM (býv. ČSSD) SPD SPD STAN STAN Středočeský kraj Středočeský kraj TOP 09 TOP 09 Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
16:46
4. 10. 2020

V Karlovarském kraji začalo ANO, vítězné hnutí krajských voleb, jednat o koalici s ODS, Místními a SNK1. V zastupitelstvu by taková koalice měla 24 ze 45 hlasů. Dohoda zatím není jistá. Formát musí ještě potvrdit členové Místních i SNK1 - Starostů našeho kraje. Dnes to řekla náměstkyně hejtmana a krajská předsedkyně ANO Jana Mračková Vildumetzová. Paralelně zkoušejí domluvit koalici i STAN, Piráti a Volba pro Karlovarský kraj (VOK).

15:07
4. 10. 2020

V Karlovarském kraji začala jednání o nové krajské koalici. Pokouší se ji sestavit nejen vítězné hnutí ANO, ale i blok, který vytvořili druzí STAN, Piráti a Volba pro Karlovarský kraj (VOK). Rozhodnout by mohly strany, které se dostaly do krajského zastupitelstva s menším ziskem.

21:41
3. 10. 2020

ČSSD se poprvé v Karlovarském kraji nedostane do krajského zastupitelstva. V krajských volbách získala pouze 3,7 procent hlasů. Pro vstup do zastupitelstva je nutné získat minimálně pět procent. Při posledních krajských volbách v roce 2016 skončila ČSSD po straně ANO druhá a získala osm mandátů v 45členném zastupitelstvu.

Očekávali jsme, že se budeme pohybovat okolo čtyř procent, pakliže by se zadařilo, tak budeme lehce přes pět procent. Když rostla popularita předsedy Hamáčka, tak jsme čekali, že se to dostane přes pět procent, ale bohužel to odpovídá těm původním očekáváním,“ řekl ČTK krajský lídr ČSSD Michal Červenka (ČSSD).

20:56
3. 10. 2020

V Karlovarském kraji by mohla vzniknout i koalice bez vítězného ANO. Musely by se ale spojit téměř všechny liberální strany, které se do zastupitelstva dostaly. Druhou variantou je pokračování koalice pod vedením ANO buď na stávajícím nebo podobném formátu, vyplývá z výsledků krajských voleb a prohlášení lídrů úspěšných kandidátek.

Při volbách posílily nebo si udržely současné koaliční strany své pozice. ANO získalo stejných 13 mandátů, Piráti posílili ze tří na šest mandátů, ODS, která letos kandidovala s KDU-ČSL, zůstala na čtyřech mandátech a Místní (Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí) posílilo ze tří na čtyři mandáty. Současnou koalici tvoří i radní, který kandidoval za SPO, ale nyní je nestraníkem.

19:18
3. 10. 2020

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Cheb podle propočtů ČTK postoupili Miroslav Plevný (za STAN) a Jaroslava Brožová Lampertová (ANO). Plevný má nyní 26,83 procenta hlasů, druhá Brožová Lampertová má 17,22 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden. Voleb se zúčastnilo přibližně 30,54 procenta voličů, o hlasy usilovalo 9 kandidátů.

V roce 2014 zvítězil v Chebu Miroslav Nenutil (ČSSD). Ve 2. kole získal 55,35 procenta hlasů. Druhý skončil Jiří Dufka (ANO).

15:20
2. 10. 2020

Obyvatelé Chodova na Sokolovsku dnes a v sobotu současně s krajskými volbami hlasují v místním referendu o záměru výstavby obchodního centra. V první hodině se volební místnosti v Chodově zaplnily a tvořily se před nimi dlouhé fronty. Podle členky volební komise je účast zatím podobná jako v minulých volbách. Zájem o hlasování v referendu a o krajské volby byl dosud podle ní srovnatelný. Lidé mají roušky, dvoumetrové odstupy ale uvnitř místností spíše nedodržují.

Záměrem investora je vybudovat menší obchodní centrum na prázdném pozemku mezi ulicemi Dvořákova, U Porcelánky a Čs. odbojářů. Starosta města Patrik Pizinger (Místní) již dříve řekl, že jde asi o největší zábor zelené plochy v centru města za posledních 20 let. Investoři město oslovili už v roce 2017, ale tehdy radnice záměr odmítla.

levice-je-smegma ( 5. října 2020 13:54 )

Hloupá huso, po převratu měl soudruh estébák Babiš holou (_!_). Zneužil privatizaci a když mu za to začalo hrozit trestní stíhání tak šel do politiky, aby to stíhání mohl regulovat.

jjusa2 ( 5. října 2020 09:20 )

bude líp,ty víš dobře že to NENÍ PRAVDA Babiš do politiky šel jako mld.,tak NELŽI!!!

xiioma ( 5. října 2020 08:50 )

ANO slábne. Podle všeho ztrácí řadu regionů, protože nebude schopno složit koalice. ANO sice získalo nejvíce procent hlasů, ale není to vítězství, které by mohlo Babiše těšit. Je možné, že ve většině krajů se ANO jen těžko dostane k velkému vlivu, natož k pozici hejtmana.

ANO_nam_bude_lip ( 5. října 2020 08:37 )

Nezapomeň, že z těch "svinstev" si soudruh Babiš napakoval 80 miliard.

Dodo52 ( 5. října 2020 07:27 )

Tak za prvé nemelu a za druhé nefňukám. Konstatuji jen holou pravdu a nemůžu za to že ty se svým fíkovým mozkem to nemůžeš a nebo nechceš pochopit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa