Královehradecko? Rozhodně na hory!

Na území Královehradeckého kraje se tyčí hned dvě pohoří. Většina turistů má jasno. Na lyže, či za turistikou jedině do Krkonoš. Právě zde se nachází nejvyšší vrchol v České republice - hora Sněžka. Na ní se mimo jiné nachází i nejvýše položená pošta v Česku. Celá oblast je protkána různě náročnými turistickými stezkami. Pokud cestujete hlavně za odpočinkem a horské tůry nejsou nic pro vás, potěší vás vysoký počet lanovek. A v zimě? Krkonoše jsou i za hranicemi známé jako lyžařský ráj! Jistě, dovolená v takové lokalitě něco stojí. Pokud hledáte levnější alternativu, můžete vyrazit do Orlických hor. Horská střediska jsou tam menší a ceny o poznání nižší. Noc v civilizovaných podmínkách vás v Orlických horách vyjde kolem 300kč/noc. Skiareály zde nabízí množství moderních vlek§ i udržované sjezdovky. A pěší turisté si užijí také. Kromě husté sítě stezek se v horách nachází zbytky předválečného opevnění.

Do Hradce Králové i jiných měst

Při své dovolené rozhodně nezapomeňte navštívit "město českých královen" - Hradec Králové. Toto město po staletí obývala zemská smetánka. Je zde tedy řada historických panských sídel. To ale není vše, co toto úžasné město nabízí. Vydat se můžete třeba do Městského historického a průmyslového muzea. Malí i velcí si skvěle užijí návštěvu akvária, ve kterém je k vidění přes 500 ryb. Dále můžete navštívit katedrálu sv. Ducha nebo Bílou věž. A kam dále v Královehradeckém kraji? Objevte město Jičín a zbytky jeho majestátního opevnění. Navštivte zámek Opočno v Orlických horách nebo město Náchod, které vzniklo už v roce 1254. Za návštěvu stojí také zoologická zahrada Dvůr Králové, která kromě rozsáhlé expozice zvířat nabízí i jízdu "safari" přimo výběhem zvířat. A s dětmi můžete vyrazit také do Archeoparku Všestary, kde je k vidění rozsáhlá expozice pojednávající o pravěku.

Aktivity v Královehradeckém kraji

Pokud vám nestačí jen sedět, či stát a koukat, stačí vyrazit! Královehradecký kraj je rájem aktivních jedinců. Vyražte třeba pěšky do přírody. Projděte Krkonoše, vystoupejte na některé z nejvyšších vrcholů v Česku. Objevte také Kladské pomezí, kde se nachází i světoznámé Adršpašsko-teplické skály. Nejkrásnější a nejzachovalejší přírodu uvidíte v Českém ráji. Nebo můžete projít po svých celé Orlické hory. Ale co cyklisté? Těm je v Královehradeckém kraji snad ještě lépe. Na kole můžete vyrazit po nenáročné cyklostezce z Hradce Králové do Kuksu. Můžete se také vydat podél hradů a zámků v povodí Orlice.

Kam za vodou a kam za sněhem?

Královehradecký kraj nabízí i jiné formy aktivní dovolené. Speciálně lyžaři tento kraj hojně vyhledávají. Krkonoše nabízí řadu kvalitních ski-areálů, ve kterých naleznete vše od hotelů a půjčoven, přes restaurace a wellness, až po perfektně udržované sjezdovky a moderní vleky. Největším a nejznámějším ski-resortem v oblasti je Špindlerův Mlýn, vyrazit můžete i do Harrachova. Město je doslova obklopené sjezdovkami. Levnější, ale stále výbornou alternativou můžou být menší areály v Orlických horách, například Deštné. Pokud ale do Královehradecka vyrazíte v létě, můžete se také skvěle pobavit. Navštivte třeba aquapark Špindl nebo koupaliště Fošna.

Tipy na dovolenou v Královehradeckém kraji

Další užitečné odkazy

Zámek Hrádek u Nechanic  

Největší letecká show v Česku: Vyrazte o víkendu na Czech International Air Fest 2016 v Hradci Králové!

Do romantických Ratibořic! 

Hurá na Kost! 

Kam na poslední chvíli za pořádnou lyžovačkou? Hurá do Harrachova!  

Výlet na Opočno