Renesanční zámek nad údolím Zlatého potoka v Opočně vybudoval na místě bývalého gotického hradu český šlechtický rod Trčků z Lípy v průběhu druhé poloviny 16. století. Před rokem 1600 byla v blízkosti zámku založena i obora. Mezi další významné majitele patřili ve 20. století italští Colloredo-Mannsfeldové, kteří do českých zemí přišli během třicetileté války. Pokud na zámku nepobýval nikdo z rodiny, byla od roku 1922 zpřístupněna pro veřejnost sbírka zbraní a obrazů. Po roce 1948 všichni Colloredo-Mannsfeldové Československo opustili.

Základní otvírací doba:

Duben, říjen: 09-11.30, 12.30-14.45 (víkendy, svátky)
Květen, červen, září: 09-11.30, 12.30-15.45 (kromě pondělí)
Červenec, srpen: 09-11.30, 12.30-16.45 (kromě pondělí)

Internet: www.zamek-opocno.cz, telefon: 494 668 216

Významný zámecký pán

Josef II. kníže Colloredo-Mannsfeld (17. února 1866, Praha- 21. února 1957, Paříž)
Pocházel ze starého italsko-rakouského rodu, který k nám přišel během třicetileté války. Po ukončení studií práv ve Vídni nastoupil diplomatickou dráhu, nejprve jako atašé v Berlíně, potom v Paříži. Na počátku 20. století cestoval do Afriky, zejména do oblastí dnešního Súdánu, a do Severní Ameriky. Ze svých cest přinesl velmi cenné sbírkové předměty.

Zámecké perličky

Zámecká knihovna čítá 10 tisíc svazků. Interiéry zdobí trofeje exotických zvířat a předměty, které si z cest po Africe a Americe přivezl kníže Josef Colloredo-Mansfeld.

Unikátem opočenského zámku je sbírka historických a orientálních zbraní, patřící k nejvýznamnějším v České republice. Velká pozornost je věnovaná palným zbraním a zbroji. Za pozornost stojí i sbírka popravčích mečů.

Natáčely se zde i scény seriálu F. L. Věk režiséra Františka Filipa.

Tipy na výlety v okolí

Vzpomínka na F. L. Věka

V blízké Dobrušce můžete navštívit rodný dům národního buditele Františka Vladislava Heka, který se stal předobrazem titulní postavy seriálu F. L. Věk. Expozice má tři části. Obytná světnička ukazuje bydlení lidí na počátku 19. století. Dominantou kupeckého krámku jsou dřevěné držáky na váhy v podobě dvou mořských panen, které skutečně pocházejí z Hekova majetku a byly použity i při natáčení televizního seriálu F. L. Věk. Další část expozice je situována do bývalé černé kuchyně. Zde stojí za pozornost včelí úl, vyřezaný z jednoho kusu dřeva, který byl použit v seriálu v zahradě souseda Žalmana.

Fotogalerie
5 fotografií