Běžně se mohutnatka už před nějakou dobou začala vyskytovat v Turecku, Egyptě, Izraeli a Libanonu. Nově byl druh zpozorován v Bulharsku, Chorvatsku, Řecku a na Kypru. Podle vědců se brouk na ostrov dostal z pevniny pomocí větru nebo vodních proudů. Někteří vědci si myslí, že je do oblasti Středomoří dohnal nedostatek potravy v místě, kde původně žili. Jiní se zas domnívají, že je přilákala světla východního pobřeží Kypru. 

Druh létající vodní ploštice dorůstá délky až 12 centimetrů, ale jsou známí i jedinci, kteří měřili 20 centimetrů. Aby se mohutnatka mohla rozmnožovat je pro ní nezbytné sladkovodní prostředí. Živí se především obojživelníky, želvami, rybami a ostatním hmyzem. Pomocí specifických kusadel kořist jedovatými slinami paralyzuje a posléze usmrtí. Výjimečně uloví i malé ptáky.

Pro člověka nepředstavuje nebezpečí. Nicméně „okusovač prstů“ dokáže někdy pěkně pozlobit. Jakmile vás totiž mohutnatka kousne, intenzivní bolest může odeznít až za několik dní. V některých asijských zemích se mohutnatkám lidé vůbec nevyhýbají. Ba naopak. Poddruh brouka je v Thajsku, Vietnamu a na Filipínách vyhledávanou pochoutkou. Buď se usmaží, nebo uvaří. Často se také zpracovává do podoby speciálních kořenících past. 

Video
Video se připravuje ...

Koupání na Tchaj-wanu: Tahle vypadají místní pláže Blesk: Markéta Batulková Mikešová

Fotogalerie
4 fotografie